۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۷
کد خبر: ۱۳۹۲۳
مجری طرح نیروگاههای بادی و خورشیدی سیستان و بلوچستان؛
سرگلزایی گفت: با توجه به فناوری های موجود و وسعت استفاده از انرژی خورشیدی در دنیا، به نظر می رسد در بخش هایی مانند گرمایش ساختمان ها، تولید آب گرم، طبخ غذا، خشک کن ها، آب شیرین کن ها و سیستم های فتوولتائیک به عنوان مواردی در پدافند غیر عامل برای کشورمان می تواند مورد توجه قرار گیرد و با انرژی های رایج رقابت کند.
دبیر اول کمیته استاندارد توربین های بادی ایران گفت: بحران انرژی بزرگترین معضلی است که جهان صنعتی با آن رو به رو خواهد شد و این بحران هر ساله تشدید می شود و از طرفی انرژی های فسیلی از نظر میزان رو به افزایش اما از نظر درصد، رشد کاهش نسبی دارند و با افزایش مصرف، رو به اتمام هستند از این رو استفاده از انرژی های نو همانند انرژی خورشیدی کمک قابل توجه ای در زمینه تامین انرژی مورد نیاز خواهد کرد.

غلامرضا سرگلزائی ادامه داد: حدود دو دهه پس از ورود سلول های فتوولتائیک به عرصه عمومی تولید انرژی، ارتباط تنگاتنگ سیاست و منابع انرژی موجب شد تا دیگر جایی برای بحث توجیه اقتصادی یافتن برای روی آوردن به سمت بهره گیری از انرژی خورشید و تولید الکتریسته نماند زیرا ایران روی کمربند خورشیدی جهان قرار گرفته است و یکی از کشورهایی است که از تابش نور خورشید با قدرت و توان مطلوب برخوردار است.

وی افزود: ایران از مناطق بسیار مستعد برای بهره گیری از این انرژی است به طوری که میزان تابش روزانه آفتاب به طور متوسط به شش کیلو وات ساعت بر متر مربع می رسد و متوسط تعداد ساعات آفتابی، از دو هزار و 800 ساعت در سال بیشتر است و در شهرهای کویری کشور همچون زاهدان، ساعات آفتابی به سه هزار و 200ساعت نیز می رسد.

وی ادامه داد: با توجه به این که ایران و بویژه استان سیستان و بلوچستان کوهستانی است و بیشتر نقاط آن در ارتفاع بالاتر از هزار متر از سطح دریا واقع شده اند و توان دریافت انرژی از تابش نور خورشید آن بیشتر است از این رو موقعیت انرژی خورشیدی در کشور و این استان ممتاز است و توجه به این مساله را دو چندان می کند.

مجری طرح نیروگاههای بادی و خورشیدی سیستان و بلوچستان ادامه داد: خوشبختانه شمال و مرکز این استان بهترین و ایده آل ترین منطقه تابشی است.

وی افزود: بر اساس اطلس نقشه خورشید ایران که توسط سازمان انرژیهای نو ایران تهیه شده است منطقه سیستان و بلوچستان را در هر متر مربع تابش بین 2/5 تا 4/5 کیلو وات ساعت و اطلس ماهواره ای ناسا( سازمان هوانوردی ایالات متحده) از شش تا هشت کیلو وات ساعت نشان می دهد.

سرگلزایی درباره توجیه اقتصادی انرژی همیشگی بادهای سیستان گفت: نیاز مبرم منطقه به انرژی، احداث تاسیسات زیربنایی مصرف کننده پر قدرت برق و درخواست روز افزون برق کشورهای همجوار، ما را مُجاب به احداث نیروگاههای پر قدرت در شمال استان می کند.

وی همچنین به بررسی امکان استفاده از انرژی خورشیدی از دیدگاه اقتصاد پرداخت و افزود: هر چند هنوز هزینه استفاده از انرژی خورشیدی بیشتر از دیگر منابع انرژی است، اما امروزه در سیاست گذاری ها فقط هزینه سیستم های خورشیدی در نظر گرفته نمی شود بلکه فواید حاصل از بکارگیری آنها، مانند کاهش آلودگی محیط زیست و صرفه جوئی سوخت و کاهش هزینه های اجتماعی نیز مد نظر قرار می گیرد.

وی ادامه داد: با وجود تمام مسائلی که مطرح می شود می توان مناطقی همچون سیستان و بلوچستان را یافت که استفاده از انرژی خورشیدی در آنها توجیه اقتصادی دارد که به عنوان نمونه استفاده ازسلول های خورشیدی در اطراف زاهدان، خاش، نصرت آباد، میرجاوه، سراوان، نیکشهر و دیگر مناطق دور دست را می توان در عرض چند سال به قیمت روز رساند.

وی گفت: با توجه به فناوری های موجود و وسعت استفاده از انرژی خورشیدی در دنیا، به نظر می رسد در بخش هایی مانند گرمایش ساختمان ها، تولید آب گرم، طبخ غذا، خشک کن ها، آب شیرین کن ها و سیستم های فتوولتائیک به عنوان مواردی در پدافند غیر عامل برای کشورمان می تواند مورد توجه قرار گیرد و با انرژی های رایج رقابت کند.

وی گفت: سیستان و بلوچستان گنجینه ای از انرژی های نو و تجدید شونده است به طوری که زمینه را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی در تولید انرژی فراهم کرده است.

عضو هیات رییسه انجمن علمی انرژی بادی ایران و مجری طرح نیروگاههای بادی خورشیدی سیستان و بلوچستان گفت: 75 دستگاه سیستم روشنایی LED هیبرید (بادی و خورشیدی) برای نخستین بار در خیابان دانشگاه زاهدان طراحی و نصب شد.

سرگلزایی با بیان اینکه عملیات اجرای این پروژه از سال 80 آغاز شد و اکنون به مرحله اجرا در آمد گفت: بر این اساس تصمیم گرفته شد که در هر پایه -تیر برق نصب شده در وسط بلوار- به جای استفاده از چهار عدد لامپ روشنایی 400 وات بخار سدیم پر قدرت و پرمصرف از چهار عدد کلاهک ال ای دی 100 واتی استفاده شود.

وی ادامه داد: در همین زمینه مهندسان شرکت برق سیستان و بلوچستان با مطالعه دقیق و بررسی همه جوانب پخش نور به این نتیجه رسیدند که با چهار کلاهک ال ای دی 100 واتی با استفاده از انرژی های نو می توان مقدار نور بسیار کافی برای تردد مردم این شهر را فراهم کرد.

وی تصریح کرد: برای تامین انرژی پاک چهار لامپ ذکر شده یک توربین 400 وات بادی شش پره با دارا بودن یک ژنراتور بسیار مدرن و پیشرفته کوچک از نوع مغناطیسم دائم و پیشبرنده( بدون گیر بوکس) استفاده و نصب شده است.

عضو هیات رییسه انجمن علمی انرژی بادی ایران ادامه داد: دُم متحرک از مهمترین ویژگی های منحصر به فرد این سیستم است که می تواند مسیریابی و پیداکردن همیشگی جهت باد غالب را انجام دهد.

سرگلزایی اظهار کرد: دراین سیستم علاوه بر توربین بادی دو عدد پانل خورشیدی 150 وات از نوع منوکریستال فتوولتائیک استفاده شده که ترکیب توربین بادی و پانل خورشیدی دو باطری 200 آمپر را در روز و شب شارژ می کنند و با سیستم کاملا هوشمند پیشرفته خود در زمان تاریکی هوا به صورت اتوماتیک کلاهک LED را روی مدار آورده و روشنایی خیابان را تامین می کند.

وی گفت: این سیستم در هیچ نقطه از ایران به صورت بادی و خورشیدی استفاده نشده و برای نخستین بار در سیستان و بلوچستان توسط کارشناسان ارشد برق استان طراحی و در زاهدان با تعداد 75 دستگاه در بلوار دانشگاه این شهر به صورت آزمایشی شروع به کار کرده است.

وی ادامه داد: از مهمترین ویژگی های این سیستم داشتن مغناطیسم دائم، شش پره بودن، تحمل 80 درجه دمای محیط، کارکردن با بادهای 150 تا 160 کیلومتر بر ساعت، سیستم سولار مخصوص منطقه، برخورداری از راندمان بالای 17 و نیم درصد سلولهای خورشیدی فتوولتائیک، باطری های مخصوص سیستم با 200 آمپر ساعت بدون نیاز به تعمیرات و نگهداری و سازگار با محیط زیست است.

وی هزینه تمام شده هریک از سکوهای خورشیدی و بادی را کمتر از 100میلیون ریال ذکر کرد و گفت: این سکوها در زاهدان طراحی شده و قدرت تحمل شدیدترین بادهای موجود منطقه را دارد به طوری که سیستم با وزش باد شدید نیز دچار مشکل نخواهد شد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر