فعالیت ۱۰ساله سرویسدهندگان اینترنت در کشور، پایان آذرماه به اتمام رسید و بزودی مجوزهای جدیدی برای شرکتهای اینترنتی صادر میشود که شرایط جدیدی را برای سرویس اینترنت حدود ۳۰ میلیون ایرانی رقم خواهد زد.
مهلت تدوين پيش نويس شرايط حاکم بر پروانه فعاليت شرکتهاي اينترنتي و بازنگري در مجوز فعاليت ارائه دهندگان اين خدمات، طبق ضرب الاجل تعيين شده از سوي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات پايان آذرماه به اتمام رسيد و سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي شرايطي را براي فعاليت ?? سال آينده خدمات اينترنتي در کشور تدوين کرد تا شرکتهاي اينترنتي با دريافت مجوزهاي جديد، خدمات اينترنت را با شرايط جديد ارائه کنند و براين اساس مي توان اميدوار بود که اين ساماندهي، چندگانگي ارائه خدمات اينترنت در کشور و سردرگمي کاربران اينترنت را پايان دهد.
هم اکنون در کشور شرکتهاي اينترنتي با تعاريف مختلفي چون PAP، ISDP، PSTN و ISPدر حال سرويس دهي به مشترکان هستند که ?? شرکت PAP به دليل ارائه خدمات اينترنت پرسرعت ADSL به کاربران خانگي، سهم بازار بيشتري در زمينه اين خدمات دارند؛ از اين رو سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي، قرار است مصوبه اي را به کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات ببرد تا اين شرکتها، در شرايط جديد به فعاليت خود ادامه دهند.
بازنگري در فعاليت شرکتهاي اينترنتي کليد خورد
بازنگري در پروانه فعاليت شرکتهاي اينترنتي و حل موضوع توزيع چندگانه اينترنت در کشور زمستان سال ?? از سوي سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي کليد خورد و اين سازمان در ابتدا بازنگري در مجوز فعاليت شرکتهاي ارائه دهنده خدمات اينترنت پرسرعت (PAP) را که ?? سال از ارائه خدماتشان در کشور مي گذرد در دستور کار قرار داد؛ در آن زمان، رگولاتوري تمديد مدت پروانه اين شرکتها براي ? سال را بررسي کرد که اين تصميم به دليل جامع نبودن کل فعاليت فعالان صنف اينترنت با انتقاداتي از سوي اين شرکتها همراه شد.
پس از انتقاداتي که به تصميم رگولاتوري براي بازنگري در مجوزهاي اينترنت وارد شد، نشستهاي تخصصي از سوي سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي با فعالان صنف اينترنت برپا شد و در نهايت رگولاتوري اواخر سال ?? درخواست فعالان صنف اينترنت را مبني بر جامع ديدن مجوز اينترنت پذيرفت.
از اين رو پيش نويس پروانه اي در دو حوزه دسترسي و سرويس اينترنت، تهيه و براي نظرخواهي در اختيار شرکتهاي دارنده مجوز فعاليت شامل ISP و ISDP و PAP ها قرار گرفت و تا پايان شهريورماه به اين شرکتها زمان داده شد تا نظرات خود را اعلام کنند که در اين زمينه شرکتهاي اينترنتي کوچک، شرکتهاي بزرگ اينترنتي و اعضاي سازمان نظام صنفي رايانه اي که در اين بخش فعاليت دارند نظرات خود را ارائه کردند و در نهايت پيش نويس مقررات جديد براي ارائه خدمات اينترنت در کشور تدوين شد.
جزئيات مجوز جديد براي خدمات اينترنت در کشور
به گزارش مهر، پيشنويس صدور پروانه جديد ارتباطات ثابت با تجميع پروانههايPAP ، PSTN ، ISDP و ISP در کشور و شکلگيري دو پروانه جديد شامل FCP و ISP نهايي شد و قرار است در جلسه آينده کميسيون تنظيم مقررات ارتباطات به رياست محمود واعظي به تصويب برسد.
طبق اين پيش نويس، اصلاح ساختاري پروانههاي حوزه ارتباطات ثابت در دستور کار قرار گرفته و متقاضيان و دارندگان پروانه ارائه خدمات در حوزه هاي مختلف اينترنت بايد براي فعاليت در اين بخش پروانه جديد دريافت کنند.
