مجید حیدری، کارشناس پژوهشکده علوم دریایی دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر،اظهار کرد: پژوهشکده علوم دریایی در حال حاضر دو هدف را دنبال میکند؛ نیازسنجی دستگاههای اجرایی منطقه و شهر از لحاظ پژوهشی و همچنین بالا بردن سطح علمی دانشگاه و افرادی که با حوزه دریا مرتبط هستند. بهعبارت دیگر از یک سو نیازهای پژوهشی ادارات و سازمانهای مختلف بررسی میشود و از سوی دیگر با برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی دانش افراد نسبت به حوزههای مختلف پژوهشی ارتقا مییابد.
وی افزود: در سال جاری یکی از مهمترین پروژههای تحقیقاتی بررسی تأثیرات طوفانهای گردوغبار بر سامانههای دریایی است همچنین مطالعات در بحث پدافند غیرعامل انجام و یک بانک اطلاعاتی از وضعیت زمینشناسی تراکم خاک منطقه به ویژه در نوار ساحلی جمعآوری شده است.
حیدری ادامه داد: تاکنون مقالات پژوهشی در موضوعات مختلف و همچنین کتابی درباره طوفانهای گردوغبار در این مرکز به چاپ رسیده است که از معدود کتابهایی است که به صورت تخصصی به بررسی طوفانهای گردوغبار در ایران و استانهای منطقه جنوب غرب پرداخته است.
این پژوهشگر با بیان این که پروژههای پژوهشی در هر نهاد پژوهشی نیاز به تأمین هزینه از طرف مقابل دارد، گفت: در حال حاضر به دلیل مشکلات کلی اقتصاد کلان، پژوهشها در تمام نهادها تا حدی راکد شدهاند با این حال در پژوهشکده پروپوزالهای بسیاری آماده شده است که اگر در سال آینده دولت از لحاظ مالی گشایشی ایجاد کند به مراکز و سازمانهای مختلف ارائه خواهند شد.
وی با اشاره به مهمترین چالش پژوهشکده، بیان کرد: بزرگترین مشکل چنین مراکزی عدم اعتماد مدیران و سازمانهای منطقهای به نهادهای پژوهشی نوبنیاد و نیروهای پژوهشی بومی و داخلی است چرا که بیشتر پروژهها به شرکتهای غیرمنطقهای واگذار میشوند.
حیدری با بیان این که پژوهشکده علوم دریایی خرمشهر یک مرکز تحقیقاتی نوپا است و نیاز به شناساندن و تخصیص بودجه ثابت دارد، تصریح کرد: چالش دیگر مرکز جذب نیروی پژوهشی بر مبنای اجازه دولت به سازمان مدیریت و برنامهریزی است در حال حاضر پژوهشگران پژوهشکده از اساتید دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر هستند. به دلیل موانع اداری و دلایلی که در مدیریت برنامه بودجه وجود دارد، پژوهشکده باید مراحل دیگری را نیز طی کند تا بتواند بودجه بیشتری دریافت کند.
این محقق با اشاره به مشکلات مرتبط با حوزه پژوهش در استان، اظهار کرد: مشکل اصلی جزیرهای عمل کردن است یعنی راهبری یا شورای همکاری خاصی میان پژوهشگران و نهادهای پژوهشی وجود ندارد با وجود اینکه برنامه جامع علمی کشور تدوین شده، خوزستان نتوانسته است برنامه جامعی را در استان بومی کند و به همین دلیل نیازهایی که در پژوهشکده به آنها میپردازیم بیشتر نیازهای مقطعی هستند و مطالعات بهصورت پراکنده انجام میشوند.
حیدری توضیح داد: پروژههای موجود در استان به صورت مکانی و زمانی تعریف نشدهاند به عبارت دیگر برای موضوعات خاص برنامه نداریم و چشمانداز و سندی وجود ندارد که مشخص کند در این ماه یا سال به چه موضوعاتی باید پرداخته شود همچنین تحقیقات اغلب به صورت جدا از هم انجام میشوند و قابلیت تبدیل این مطالعات مجزا به یک بانک اطلاعاتی جامع و کامل وجود ندارد. این کار مستلزم وجود یک شورای پژوهشی یا راهبری مشخص برای تمام نهادها در استان یا حداقل در منطقه آزاد اروند است.