توافق هسته اي ايران به يکي از موضوعات مهم مورد بحث نامزدهاي انتخابات رياست جمهوري آمريکا تبديل شده است.
شماري از داوطلبان نامزدي انتخابات رياست جمهوري آمريکا روز يکشنبه در گفتگو هاي تلويزيوني بخشي از موضوعات مورد بحث خود را به جمع بندي مذکرات هسته اي با ايران اختصاص دادند.
نامزدهاي انتخاباتي از حزب جمهوري خواه عمدتا به انتقاد از جمع بندي مذاکرات هسته اي با ايران پرداختند.
در اين ميان بن کارسون روز يکشنبه در گفتگو با شبکه ان بي سي در برنامه ميت د پرس گفت توافق هسته اي با ايران ،شايد بدترين توافق در تاريخ آمريکا محسوب شود.
ريک پري ديگر نامزد جمهوري خواه در گفتگو با فاکس نيوز گفت روز نخست رياست جمهوري ام توافق هسته اي با ايران را لغو مي کنم.
همچنين مايک هاکابي ديگر داوطلب نامزدي انتخابات رياست جمهوري از حزب جمهوري خواه در گفتگو با سي بي اس گفت آمريکا از توافق ايران چيزي به دست نمي آورد.
بدترين توافق درتاريخ آمريکا
بن کارسون نامزد جمهوريخواه انتخابات رياست جمهوري آمريکا گفت توافق هسته اي با ايران شايد بدترين توافق در تاريخ آمريکا باشد.
کارسون در مصاحبه با شبکه تلويزيوني ان بي سي گفت در روز نخست کار خود در سمت رئيس جمهور آمريکا اين توافق را رها مي کند زيرا اين توافق فاقد راستي آزمايي ، پاسخگويي و قابليت اجراء است که از شاخص هاي توافق خوب محسوب مي شوند.
اين نامزد انتخابات رياست جمهوري آمريکا گفت :« ما هيچکدام از اين موارد را به شکلي منطقي در اين توافق نداريم.»
کارسون همچنين از آمريکا به سبب اجازه دادن به ايران براي بدست آوردن موشکهاي بالستيک و برنچيدن تاسيسات زير بنايي هسته اي خود انتقاد کرد.
وي خاطرنشان کرد :« ما جلوي هيچ چيز را نگرفته ايم به غير از اينکه اکنون در حال به راه انداختن مسابقه تسليحاتي در منطقه هستيم. توافق هسته اي با ايران شايد بدترين توافق در تاريخ آمريکا باشد. اين توافق فقط روبرو شدن با موضوع هسته اي ايران را به تعويق مي اندازد و آن را به مشکلي براي فردي ديگر تبديل مي کند.»
ايرانيها آدمهاي باهوشي هستند
نامزد انتخابات رياست جمهوري آمريکا در گفتگو با سي ان ان مدعي شد ايراني ها آدمهاي باهوشي هستند که سالها فريبکاري کرده اند.
مجري سي ان ان از کريس کريستي فرماندار ايالت نيوجرسي آمريکا و نامزد رياست جمهوري اين کشور درباره توافق هسته اي ايران پرسيد ميت رامني که همانند شما از مخالفان توافق هسته اي با ايران است، گفت برخي از حرفهايي که در رابطه با اين توافق زده مي شود اغراق آميز است و کمکي به مقابله با اين توافق نمي کند. نظر شما چيست.
کريس کريستي گفت به نظر من درست آن است که واقعيات توافقنامه براي مردم بيان شود. ما نبايد اغراق کنيم. ما بايد واقعيات را بيان کنيم. اين واقعيت که ما بايد بيست و چهار روز براي بازرسي از سايتهايي که ايران مخالفت کند، صبر کنيم اصلا قابل قبول نيست. شما خودتان به عنوان وکيل مي دانيد وقتي شما حکم بازرسي از خانه اي را داريد که در آنجا جرم اتفاق افتاده است ، معنا ندارد به صاحبخانه بگوييد که من حکم بازداشت دارم اما وقتي صاحبخانه با بازرسي مخالفت کرد شما به او بگوييد خوب مي روم و بيست و چهار روز بعد براي بازرسي مي آيم.
مجري گفت در واقع قضيه اين طور است که اگر جرمي مرتبط با مواد راديو اکتيو اتفاق افتاده باشد ، بازرسان بايد بيست و چهار روز به ايران مهلت دهند و بعد از آن براي بازرسي وارد آن محل شوند.
