۱۹ مهر ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۹
کد خبر: ۱۷۶۰۸
معلق بودن ریزگردهای نمکی در هوا به عنوان تهدیدی بزرگ برای ساکنان اطراف دریاچه ارومیه بوده و اثرات زیانباری برای قشر کشاورز در آذربایجان غربی و شرقی به شمار می‌رود.
 بحران دریاچه ارومیه از جمله مشکلات بزرگ دیار آذربایجان به شمار می‌رود که می‌توان بر روی آن ساعتها بحث و برای احیاء آن چاره‌جویی کرد، یکی از موضوعاتی که خطری بزرگ برای مردم منطقه آذربایجان و استانهای همسایه، محسوب می‌شود، سرگردان بودن ریزگردهای نمکی در هوا و آوار شدن آن‌ها بر سر تک تک افراد در این منطقه است.

وجود این ریزگردها در اطراف دریاچه ارومیه و مهاجرت اجباری ساکنین اطراف آن، پس از بهم زدن شرایط اقلیمی از دیگر تبعات به وجود آمده در زیر سایه طوفان نمک برخاسته از نگین فیروزه‌ای ارومیه است.

خشکی دریاچه ارومیه تنها به خشک شدن منتهی نشده و تبعاتی از جمله خالی شدن سکنه در اطراف خود، به وجود آمدن ریزگردهای نمکی و اثرات زیانبار زیست محیطی دیگر برای مردم مانند شور شدن زمین‌های حاصل‌خیز کشاورزی را هم به دنبال دارد.

این عواقب مشکلاتی است که نمایندگان آذربایجان‌غربی و شرقی و برخی فعالان محیط زیست از سال‌های گذشته آن‌ها را هشدار داده و نسبت به حساس شدن مسئولان بالادستی گوشزد کرده بودند.

در شهریور ‌ماه سال ٩� حسن عباس‌نژاد مدیرکل وقت محیط‌زیست آذربایجان‌غربی درباره مشکلات زیست‌محیطی خشکی دریاچه ارومیه و بحران آن گفت: نگرانی ما از خشک شدن دریاچه ارومیه این است که ریزگردهای نمکی به وجود می‌آیند، بر اثر آن دشت‌های حاصلخیز منطقه آسیب می‌بیند و درواقع وجود این ریزگردها برای مردم این منطقه مشکلات زیانباری به دنبال دارد، این در حالی است که درحال حاضر هم برخی از روستاهای شرقی دریاچه ارومیه به دلیل مشکلاتی که وجود داشت به شهرهای اطراف این دریاچه مهاجرت کردند.

حدود چهار سال از این گفت‌وگوها گذشته و اکنون نگین فیروزه‌ای آذربایجان با اینکه به طور کامل خشک نشده است اما تبدیل به یک تهدید جدی برای مردم اطراف آن و اراضی کشاورزی شده است.

در این میان باید یادآور شد که تغییر اکوسیستم و شرایط آب و هوایی، تنها اراضی کشاورزی و موجودات زنده تهدید نکرده و بیماری‌های ریوی، تنفسی نیز از دیگر پیامدهایی است که اکنون تا حدودی گریبان‌گیر افراد سکنه در اطراف دریاچه ارومیه شده است چراکه این افراد دلیل این بیماری‌ها در خود را خشکی دریاچه و معلق شدن ریزگردهای نمک در هوا، می‌دانند.

با این وجود، رئیس اداره کنترل عوامل محیطی موثر بر سلامت مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در تیرماه امسال، در واکنش به اخباری مبنی بر افزایش سرطان ریه و فشار خون در استان‌های حاشیه دریاچه ارومیه به دلیل عوارض ریزگردهای نمکی، گفت: اطلاعات خام بیماری‌هایی نظیر سرطان ریه یا پرفشاری خون در استان‌های آذربایجان شرقی و غربی، قابل استناد به ریزگردهای ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه طی یکی دو سال اخیر نیست.

شیدا ملک افضلی درباره عوارض سلامتی ناشی از خشک شدن دریاچه ارومیه تصریح کرد: خشک شدن این دریاچه به دلیل اثر بر اکوسیستم منطقه حتما بر روی موجودات زنده در این ناحیه و به دنبال آن جمعیت ساکن در این موقعیت جغرافیائی اثرگذار است و نمی‌توان از اثرات بهداشتی آن به راحتی گذشت.

وی افزود: یکی از این اثرات می‌تواند فرسایش بستر نمکی دریاچه و به دنبال آن پراکندگی کریستال‌های نمکی در محیط اطراف از طریق تغییرات جریان‌های هوائی و وجود بادهای غالب در منطقه باشد.

ملک افضلی پرفشاری خون و بروز سرطان‌های ریه در ساکنین استان‌هایی نظیر آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی را نیازمند مطالعات اپیدمیولوژیک و مبتنی بر شواهد علمی دانست و بیان کرد: اگر این مطالعات صورت نگیرد فاقد اعتبار می‌شود و لازم است جهت تعیین صحت و راستی آزمائی گزارش ارائه شده، مستندات به تائید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز برسد.

دبیر کمیته اجتماعی ستاد احیای دریاچه ارومیه نیز در این باره گفته است: ریزگردها سلامت مردم را بشدت تهدید خواهد کرد و مشکلاتی مانند سوزش چشم، سرطان ریه، مشکلات پوستی، بیماری‌های تنفسی و فشار خون را به دنبال دارد به طوری‌که شهروندان روستاهای اطراف دریاچه و حتی خود تبریز، به دلیل استنشاق هوای آغشته به نمک دچار فشار خون بالا شده‌اند.

با استناد به ستاد دریاچه ارومیه و برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته از سوی آن‌ها، راه‌های بسیاری برای احیای دریاچه ارومیه وجود دارد که می‌توان مردم را از این مشکلات بیرون کشید که این نیز نیازمند همکاری مردم و به‌ویژه جلب توجه مسئولان و یادآوری همیشه دریاچه به آنان است تا با عملکردهای مثبت خود آرمان احیای دریاچه ارومیه و نجات مردم از این تهدید بزرگ را تحقق بخشد.



گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر