به نوشته رویترز، ایران و گروه 1+5 در تلاشند تا به توافقی دست یابند تا در ازای متوقف کردن برنامه هسته ای این کشور، تحریم های اقتصادی علیه ایران را لغو کنند.
در ادامه این خبرگزاری انگلیسی، پاسخ پرسش هایی که معمولا در مورد هرگونه توافق هسته ای و آنچه به تبع آن به وقوع خواهد پیوست از تحلیلگران، اقتصاددانان و شخصیت های دانشگاهی در نشست جهانی رویترز مطرح شده را منتشر کرده است:
ریچارد نفیو مدیر برنامه مرکز گلوبال انرژی پالسی در دانشگاه کلمبیا در نیویورک در پاسخ به این پرسش که تحریم های مالی چه زمانی برداشته خواهد شد، گفت، فکر می کنم تراکنش های بین المللی مالی با ایران که شامل نهادهای آمریکایی می شود احتمالا اوایل 2016 امکان پذیر باشد.
وی افزود، «من پیش بینی می کنم که برخی از این تراکنش ها در اوایل سال 2016 آغاز شود اما دیگران نسبت به این اقدام تمایل کمتری خواهند داشت. برای بانک های بزرگ سال ها زمان خواهد برد، تابازگردند. »
توربجورن سالتود تحلیلگر غرب آسیا در انگلیس در این باره گفت، «مذاکرات زیادی در مورد 'snapback' بازگشت فوری تحریم ها صورت گرفته است. هرچند که، احتمال رفع تدریجی تحریم ها هنوز وجود دارد. احتمالا تحریم های بانکی ابتدا برداشته و پس از آن تحریم های بیمه ای برداشته خواهد شد... در نخستین گام، دارایی مسدود شده طی چند هفته در دسترس (ایران) خواهد بود.»
وی افزود: «اکثر تحریم ها به جز تحریم های بخش نفت و گاز به زودی برداشته خواهد شد.»
اسکات لوساس پروفسور سیاست بین الملل در دانشگاه بیرمنگام در مورد زمان برداشته شدن تحریم های نفتی گفت: «تحریم های آمریکا به علت شبکه دستورات اجرایی و تحریم های تحت اختیار کنگره، سخت ترین تحریم ها برای برداشته شدن است. انتظار نداشته باشید که این تحریم ها طی چند ماه پس از امضای توافق برداشته شوند. آمریکا تا آخرین لحظه ممکن برای تایید آژانس بین المللی انرژی در مورد همکاری ایران صبر خواهد کرد. برداشته شدن برخی تحریم ها ممکن است تا یک سال زمان ببرد با این حال مهم است که بدانیم لغو تمامی تحریم ها این میزان زمان نمی برد. این اقدام، شبکه پیچیده سیاسی، اقتصادی و قانونی است که به علت دهه ها تحریم ایجاد شده است.»
سالتود در این باره گفت، «تحریم های نفتی احتمالا طولانی ترین زمان برای برداشته شدن را خواهند داشت و تا نیمه 2016 پابرجا خواهند ماند.»
وی افزود: «شرکت های نفت و گاز به زمان برای نهایی کردن مذاکرات در هر موردی نیاز دارند از اینرو نیمه 2016 لزوما زمان بدی نیست. شرایط جدید قراردادهای نفتی ایران قرار است در سپتامبر اعلام شود.»
پرسش دیگری که در این گزارش به آن پاسخ داده شده است، میزان نفتی است که ایران افزون بر گذشته به بازار وارد خواهد کرد.
در این باره نظرسنجی رویترز از 25 اقتصاددان و تحلیلگر در هفته گذشته نشان می دهد که تا پایان امسال، 250 هزار و تا 500 هزار بشکه نفت ایران بیش از گذشته به بازارهای جهانی وارد خواهد شد. بر اساس این نظرسنجی تا نیمه 2016، این رقم به 500 تا 750 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت.
ریچارد نفیو در این باره توضیح داد: «من فکر می کنم خوش بینی زیادی در این زمینه وجود دارد. من فکر می کنم میادین نفتی ایران در وضعیت بدتری از آنچه ما انتظار داریم، باشند. سیستم ایران در این زمینه کند باشد و دشواری هایی برای فروش نفت ذخیره شده خود داشته باشد و اینها افزایش تولید را دشوار خواهد ساخت... من فکر می کنم 500 هزار بشکه برای آنها مقدور باشد.»
نظر اولیور جاکوب تحلیلگر سوئیسی بازارهای انرژی این است که طی چند ماه ایران می تواند صادرات را با تمام امکان آغاز کند.
ادوارد مورس رئیس بخش بین الملل تحقیقات کالاهای اساسی در موسسه سیتی در نیویورک در این باره گفت، «تحریم ها آشکارا به توانایی ایران در حفظ اکثر میادین توسعه یافته اش آسیب زده است، چه برسد به توسعه پروژه های جدید.»
تحلیلگران در مورد بازگشت دوباره تحریم ها پس از امضای توافق معتقدند، پس از حصول توافق، احتمال اعمال دوباره تحریم ها وجود دارد اما خیلی بعید است.
اسکات لوساس پروفسور سیاست بین الملل در دانشگاه بیرمنگام در این باره گفت، « شکستن توافق به لحاظ بحران اقتصادی، برای ایران بسیار هزینه خواهد داشت »