کريس کريستي گفت به اين صورت ديگر بازرسي در هر زمان از هر مکان معنا ندارد. رئيس جمهور قول داده بود بازرسي ها از هر مکاني در هر زماني انجام شود. نمي توان گفت که ايران نمي تواند در مدت بيست و چهار روز عناصر فريبکاري را از يک محل به محل ديگري منتقل کند. آنها آدمهاي باهوشي هستند که سالها فريبکاري کرده اند. از نظر من رئيس جمهور آمريکا ما را در شرايط بدي در خاورميانه قرار داده است که حتي بسيار بدتر از گذشته است و شايد بتوان گفت وضعيت غيرممکني را براي ما ايجاد کرده است.
چند روز پيش نيز مجري بلومبرگ از کريس کريستي فرماندار نيوجرسي پرسيد، اين روزها خيلي درباره توافقنامه هسته اي ايران حرف مي زنند. شما نيز از منتقدان اين توافقنامه هستيد. شما يک بار گفتيد که اين توافقنامه براي اسرائيل فاجعه آميز است. مايک هاکبي يکي از نامزدهاي رياست جمهوري از حزب جمهوريخواه چندي پيش علاوه بر اينکه اين توافقنامه را فاجعه آميز دانست پا را فراتر گذاشت و گفت که اين توافقنامه اسرائيليها را به سمت کوره هاي آدمسوزي سوق مي دهد. آيا با اين حرف هاکبي موافقيد؟
کريس کريستي در گفتگو با شبکه بلومبرگ درباره توافقنامه هسته اي ايران گفت: من البته خيلي با ماهيت اغراق آميز اين حرف موافق نيستم. به نظر من حتي چنين حرفي به نوعي توهين به اسرائيليهاست. من قبلا هم گفته ام که اسرائيليها حق تعيين سرنوشت خود را دارند. آنها همچنين حق دفاع از خود را دارند. بنابراين نخست وزير نتانياهو و کنست اسرائيل در نهايت تصميم مي گيرند که براي دفاع از امنيت ملي اسرائيل چه کار کنند. من خودم نگرانيهاي جدي درباره توافقنامه هسته اي دارم اما اصلا درباره اسرائيل اين حرفها را نمي زنم. به نظر من چنين حرفي عملا نقش اسرائيل را در تعيين سرنوشت خود و دفاع از خود ناديده مي گيرد. به نظر من چنين حرفهايي ما را از موضوع اصلي منحرف مي کند. به نظر من ما فقط بايد درباره نوافق و کاستيهاي اين توافقنامه صحبت کنيم و رئيس جمهور را مجبور کنيم به اين اشکالات پاسخ دهد. وقتي ما حرفهايي مثل حرف هاکبي مي زنيم، در واقع به رئيس جمهور بهانه مي دهيم از زير پاسخ به اشکالات توافقنامه و مسائل اصلي شانه خالي کند. ديديم که او چگونه در آفريقا به اين موضوع پاسخ داد. بنابراين حرف هاکبي از نظر سياسي حرفي هوشمندانه نبود.
توافق با ايران را پاره خواهم کرد
ريک پري( Rick Perry) فرماندار پيشين تگزاس و نامزد انتخابات رياست جمهوري آمريکا گفت:اگر به مقام رياست جمهوري برسم در روز نخست توافق با ايران را پاره خواهم کرد.
به گزارش پايگاه اينترنتي واشنگتن اگزماينر،پري در مصاحبه با شبکه تلويزيوني فاکس نيوز و در پاسخ به اين سوال که اگر به مقام رياست جمهوري برسد در روز نخست چه کار انجام خواهد داد ،گفت:پاره کردن توافق با ايران بزرگترين چالشي است که معتقدم ما در اين کشور با آن روبرو هستيم.البته ايمن کردن مرزها با مکزيک هم به طور قابل توجهي مهم است و اين دو موضوع در يک روز روي خواهند داد.
ما هيچ چيز از اين توافق بدست نياورديم
فرماندار سابق آرکانزاس و نامزد رياست جمهوري آمريکا از حزب جمهوريخواهان گفت:ما هيچ چيز از اين توافق بدست نياورديم.
مايک هاکبي فرماندار سابق آرکانزاس در گفتگو با شبکه تلويزيوني سي بي اس گفت:من مي دانم ما به خاطر توافق با ايراني ها در وضع بسيار خطرناکي قرار گرفتيم ما صد و پنجاه ميليارد دلار پول آنها را آزاد کرديم و آنها مي توانند با آن تسليحات متعارف از روسيه بخرند و به تلاش تروريستي خطرناک در سراسر جهان ادامه دهند.
وي گفت:ما هيچ چيز از اين توافق بدست نياورديم. رئيس جمهور اظهارات من (مقايسه اين توافق با هولوکاست) را مسخره توصيف کرد اما آنچه مسخره است اين است که ما به ايراني ها اعتماد کنيم در حالي که آنها سي و شش سال وعده دادند اسرائيل را از نقشه جهان محو مي کنند وشعار مرگ بر آمريکا حتي در زمان مذاکرات سر داده اند.
