واشنگتن فقط در سال ۲۰۱۳ برای اجرای عملیات مرتبط با حملات سایبری، بودجه ای یک میلیون دلاری در اختیار آژانس امنیت ملی و ۶۸۵ میلیون دلار در اختیار سازمان سیا گذاشت. طراحی برنامه های جاسوسی همچون «فلیم» (شعله) و ویروس هایی همچون «استاکس نت» نیز بخشی از این عملیات بودند. آمریکا پیش تر از ویروس های اینترنتی همچون استاکس نت علیه «کشورهای غیردوست» به ویژه ایران، سوریه، کره شمالی و چین استفاده کرده است.
واشنگتن همچنین یگانی متشکل از پنج هزار نیروی متخصص تشکیل داد که ارتش سایبری آمریکا نام گرفتند. بودجه اختصاص داده شده به این ارتش در سال ۲۰۱۳ سه میلیارد و 940 میلیون دلار بود که این مبلغ در سال ۲۰۱۴ به چهار میلیارد و 650 میلیون دلار افزایش یافت.
توجه ویژه آمریکا به ارتش سایبری، کشورهای هدف قرار گرفته شده در عملیات سایبری خصمانه را وادار کرد قابلیت های تدافعی خود را افزایش و یگان های مشابهی به عنوان ارتش سایبری تشکیل دهند. در چنین شرایطی، تعجبی نداشت که ایران راهبردهای جدیدی در زمینه امنیت سایبری به کار گرفت و عملیات سایبری را در اولویت فعالیت های ارتش و سرویس های اطلاعاتی قرار داد. به گفته تحلیلگران غربی، در صورت وخیم شدن روابط بین ایران و غرب، تهران می تواند از عملیات سایبری برای آسیب رساندن به زیرساخت های مهم و حساس در آمریکا و کشورهای متحد این کشور همچون نیروگاه های برق و شبکه های مالی استفاده کند.
ایران در اجرای راهبرد جدید امنیت سایبری، دو هدف اصلی را تعیین کرده است: افزایش قابلیت ها در زمینه فناوری برای محافظت از زیرساخت های حساس و اطلاعات محرمانه در برابر حملات سایبری؛ دوم، مقابله با فعالیت های ضد ایرانی در فضای سایبری.
ایران اخیرا برای دستیابی به این اهداف، شبکه ای از موسسات تحقیقاتی ایجاد کرده است. همچنین با توجه به اهمیت کنترل پروژه های تحقیقاتی در زمینه های گوناگون فناوری اطلاعات، در دفتر ریاست جمهوری این کشور سمتی تخت عنوان معاونت علمی و فناوری در نظر گرفته شد. مرکز امنیت اطلاعات «مهر» نیز مسئول واکنش فوری به حملات سایبری و دیگر چالش های مشابه است که تحت نظارت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات فعالیت می کند.
ایران همچنین شورایی تحت عنوان شورای عالی فضای مجازی تشکیل داده است که اعضای آن را مقامات رده بالا از جمله رئیس جمهور تشکیل می دهند. شورای عالی فضای مجازی در سال ۲۰۱۲ تشکیل شد و از آن زمان همه سازمان ها و گروه های مسئول عملیات سایبری تحت نظارت این ارگان دولتی فعالیت می کنند.
ایران همچنین ارتش سایبری دارد که از متخصصانی با مهارت های ویژه در زمینه فناوری اطلاعات تشکیل شده است. مهارت نیروهای سایبری ایران به اندازه ای بالاست که به رغم وجود همه تدابیر امنیتی چندین مرتبه توانسته اند به شبکه های اطلاعاتی و دولتی غرب نفوذ کنند. اریک اشمیت، مدیرعامل پایگاه اینترنتی گوگل در دسامبر سال ۲۰۱۱ در گفتگویی با شبکه سی ان ان تصریح کرد ایرانی ها به طور غیرمعمولی در جنگاوری سایبری استعداد دارند. یک شرکت آمریکایی امنیت سایبری موسوم به «دیفنس تک» نیز در ماه مه سال ۲۰۰۹، ایران را یکی از پنج کشور بر تر جهان در زمینه قابلیت های سایبری معرفی کرد.
به رغم سخنرانی های بسیاری از رهبران جهان در زمینه پایان دادن به هرگونه جنگ و در حالی که حتی برخی از این رهبران همچون باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا جایزه نوبل صلح دریافت کرده اند، اما همین رهبران اکنون جنگاوری را به فضای سایبری منتقل کرده اند. کشورهایی همچون آمریکا عملیات نظامی خود را اکنون در فضای مجازی انجام می دهند و در همین فضای مجازی تروریسم سایبری را آغاز کرده اند.
در کمال تاسف، جنگاوری های سایبری مشابه عملیات آمریکا، باقی جهان را نیز وادار به مسلح شدن در فضای مجازی و تشکیل ارتش سایبری کرده است.
منبع: گلوبال ریسرچ