مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری آذربایجانشرقی گفت: کارشناسان امنیت بانکها و مهندسان متخصص و ماهر IT هر روز چندین تهدید به شبکههای بانکی را خنثی میکنند. در کنار خنثیسازی تهدیدات سایبری به شبکه بانکی، متاسفانه در بعضی موارد مشاهده میشود که هکرهای داخلی و خارجی موفق عمل کرده و میتوانند روزانه از حساب قشر عظیمی از مردم، بدون آن که خودشان اطلاعی داشته باشند رقم بسیار اندکی را به صورت مستمر برداشت کنند.
سردار احمد جهانسری گفت: پدافند غیرعامل دو تعریف دارد که یکی از آنها تعریف کتابخانهای و یکی دیگر تعریف تجربی و متناسب با درک اکثریت عموم مردم است.
وی در تعریف پدافند غیرعامل در مفهوم تجربی ابراز کرد: دفاع بدون سلاح متناسب با خطر بطوری که خطر ایجادشده، کمترین آسیب را به همراه داشته باشد، پدافند غیرعامل نامیده میشود.
وی با تاکید بر لزوم همکاری تمامی دستگاههای اجرایی در اجرای کارگاههای آموزشی با محوریت دفاع در شرایط بحران، پدافند غیرعامل و .. ادامه داد: تا زمانی که مفهوم صحیح دفاع به تمامی اقشار جامعه آموزش داده نشود، نباید انتظار داشته باشیم که کمترین خسارت و تلفات را در موقع بروز خطر داشته باشیم.
پدافند غیرعامل تعریف ثابت و مشخصی ندارد
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری آذربایجانشرقی با اشاره به برخی تهدیدات دشمن همچون تهدیدات تروریستی، تهدیدات حوزه سایبری و تهدیدات زیستی ابراز کرد: به عقیده اکثر صاحبنظران حوزه پدافند غیرعامل، تعریف ثابتی از این مهم به دلیل پویایی جامعه و افزایش تنوع تهدیدات در جامعه امروزی وجود ندارد.
جهانسری، از آموزش، شناخت تهدیدات و نقاط ضعف کشورها به عنوان اصلیترین مولفههای پدافند غیرعامل نام برد و افزود: تمامی سناریوهای دفاعی باید بر مبنای نوع تهدیدات دشمن تدوین شود که ممکن است، شیوههای متعدد دفاع در این برنامهریزی منعکس شود.
تهدیدهای مکرر منابع و مراکز هستهای بزرگترین نوع تهدید کشور در چندین سال گذشته
وی تهدید منابع و مراکز هستهای جمهوری اسلامی توسط آمریکا را اصلیترین تهدید چند سال گذشته و فعلی کشور دانست و ابراز کرد: آمریکاییها دشمن اصلی ما هستند و در ارتباطاتی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، با ما داشتهاند، همواره به صورت زیرکانه عمل کردهاند.
وی با اشاره به جنگ تمام عیار صدام با کمک کشورهای غربی همچون آمریکا در دوران دفاع مقدس اظهارکرد: برای صدام و سردمداران کشورهای غربی در این دوران ثابت شد که جمهوری اسلامی از توان نظامی بسیار بالایی برخوردار بوده و با بسیج نیروهای مردمی خود به راحتی توانست در مقابل تهاجم نابحق به خاک خود بایستد.
آمریکاییها نقطه ضعف ما را شناسایی کردند/اعمال 15 سال فشار اقتصادی
جهانسری ادامه داد: در 15 سال گذشته آمریکاییها تلاش کردند که یک نقطه ضعف از ایران به دست آورند و در همین راستا توانستند شکنندگی اقتصاد ایران در مقابل تهدید را به عنوان اصلیترین تهدید برای ما بشناسند تا اکثر تهدیدات خود را از این طریق بر مردم ایران تحمیل کنند.
وی اظهارکرد: مسئولان مربوطه و کارشناسان حوزه پدافند غیرعامل به این نتیجه رسیدهاند که اگر آمریکا بخواهد به ایران حمله بکند، قطعا در وهله اول از درگیری فیزیکی و حمله نظامی استفاده نکرده و زیرساختهای کشور همچون آب، برق، تلفن و... را از کار خواهد انداخت و پس از آن به حمله نظامی روی میآورد.