مايک هاکبي گفت: من فردي هستم که بارها در چهل و دو سال گذشته از سال هزار ونهصد و هفتاد وسه به اسرائيل رفتم وبه عنوان کسي که وخامت اوضاع را درک مي کند،مي گويم وقتي کسي مي گويد مي خواهد همه افراد يک گروه را بکشد،بهتر است آن را جدي بگيريم.
مايک هاکبي درباره اين که دولت اوباما مي گويد به ايران اعتماد ندارد گفت: اگر شما به آنها اعتماد نداريد،چگونه بيست و چهار روز قبل از بازرسي به آنها مي گوييد مي خواهيد بازرسي انجام دهيد. چگونه به آنها اجازه مي دهيد بخش هاي نظامي خود را از دسترسي براي بازرسي خارج کنند.اين اعتماد است و اين مشکل اين توافق است.من معتقدم اين توافق، معامله پولي است.اگر شما به صفحات مختلف مربوط به شرکت ها و اشخاص حقيقي که قرار است دارايي هاي آنها آزاد شود،نگاه کنيد،به اين نکته پي مي بريد.
من معتقد هستم اين مسئله به صلح در خاورميانه کمک نمي کند و موجب امن تر شدن جهان نمي شود بلکه اطمينان مي دهد پول زيادي به اشخاص بازمي گردد. اين فاجعه بار و غم انگيز است که ما پول را بر امنيت ملي و امنيت مردم اسرائيل و علاوه برآن سراسر خاورميانه و جهان ترجيح مي دهيم.
دو گزينه پيش روي ايران
نامزد انتخابات رياست جمهوري آمريکا خواستار آن شد که آمريکا دو گزينه تغيير رفتار ايران و يا فشار اقتصادي را پيش روي اين کشور قرار دهد.
مارکو روبيو در پيامي توئيتري درباره ايران نوشت:ما بايد به ايران انتخاب بدهيم:رفتارتان را تغيير دهيد يا اينکه به علت فشار آمريکا با فروپاشي اقتصادتان روبرو شويد.
جنگ تمام عيار
هفته گذشته با ادامه تلاش هاي کاخ سفيد براي تصويب توافق هسته اي ميان ايران و گروه 1+5 ، باراک اوباما ، رييس جمهوري آمريکا از مردم اين کشور خواست صداي اعتراض خود را به گوش کنگره برسانند . وي در تماس تلفني با گروه هاي حامي توافق هسته اي با ايران ، به اقدام آيپک در اختصاص 20 ميليون دلار براي تبليغ عليه توافق هسته اي اشاره کرد و گفت ، اکنون مخالفان اين توافق ، به دفاتر نمايندگان کنگره سرازير شدهاند و بسياري از اعضاي کنگره زير فشار قرار دارند .
اوباما افزود ، لابيگري طرف مقابل بسيار قوي و داراي امکانات مالي گسترده و بيرحم است و در غياب صداي حاميان ، همان نيروهايي که آمريکا را به جنگ عراق کشاندند ، شرايطي را ايجاد خواهند کرد که با از دست رفتن يک فرصت تاريخي ، آمريکا بار ديگر در مسير درگيري نظامي بالقوه قرار بگيرد . درخواست اوباما از مردم آمريکا براي تماس با اعضاي کنگره آمريکا ، بيانگر شدت لابي گري مخالفان براي به شکست کشاندن توافقي است که از سوي 7 کشور جهان تدوين شده و مورد حمايت 15 عضو دائم شوراي امنيت و 28 کشور عضو اتحاديه اروپا قرار گرفته است . با اين حال ، ائتلاف جمهوريخواهي - ليکودي به شدت در تقلا است تا با راه انداختن جنگي تمام عيار عليه کاخ سفيد و خواست جامعه جهاني ، توافق هسته اي با ايران را نابود کند . بعد از اين که تلاش سران جمهوريخواه آمريکا و نخست وزير رژيم صهيونيستي براي متوقف ساختن روند مذاکرات ميان ايران و گروه 1+5 بي حاصل ماند ، اکنون مخالفان ، اعضاي کنگره آمريکا ، بويژه گروه مرددين دموکرات را هدف قرار داده اند . آنان اميدوارند با شوراندن اين گروه از دموکرات ها عليه رييس جمهوري دموکرات آمريکا ، راه رسيدن به حل ديپلماتيک موضوع برنامه هاي هسته اي ايران را مسدود کنند . البته به موازات صف آرايي ائتلاف جمهوريخواهي - ليکودي ، حاميان توافق نيز تمام توان خود را به کار گرفته اند . نانسي پلوسي ، رهبر اقليت دموکرات مجلس نمايندگان اعلام کرده است که توافق با ايران شاهکار ديپلماتيک بوده است .