این سیاستگذار غربی ادامه میدهد نگرانی حاکمان عربستان از افزایش نفوذ منطقهای ایران ــ که بعد از به قدرت رسیدن ملک سلمان وارد مرحلهی جدیدی شده بود ــ پس از برجام شدت بیشتری یافت. به قدری که برخی تحلیلگران رقابت این روزهای تهران ــ ریاض را جنگ سردی میدانند که با کوچکترین محرکی شدیداً داغ خواهد شد. کار به جایی رسیده که یکی از روزنامهنگاران سعودی اقدام تروریستی در مدینهی منوره را به سازمانهای اطلاعاتی ایران نسبت میدهد و ترکی فیصل در اجلاس سازمان مجاهدین خلق شرکت میکند و رسماً از آنها حمایت میکند و میخواهد که به برای تغییر حکومت ایران هر اقدامی لازم است انجام دهند.
به گفته بروس ریدل، دلایل فوق نشان میدهد که تلاش عربستان برای براندازی نظام سیاسی ایران وارد مرحلهی جدیدی شده است. اختلاف ایران و عربستان موجب ایجاد شکاف عمیقی در میان مسلمانان شده که روز به روز عمیقتر میشود و بر شدت درگیریها و تنشهای منطقهای میافزاید. اوباما در جلسات مختلف تلاش کرده ملک سلمان و پسر جوانش را به آرامش دعوت کند مجابشان کند که توافق هستهای با ایران را او شخصاً مدیریت کرده و قطعاً توافق خوبی است که موجب کنترل رفتار ایران میشود و اگر هم تعهداتش را نقض کند سعودیها برای مقابله با ایران تنها نیستند و ایالات متحده نیز نگران رفتارهای منطقهای ایران است و در کنار عربستان ایستاده است و خواهد ایستاد؛ ولی با وجود تلاشهای اوباما برای بازگرداندن آرامش به منطقه، شواهد نشان میدهد که حاکمان سعودی هیچ علاقهای به کاهش تنش با ایران ندارند.
بروس ریدل میگوید، جنگ احتمالی سعودیها با ایران، شرایط منطقه را به مراتب وخیمتر از وضعیت فعلی خواهد نمود. او در یادداشت خود سعی میکند با بیان شدت نفرت سعودیها نسبت به ایرانیان و القای قریبالوقوع بودن حملهی نظامی یا تروریستی عربستان با حمایت ایالات متحده به ایران، مسئولین جمهوری اسلامی مجاب کند که با تغییر و تعدیل رفتارشان میتوانند مانع از دودستگی مسلمانان منطقه و شعلهورترشدن آتش جنگ شوند. این در حالی است که تمامی جنگهای منطقه یا توسط ایالات متحده و شرکای منطقهایش ــ که پس از رژیم صهیونیستی، مهمترینشان عربستان سعودی است ــ به راه افتادهاند و یا با حمایت آنها شروع شده و ادامه یافتهاند.