بالغ بر ۱۲میلیون آدرس عددی اینترنتی در کشور مورد استفاده قرار گرفتهاست و با پایانیافتن ظرفیت این تعداد IP آدرسها، مهاجرت به سمت نسل جدید آدرسهای اینترنتی موسوم به نسخه ۶ آغاز شد.
مهاجرت به نسخه جدید آدرسهای اینترنتی، علاوهبر شبکه اپراتورها در شبکه ارتباطات زیرساخت نیز باید صورتگیرد که در این زمینه ارزیابیها نشانمیدهد شبکه زیرساخت آمادگی انجام این طرح را دارد. بالغ بر ۱۲میلیون آدرس عددی اینترنتی در کشور مورد استفاده قرار گرفتهاست و با پایانیافتن ظرفیت این تعداد IP آدرسها، مهاجرت به سمت نسل جدید آدرسهای اینترنتی موسوم به نسخه ۶ آغاز شد.
بهنام ولیزاده، مدیرکل مدیریت یکپارچه شبکه ملی اطلاعات، از آمادهسازی شبکههای ارتباطی کشور برای مهاجرت به نسل جدید آدرسهای اینترنتی (Ipv۶ ) خبر داد و جزییات این مهاجرت و تاثیر آن را بر دسترسی کاربران به IP آدرسها تشریح کرد.
شبکه زیرساخت ارتباطی کشور آماده مهاجرت به IP ورژن ۶
این مقام مسئول در سازمان فناوری اطلاعات ایران، جزییات و نحوه مهاجرت به نسل جدید آدرسهای عددی اینترنتی (ipv۶ ) را تشریح کرد و گفت: هماکنون در حال ارزیابی آمادگی برای مهاجرت شبکه اپراتورهای ارتباطی هستیم و تاکنون نیز یکی از اپراتورهای موبایل و چند اپراتور اینترنت و یک مرکز داده غیردولتی در این ارزیابی موفقشدهاند.
وی با بیان اینکه دو اپراتور موبایل دیگر و بعضی ار شرکتهای مخابرات استانی متقاضی درحال انجام پیکربندی لازم برای ارزیابی این مهاجرت هستند، خاطرنشان کرد: مهاجرت به نسخه جدید آدرسهای اینترنتی، علاوهبر شبکه اپراتورها، در شبکه ارتباطات زیرساخت نیز باید صورتگیرد که در این زمینه ارزیابیها نشان میدهد شبکه زیرساخت آمادگی انجام این طرح را دارد.
ولیزاده با بیان اینکه در بخش دسترسی شبکه نیز، سرویسدهندگان دیتاسنتر باید به سمت ورژن جدید IP آدرسها مهاجرت کنند، ادامه داد: هماکنون سرور برخی دستگاههای حاکمیتی در اختیار خودشان قرار دارد که این سازمانها نیز باید به سمت IPV۶ مهاجرتکنند، چراکه درصورتیکه اپراتورهای ارائهدهنده خدمات، این اقدام را انجام دهند، دسترسی به خدمات برای این سازمانها ممکن نخواهدبود.
ورود تجهیزات ارتباطی مطابق با IPV۶ الزامی شد
وی با اشاره به مصوبه ابلاغی شورای عالی فناوری اطلاعات در حدود ۱.۵ سال پیش گفت: طبق این مصوبه ورود تجهیزات ارتباطی که نسخه جدید آدرسهای اینترنتی را پشتیبانی نمیکنند به کشور ممنوع است و اجازه ترخیص این تجهیزات داده نمیشود.
مدیرکل مدیریت یکپارچه شبکه ملی اطلاعات یکی دیگر از شرایط مهاجرت به آدرسهای اینترنتی را مربوط به مهاجرت نرمافزارهای تحت شبکه عنوانکرد و گفت: طبق بخشنامه شورای عالی فناوری اطلاعات، دستگاههای دولتی حق خرید هیچگونه سختافزار و نرمافزاری فاقد پشتیبانی IPV۶ را ندارند و براین اساس نرمافزارهای تحت شبکه نیز باید این پروتکل را پشتیبانی کنند.
