وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه گزارشی درباره آنچه بحث حقوق بشر و نقض آن در کشورهای جهان خوانده منتشر کرد.
وزارت خارجه آمریکا هر ساله گزارشی از حقوق بشر سایر کشورهای جهان را بر اساس معیارهای خود تنظیم و آن را منتشر میکند، و این در حالی است که در بسیاری از این موارد از یک رویه استاندارد پیروی نکرده و گزارشات متناقضی منتشر میکند.
در جدیدترین گزارش حقوق بشر سالیانه وزارت خارجه آمریکا، واشنگتن به بحث حقوق بشر در ایران نیز پرداخته است و در آن ادعاهای قبلی علیه کشورمان را تکرار کرده است.
در این گزارش که در 45 صفحه تهیه شده است، آمریکا ادعاهایی درباره برگزاری انتخابات در ایران مطرح کرده و روند برگزاری و تأیید صلاحیت در انتخابات کشورمان را زیر سؤال برده و حتی مدعی شده است که حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در انتخابات سال 2013 بهصورت غیردموکراتیک بهروی کار آمده است.
در همین حال جان کری وزیر خارجه ایالات متحده در نشستی در وزارت خارجه آمریکا که بهدنبال انتشار گزارش حقوق بشری سال 2015 برگزار شد، گفت: معیارهایی که در این گزارش به آن ارجاع شده است، معیارهایی جهانی هستند و چیزی نیستند که ما از خودمان درآورده باشیم یا معیارهایی دلبخواهی نیستند که ما بهدنبال تحمیل آنها بر دیگران باشیم. اینها معیارهای بین المللی حقوق بشری هستند که مورد قبول و تصویب واقع شدهاند و بسیاری از کشورها آنها را در دنیا قبول کردهاند و برخی با وجود قبول، آنها را نقض کردهاند.
وزیر امور خارجه آمریکا افزود: موضعی که بارها و بارها تأکید شده این است که حفظ حقوق بشر نهفقط الزامی اخلاقی است بلکه فرصتی به شمار میآید تا از انرژی کامل یک کشور استفاده و جامعهای منسجم و مرفه ایجاد کرد. با بهبود وضعیت حقوق بشر که میتوانید در هر کشوری آن را بررسی کنید، میبینید که مردمان شادتری دارند تا خواستهای خود را دنبال کنند، هنرمندتر، خلاقتر و کارآفرینتر هستند تا در ساخت جامعه خود تغییر ایجاد کنند.
کری گفت: شکی نیست که همه بحثهایی که درباره حقوق بشر داشتیم، ثمربخش نبود ولی با تلاشهای مداوم، ما بار دیگر دیدیم که میتوانیم شاهد پیشرفت باشیم و تغییر ایجاد کنیم.
وی گفت: در آذربایجان، ما از آزادی شماری از زندانیان سیاسی که در چند ماه گذشته روی داد، استقبال میکنیم. ما امیدواریم شاهد گسترش هرچه بیشتر آزادی بیان و مشارکت سیاسی باشیم تا این کشور قدرتمندتر و روابط ما با آنها تقویت شود.
کری افزود: اول اینکه آمریکا میخواهد کسانی که مسئول نقض حقوق بشر در سوریه، عراق و جاهای دیگر هستند بهخاطر اقداماتی که انجام دادهاند به پاسخگویی واداشته شوند.
وزیر امور خارجه آمریکا ادامه داد: دوم، ما همه سعی خود را برای کمک به قربانیان نقض حقوق بشر میکنیم. سوم اینکه ما در کنار شرکای خود، به مبارزه با داعش ادامه میدهیم، در نهایت، ما بهشدت به دنبال کردن راهحلی سیاسی برای مناقشه در سوریه متعهد هستیم.