معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه بخش اعظمی از ریزگردها منشاء خارجی دارد، گفت: مبارزه با ریزگردها با ایجاد 2.3 میلیون هکتار جنگل بیابانی امکانپذیر است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی پایداری ملی، خداکرم جلالی رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور پیرامون تأکید مقام معظم رهبری در حفظ و صیانت از منابع طبیعی به عنوان ثروت ملی کشور گفت: براساس آمارهای جدید مراجع بینالمللی و بررسی دقیق و علمی که با عکسهای ماهوارهای سطوح جنگلها را در دنیا کنترل میکنند، وضعیت جنگلها و حفظ و صیانت از آنها در ایران تقریبا خوب و ایران جزء 20 کشور اول جهان است.
وی با بیان اینکه از سال 2000 تا 2012 حدود یک دهم درصد یعنی یک در هزار از سطح جنگلهای ایران کاهش یافته است، افزود: در همین بازه زمانی در جهان رقم 3.8 ثبت شده و رتبه ایران در حفظ و صیانت از جنگلها هم 16 است.
جلالی با اشاره به این نکته که نظر مقام معظم رهبری این است که همین حداقلها هم نباید کاهش یابد، بیان داشت: امیدواریم تذکرات و رهنمودهای ایشان هماهنگی و همدلی مسئولان را برای حفاظت جامع از منابع طبیعی بیشتر فراهم کند تا با کمک مردم برنامهریزی جامعی در این راستا انجام شود.
* برای حفاظت از جنگل کمبود نیرو داریم
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه کمبود در نیروهای حفاظتی وجود دارد، گفت: برای حفاظت از سطح 135 میلیون هکتار حدود 2 هزار نیرو در اختیار داریم که این تعداد کم است، اگرچه در طرحهای مرتعداری از همکاری مردم بهره میگیریم.
وی افزود: امکانات و تجهیزات زمینی و هوایی برای ناوگان اطفای حریق از نیازهای اساسی است که دولت در این راستا در سال جاری کمکهای بسیار خوبی داشت که امیدواریم با همکاری دستگاههای مختلف در سال 94 دیگر شاهد آتشسوزیهای جنگلها که بیشتر ناشی از عدم رعایت نکات ایمنی توسط مردم است نباشیم.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری با اشاره به مبحث ریزگردها، اظهار داشت: براساس منشاء یابی سازمان هواشناسی و ستاد مدیریت بحران بخش عمدهای از ریزگردها خارجی و از کشورهای عراق، عربستان و سوریه به سمت ایران میآید.
وی گفت: در این رابطه دولت وزارت خارجه را مسئول کرده که البته با توجه به مسائل منطقهای مثل حضور داعش در عراق این کار بسیار پیچیده و زمان بر است.
وی با بیان اینکه مشکل اخیر اهواز در رابطه با موضوع ریزگردها منشاء داخلی داشت، گفت: بیشتر مشکلات داخلی ناشی از طوفانهای شن و گرد و غبار است و ریزگردها اغلب منشاء خارجی دارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی بیان داشت: برای حل مشکل اخیر اهواز دست به کار شدهایم، البته ایجاد پوشش گیاهی در مناطق کانونی و بحرانزا زمانبر است.
* مبارزه با ریزگردها با ایجاد 2.3 میلیون هکتار جنگل بیابانی
وی افزود: در کشور کارهای گسترده و خوبی برای مقابله با ریزگرها انجام شده بطوری که در این راستا حدود 2.3 میلیون هکتار جنگل بیابانی ایجاد شده است.
جلالی بیان داشت: تجربیات ما در مقابله با مباحث مربوط به ریزگردها در مقایسه با سایر کشورها مثل چین بینظیر است
معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این سؤال که همواره تأکید میشود بخش اعظمی از ریزگردها منشاء خارجی دارد، آیا با این توجیه ما باید همواره شاهد بروز ریزگردها در مناطق مختلف کشور باشیم، گفت: مبارزه با این کار نیاز به هماهنگی بینالمللی دارد و مسئلهای خاص است.
وی افزود: در همین رابطه دولت وزارت خارجه را مسئول کرده که هماهنگی لازم را با کشورهای دیگر انجام دهد که کار بسیار پیچیدهای است.
وی با تأکید بر این موضوع که مبارزه با ریزگردها در کشور کاری آسانتر است، اظهار امیدواری کرد، با توجه به عنایات دولت و هماهنگی بینالمللی کار با سرعت بیشتری پیش رود، اگرچه موضوع داعش در عراق که یک آفتی بالاتر از ریزگردهاست موجب کندی کار در این زمینه شده است.
جلالی در رابطه با بیانات مقام معظم رهبری در حفظ و صیانت از جنگلها اظهار داشت: فرمایشات ایشان نقطه عطفی در توجه به مسائل منابع طبیعی به شمار میرود و ما از تأکیدات مقام رهبری در این رابطه بسیار سپاسگزاریم.
وی افزود: در راستای حفظ و صیانت از جنگلها و منابعطبیعی ایشان به لزوم بازنگری در قوانین جرمانگاری تأکید داشتند که در این رابطه، لایحه لازم قبلا تهیه و هماکنون در کمیسیونهای دولت است که امیدواریم هر چه سریعتر آماده و در اختیار مجلس قرار گیرد.
* جرایم تخلفات منابع طبیعی جنبه بازدارندگی ندارد
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تأکید بر اینکه جرایم ناشی از تخلفات در حوزه منابع طبیعی چندان اثرگذار نیست، اظهار داشت: در رابطه با مسائل حفظ آب و خاک دو طرح مهم در دست داریم که این دو طرح میتواند در حفظ منابع طبیعی تأثیرگذار باشد.
وی افزود: در این رابطه طرحی را در سطح 11 هزار هکتار برای توسعه آبخیزداری در کشور در جهت حفظ منابع آب و جلوگیری از فرسایش خاک آماده کردهایم که امیدواریم با تأمین بودجه آن حتی از صندوق توسعه ملی کمک شود، تا این طرح در سطح کشور به اجرا درآید.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری تأکید کرد: تراز منفی آب، شور و قلیایی شدن آبهای زیرزمینی و پایین رفتن سطح آبهای زیرزمینی از مسائلی و معضلات بخش کشاورزی است که باید با توسعه طرحهای آبخیزداری در راستای حل این مسائل اقدام کرد.
جلالی بیان داشت: از 20 میلیون هکتار زمین تحت تأثیر فرسایش بادی حدود 7.5 هکتار جزء کانونهای بحرانی بیابانزاست که باید عملیات متناسب با این مناطق انجام و طرح آن تهیه و باید با جدیت دنبال شود.
وی با اشاره به این مطلب که رهنمودهای مقام معظم رهبری شامل مجموعه مسئولین کشور است، تصریح کرد: برخی از مشکلات ما در حوزه منابع طبیعی اجرای طرحهای عمرانی، معدنی و بحثهای مربوط به برخی از توسعههایی که مربوط به شهرها و روستاها میشود و این مسائل نیازمند همکاری سایر دستگاههای کشور است.
رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور بیان داشت: مجموعه دستگاههای مختلف در سطح ملی و منطقهای باید با هم همکاری داشته باشند، تا بتوان با رعایت مسائل زیست محیطی کشوری با نشاط و سرسبز داشته باشیم.