عدم پشتیبانی IP آدرسهای جدید از گوشیها و مودمهای قدیمی
وی در مورد IP آدرسهای مشترکان موبایل گفت: به دلیل آنکه ممکن است برخی گوشیهای موبایل قدیمی که در دست مردم است آدرسهای جدید اینترنتی را پشتیبانی نکند، مهاجرت بهصورت تدریجی و همزمان صورتمیگیرد و تا مدتها شبکه از هر دو پروتکل پشتیبانی خواهدکرد تا دسترسی به آدرسهای قدیمی بهیکباره، قطع نشود.
در همین حال برخی مودمهای ADSL قدیمی نیز این ورژن جدید را پشتیبانی نمیکند و به همین دلیل چنانچه بهیکباره مهاجرت کامل در کل شبکه اتفاق بیفتد، ممکن است دسترسی به سرویس مشترکان مختل شود.
ولیزاده با بیان اینکه مهاجرت آنطور نیست که یکباره کل آدرسهای ورژن ۴ را خاموش و ورژن ۶ را روشن کنیم، تصریح کرد: قرار است در این طرح، بهصورت دوپشتهای حرکت کنیم و به همین دلیل ممکن است حدود ۲ تا ۳ سال هر دو این آدرسها در شبکه موجود باشد تا بهتدریج آدرسهای جدید جایگزین آدرسهای قدیمی شود.
راهاندازی اینترنت اشیا نیازمند آدرسهای جدید اینترنتی
وی گفت: با اجرای طرح مهاجرت به ورژن جدید آدرسهای اینترنتی، شبکه مبتنیبر آدرسهای جدید میشود که هماکنون بسیاری از کشورها این طرح را پیادهسازی کردهاند. البته هیچ کشوری به ۱۰۰ درصد آن نرسیدهاست و اغلب بهصورت همزمان در حال استفاده از ورژن ۴ و ۶ هستند. برای مثال کشورهای اروپایی و اسکاندیناوی جلوتر هستند و این طرح در آمریکا، کره جنوبی و ژاپن نیز اجرایی شدهاست.
وی در مورد اینکه آیا تفاوتی در دریافت سرویس برای مشترکان در این طرح، وجود دارد، گفت: برای مشترک تفاوتی نخواهد داشت، چراکه مشترک دسترسی میخواهد و آدرسهای اینترنتی در سرعت دسترسی مشترک، تغییری ایجاد نمیکنند؛ اما تفاوت اصلی مربوط به دریافت سرویسهای جدید در دنیای اینترنت است، چراکه با ورود مفاهیم جدیدی چون اینترنت اشیا و سرویسهای ماشین به ماشین (M۲M )، به تعداد بیشتری IP آدرس نیاز خواهیمداشت.
۱۲ میلیون IP آدرس در ایران مورد استفاده قرار گرفت
این مقام مسئول در سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه هماکنون IP آدرسهای نسخه ۴ نهتنها در ایران که در کل دنیا به اتمام رسیدهاست، خاطرنشان کرد: برای راهاندازی سرویسهای جدید در فضای اینترنت نیازمند آدرسهای اینترنتی بسیاری هستیم که بتوان آن را بهصورت مستقیم مدیریت کرد و تخصیص IP آدرس به این سرویسهای جدید، مستلزم مهاجرت به نسخه ۶ است.
ولیزاده با اشاره به اینکه هماکنون در ایران حدود ۱۲ میلیون آدرس اینترنتی وجود دارد، گفت: تعداد آدرسهای اینترنتی نسخه ۴ در دنیا ۲ به توان ۳۲ و حدود ۴ میلیارد IP است که هماکنون تقریبا غیر از سهمیه آفریقا، بهطور کامل به اپراتورها تخصیص داده شده و به اتمام رسیده و به همین دلیل کشورها به سمت IP نسخه ۶ که ظرفیت ۲ به توان ۱۲۸ عدد IP را دارد حرکت میکنند.
وی با بیان اینکه با آدرسهای جدید اینترنتی بهازای هر یک سانتیمترمربع، چند IP آدرس میتوان اختصاص داد، در مورد زمان اجرای کامل این طرح تاکید کرد: شبکه ارتباطی کشور در بیشتر جاها آمادگی مهاجرت دارد و در سمت سرویسدهندهها نیز این پروتکل در حال تست و ارزیابی است. درصورتیکه دستگاههای مختلف از نظر نرمافزاری تحت شبکه، این آمادگی را داشتهباشند مهاجرت را میتوان تکمیلکرد.
ولیزاده، امنیت بالا را یکی از ویژگیهای نسخه جدید آدرسهای عددی اینترنت عنوانکرد.