وی ادامه داد: کشور آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی ایران و برخی از کشورهای منطقه در چندسال گذشته، سیاستهای تنبیهی همچون تحریم اقتصادی را در پیش گرفته که با شناساندن انواع تهدیدات به مردم و اتخاذ سیاستهای مناسب عملی میتوان به راحتی این تهدیدات را پشت سر گذاشت.
جهانسری، شناخت و اجرای اصول پدافند غیرعامل را یکی از مهمترین عوامل کاهش آسیبپذیری کشور در زمینههای مختلف دانست و افزود: پدافند غیرعامل، هشت زیرحوزه همچون سازه امن دارد که شناخت هر یک از این زیر حوزهها امری بسیار ضروری و مهم است.
اجباری شدن پیوست پدافند غیرعامل در ساخت تمامی سازههای مسکونی و تجاری
وی در تبیین سازه امن که یکی از زیر حوزههای مهم پدافند غیرعامل است، گفت: سادهترین تعریف در تبیین سازه امن، این است که ساختمانهایی که میخواهند از این پس چه با کاربری تجاری و چه با کاربری مسکونی احداث شوند یکسری اصول را با مشاوره کارشناسان پدافند غیرعامل رعایت کنند که نتیجه آن، ایمن شدن این سازه ساختمانی در برابر بمباران و سایر تهدیدات است.
به گفته وی بر اساس قانون، هر سازهای که در کشور ایجاد میشود باید پیوست پدافند غیرعامل داشته باشد.
جهانسری از ابلاغ این قانون به تمامی دستگاههای اجرایی و شهرداریها خبر داد و گفت: به عنوان مثال، مدیران اجرایی اتوبان تبریز- مرند- بازرگان از مجموعه اداره کل پدافند غیرعامل استان، تقاضای تهیه و تدوین پیوست پدافند غیرعامل برای این سازه کردهاند.
فضای مجازی تهدیدی جدی برای کودکان و نوجوانان
جهانسری، فضای سایبری را یکی دیگر از حوزههای مهم پدافند غیرعامل دانست و افزود: فضای مجازی در عین حال که برای بعضی از اقشار مردم مفید بوده و میتواند بسیاری از نیازها را در کوتاهترین زمان ممکن برطرف کند، تهدیدی جدی برای برخی از مردم همچون کودکان و نوجوانان است.
وی ادامهداد: آموزش و فرهنگ سازی استفاده از فضای مجازی باید در تمامی دستگاههای اجرایی برای جامعه هدف خود برگزار شود تا خانوادهها متناسب با سن، نیاز، اعتقادات و .. از این تیغ بران استفاده کنند.
کاربران فضای مجازی مواظب حک شدن اطلاعات شخصی خود باشند
وی گفت: برخی برنامههایی که توسط کاربران در گوشیهای آندرویدی نصب میشود، به صورت اتوماتیک تمامی اطلاعات شخصی کاربران توسط شبکههای جاسوسی در فضای مجازی حک میشود و به راحتی در اختیار دشمن قرار میگیرد.
مدیرکل پدافند غیرعامل استانداری آذربایجانشرقی به نحوهی استفاده از شبکههای مجازی و حتی اقلامی که برای این امر مورد استفاده قرار میگیرد اشاره و تصریح کرد: با توجه به اینکه در کشورهای اروپایی، خرید اکثر اقلام موردنیاز خانوادهها به صورت اینترنتی انجام میشود خانوادهها مثلا در خرید یک تبلت به سایت کمپانی مورد نظر مراجعه میکنند، سپس در قالب یک فرم، سن شخصی را که قرار است از این وسیله استفاده کند را در سایت وارد میکنند که پس از این مرحله، کمپانی مورد نظر اگر وسیله را مناسب سن شخص نداند او را به صفحه دیگری راهنمایی کرده و پیشنهادات دیگری را به وی اراده میدهد.
مردم از تهدیدات فضای سایبر شناخت لازم و کافی ندارند
جهانسری ادامه داد: متاسفانه مردم کشور ما و برخی کشورهای منطقه به دلیل شناخت کم از تهدیدات فضای سایبر، به راحتی در کمین دشمن قرار گرفته و به اکثر درخواستهای آنان در شبکههای مجازی و در قالب نرمافزارهای جاسوسی پاسخ مثبت میدهند در حالی که هیچ اطلاعی ندارند نرمافزاری که روی گوشی، تبلت و کامپیوتر شخصی نصب کردهاند یک ابزار جاسوسی برای دشمن محسوب میشود.
وی با تاکید مکرر بر لزوم ارائه آموزشهای لازم به مردم با محوریت اصول پدافند غیرعامل گفت: ما اعتقاد داریم که تنها عامل توسعه و پیشرفت پدافند غیرعامل، آموزش و فرهنگسازی است که در زمینه آموزش، از سالهای گذشته دو واحد درسی در دوره راهنمایی و دو واحد درسی در دوره متوسطه برای دانشآموزان تدریس کرده و این قشر در معرض خطر را با اصول پدافند غیرعامل آشنا میکنیم.
توانمندسازی همه اقشار مردم در ارتباط با تهدیدات حوزه سایبر امری ضروری است
به گفته وی، توانمندسازی واقعی همه اقشار مردم در رابطه با شناخت تهدیدات حوزه سایبر امری ضروری است تا خدای ناکرده در صورت وقوع هر گونه خطر و قرار گرفتن در حوزه پرخطر، مردم آمادگی و سواد لازم برای مقابله با آن را داشته باشند.
هکرها همه روزه به شبکههای بانکی حمله میکنند
جهانسری به ذکر مصادیق مهم تهدید سایبری در کشور اشاره کرد که از آن میان میتوان تهدید شبکههای بانکی کشور توسط هکرهای خارجی اشاره کرد.
وی افزود: کارشناسان امنیت بانکها و مهندسان متخصص و ماهر IT هر روز چندین تهدید به شبکههای بانکی را خنثی میکنند.
وی ادامه داد: در کنار خنثیسازی تهدیدات سایبری به شبکه بانکی، متاسفانه در بعضی موارد مشاهده میشود که هکرهای داخلی و خارجی موفق عمل کرده و میتوانند روزانه از حساب قشر عظیمی از مردم، بدون آن که خودشان اطلاعی داشته باشند رقم بسیار اندکی را همه روزه ولی به صورت مستمر برداشت کنند.
مردم پاسخ ایمیلهای ناشناس و پیامکهای مسابقهای را ندهند
جهانسری در ادامه از مردم خواست که به هیچ عنوان ایمیلهای ناشناس را باز نکنند چرا که در بعضی موارد، با کلیک روی همان ایمیل، اطلاعات شخصی موجود کاربر در سیستم، در اختیار ارسال کننده ایمیل قرار میگیرد.
وی از مردم خواست فرصت خود را صرف پاسخگویی به سوالات طرح شده در قالب پیامک نکنند چرا که برخی در صدد سوءاستفاده از مردم در جهت نیل به اهداف مالی و سایر اهداف خود هستند.
وی از آمادگی اداره کل پدافند غیرعامل استانداری آذربایجانشرقی برای برگزاری کلاسهای آشنایی با پدافند غیرعامل در تمامی ردههای سنی خبرداد و گفت: فرهنگسازی و اطلاعرسانی یکی از مهمترین مولفهها برای جلب توجه مردم به امر پدافند غیرعامل است. چرا پرداخت چند میلیون و چند صدهزار تومان توسط خانوادهها برای خرید یک تبلت برای کودکان سختشان نیست ولی حتی حاضر نیستند یک دهم این مبلغ را برای آموزش کودکان خود بپردازند.
وی حوزههای انسان، دام، خاک، هوا، محیط و کشاورزی را مهمترین حوزههای قابل تهدید در حوزه زیستی پدافند غیرعامل دانست و افزود: امروزه مولفههای تهدید و خطر تغییر کرده بهطوری که تهدید در دوران هشت سال جنگ تحمیلی، فقط تهدید نظامی بود ولی در حال حاضر حتی میتوان با دستکاری در یک کالای کشاورزی و خوراک دام و طیور، مشکلات متعددی را برای مردم یک کشور ایجاد کرد.
وی در خصوص تهدیدهای زیستی گفت: برای نمونه هیچگاه یک توتفرنگی سالم و طبیعی، به اندازه یک سیب رشد نمیکند مردم باید از مصرف چنین میوههایی به شدت اجتناب کنند.
جهانسری به تبلیغات شبکههای ماهوارهای در مورد تقویت قوای جنسی، مقابله با کچلی و لاغری اشاره کرد و گفت: شبکههای ماهوارهای چرا تلاش میکنند که این تفکر را به مردم جهان بخصوص مردم کشورمان بقبولانند که بیشترین عارضههای پوستی، ضعف قوای جنسی و چاقی و لاغری مفرط فقط و فقط در ایران بیشتر است؟ اینها همه و همه سوالاتی هستند که با توجه به اصول پدافند غیرعامل میتوان به نتیجهای نسبی دست یافت.