در اين راستا، قائم مقام سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي جزئيات پروانه جديد دسترسي باند وسيع به صورت ثابت را براي ارائه خدمات اينترنت در کشور تشريح کرد.
لطف الله سبوحي در گفتگو با خبرنگار مهر، در خصوص جزئيات ارائه مجوز به فعالان حوزه اينترنت کشور اظهار داشت: اين پروانه جديد با تعريف دسترسي باند پهن ثابت براي شرکتهاي فعال در حوزه اينترنت تعريف شده است.
وي با بيان اينکه قصد نداريم شرکتهايي که هم اکنون در اين بخش فعال هستند مانند ISP و ISDP ها را تعطيل کنيم، افزود: در اين طرح به دنبال اين هستيم که مدلي براي فعاليت شرکتهاي اينترنتي ارائه کنيم که به نفع همه باشد و تمامي شرکتها در قالب اين مدل مجوز جديد براي فعاليت اخذ کنند.
سبوحي با تاکيد براينکه در اين طرح، شرکتهاي ارائه دهنده اينترنت پرسرعت ADSL يا همان PAP ها الزام به دريافت اين مجوزها دارند، گفت: تغيير محور فعاليت اين شرکتها در اين مجوز ديده شده است. چرا که اين شرکتها که تعدادشان نيز زياد نيست، قدرت زيادي در حوزه اينترنت دارند و فعاليتشان جامعيت بيشتري دارد. براين اساس اخذ مجوز جديد براي فعاليت اين شرکتها الزامي خواهد بود.
تمديد پروانه فعاليت شرکتهاي اينترنتي مستلزم پرداخت حق امتياز
قائم مقام سازمان تنظيم مقررات و ارتباطات راديويي با بيان اينکه الزامي براي دريافت اين مجوز براي شرکتهاي ISP و ISDPکه شرکتهاي کوچکتري در اين کسب و کار هستند وجود ندارد، گفت: اين شرکتهاي کوچک نيز مي توانند تجميع شده و در قالب اين مجوز به فعاليتشان ادامه دهند اما الزامي براي اين موضوع وجود ندارد و به هيچ وجه کسب و کارشان تهديد نخواهد شد.
وي با تاکيد براينکه اين مجوز، پروانه اي عمومي براي دسترسي باند وسيع به صورت ثابت است که در جلسه آينده کميسيون تخصصي تنظيم مقررات قبل از کميسيون اصلي نهايي مي شود به مهر گفت: در اين آيين نامه محدوديت فناوري برداشته شده و شرکتهاي اينترنتي مي توانند خدمات مختلف ارائه کنند، شبکه سازي کنند و امکان عمده فروشي اينترنت نيز براي آنها ديده شده و فقط به کاربر نهايي سرويس نخواهند داد.
سبوحي افزود: در اين آيين نامه پرداخت حق سهم و حق امتياز نيز به دولت ديده شده و شرکتهاي PAP ملزم خواهند شد که در فرصت مشخصي اين الزامات را اجرايي کنند چرا که در غير اينصورت پروانه فعاليتشان تمديد نمي شود.
افزايش کيفيت خدمات اينترنت و نظارت بر فعاليت شرکتهاي اينترنتي
به گفته اين مقام مسئول در رگولاتوري، پروانه جديد شرکتهاي اينترنتي، کاهش هزينه تمام شده را براي شرکتهاي اينترنتي به همراه خواهد داشت و از طرفي ايجاد شرکتهاي بزرگ، نظارت مستمر از سوي رگولاتوري، پاسخگويي بهتر و افزايش کيفيت خدمات به کاربران اينترنت و ارائه سرويس توافقنامه کيفيت خدمات – SLA - از ديگر اهداف اجراي اين طرح خواهد بود.
سبوحي افزود: براساس اين پيش نويس دارندگان پروانه ارتباطات ثابت (FCP) مجاز به راه اندازي شبکه مستقل ارتباطي (انتقال و دسترسي) و نيز ارائه خدمات ارتباطي و انتقال داده ثابت بر بستر آن خواهند بود و دارندگان پروانه خدمات ثابت (ISP) هم ميتوانند از پورت ها و اتصالات ايجاد شده توسط اپراتورهاي مجاز مانند شرکتهاي داراي پروانه FCP، بهره برداري کرده و آنها را به مشتريان نهايي عرضه کنند.