به گزارش رویترز، صادرات نفت ایران در ماه دسامبر به بالاترین میزان خود از زمان آغاز تحریمهای اتحادیه اروپا علیه ایران که از جولای گذشته آغاز شده، رسیده است.
کارشناسان و منابع کشتیرانی اعلام کردهاند درخواست بالای چین و توسعه ناوگان نفتکشها به ایران کمک کرده تا تحریمها را دور بزند.
بر اساس گزارش رویترز، صادرات نفت ایران در ماه دسامبر به 1.4 میلیون بشکه در روز رسیده است.
این خبرگزاری انگلیسی به نقل از منابعی نوشت که انتظار میرود در پی تحریمهای جدید آمریکا، صادرات ایران در ماه ژانویه در مقایسه با دسامبر کاهش یابد.
بر اساس ادعای رویترز، تحریمهای نفتی باعث شده صادرات نفت ایران در سال 2012 به نصف کاهش یابد اما افزایش تقاضا از کشورهایی نظیر چین و همچنین کشورهایی نظیر هند و ژاپن، به علاوه خرید نفتکشهای جدید از سوی جمهوری اسلامی، به این کشور کمک کرد که به صورت غیر منتظرهای صادرات خود را افزایش دهد.
آمریکا و اتحادیه اروپا امیدوار بودند که فشارهای اقتصادی ایران را مجبور کند که برنامه هستهای خود را متوقف کند.
غربیها مدعی هستند که ایران به دنبال تسلیحات اتمی است این در حالی است که مقامات ایران بارها اعلام کردهاند که هدف برنامه هستهای آنها فقط مقاصد صلحآمیز است.
«سالار مرادی» از کارشناسان بازار نفت در شرکت مشاورهای نفت و گاز «افجیای» برآورد کرد ایران در ماه دسامبر حدود 1.4 میلیون بشکه نفت صادر کرده و پیشبینی کرد که صادرات نفت ایران در سه ماهه نخست سال 2013 همچنان در محدوده 1.1 میلیون بشکه تا 1.3 میلیون بشکه در روز باقی بماند.
رویترز نوشت که صادرات نفت ایران در کمترین میزان به 900 هزار بشکه نفت در روز در ماه سپتامبر رسید.
مرادی به رویترز گفت: ایران چند نفتکش از چین خریداری کرده و هم اکنون میتواند حجم بیشتری از نفت را منتقل کند. این اقدام باعث کاهش فشارها بر ایران شده و شاهد صادرات نفت بیشتر به چین هستیم.
یکی دیگر از منابع به رویترز گفت افزایش صادرات نفت ایران به 1.4 میلیون بشکه در پی این نتیجه بوده که خریداران سنتی نفت ایران، روشهای نوینی را برای بیمه کردن نفتکشها پیدا کردند.
البته این منبع برآورد کرد که صادرات نفت ایران در ماه ژانویه به 1.3 میلیون بشکه نفت در روز برسد.
دادهها نشان میدهد که چین در ماه دسامبر 593 هزار و 400 بشکه نفت در روز از ایران خریداری کرده است.
پیشتر یکی از چالشهای صادرات نفت ایران به چین پس از اعمال تحریمهای اروپا، تاخیر در رسیدن نفت ایران به چین بوده که ایران با خرید چندین نفتکش، این مشکل را پشت سر گذاشت.
«النا مکگاورن» از کارشناسان نفت و گاز در موسسه بینالمللی «بیزینس مانیتور» گفت: اعمال محدودیت علیه چین برای منع واردات نفت از ایران، نتایج بسیار مخربی بر روابط دو جانبه آمریکا و چین خواهد گذاشت.
هند واردات نفت خود از ایران را نیز در ماه دسامبر در مقایسه با ماه نوامبر با 29 درصد افزایش به حدود 275 هزار بشکه در روز رساند.
براساس گزارش رویترز، ردیابی نفتکشهای ایران به شدت مشکل شده چون تانکرهای ایرانی برای پنهان ماندن از دیدرس غربیها، سیگنالهای ماهوارهای خود را خاموش میکنند.