گرچه با همین کم رمقی هم رودخانه ها و سرابهای استان به شکل دائمی در سراسر فصول سال جوشش و جریان دارند. این روزها با آغاز فصل بارندگی باز هم روح تازه ای در سراب ها و تالاب های کرمانشاه دمیده شده است.
این جان گرفتن دوباره مصادف است با آغاز دوباره حضور پرندگان مهاجری که از سرمای مرگ بار سیبری و مناطق سردسیر نیمکره شمالی به سمت سراب های کرمانشاه حرکت می کنند. همیشه روزهای پایان آبان و اولین روزهای آذر ماه مصادف است با پر کشیدن پرندگان میهمان بر آسمان نمناک این روزهای کرمانشاه.
موضوعی که به یکی از جاذبه های گردشگری این استان تبدیل شده است.
زیست گاه پرندگان مهاجر در کرمانشاه استان کرمانشاه کم آب شده اند
مدیرعامل آب منطقه ای کرمانشاه در رابطه با وضعیت کنونی سراب های استان کرمانشاه به خبرنگار مهر گفت: متأسفانه سرابهای استان در سالهای اخیر به دلایل مختلف بسیار کم آب شده اند که باید برای خرج و از این وضعیت یک اراده همگانی وجود داشته باشد.
کیاست امیریان اظهار داشت: دلایلی مثل حفر چاه های غیر مجاز، برداشت بی رویه آب با پمپ برای زمین های زراعی اطراف سراب ها و کاهش نزولات جوی در ۵ سال اخیر باعث شده است که سرابهای کرمانشاه وضعیت مناسبی نداشته باشند.
وی ادامه داد: باتوجه به اینکه این سرابها در اکوسیستم منطقه نقش ویژه ای دارند و زیست بوم بسیاری از گونه های جانوری هستند برای حفظ آنها تلاش های ویژه ای در دستور کار قرار گرفته است.
این مسئول ادامه داد: ممانعت سرسختانه از حفر چاه، پلمپ چاه های غیر مجاز و استفاده از کنتورهای هوشمند برای کنترل اضافه برداشت ها توسط زمین های زراعی اطراف از جمله اقدامات برای حفظ این داشته های آبی بی نظیر است.
امیریان خاطرنشان کرد: متاسفانه برای بازگشت به روزهای خوب این سرابها نیاز به سالهای پرباران متمادی و گذشت حدود دو دهه زمان داریم که بتوانیم این داشته ها را تقویت کنیم.
لک لک ها و اردک های سرسبز و خاکستری به کرمانشاه آمدند
با همه این اوصاف مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه از ورود پرندگان مهاجر به تالاب های استان خبر می دهد.
تورج همتی در این رابطه به مهر گفت: با اینکه برخی از گونه های پرندگان مهاجر با توجه به شرایط زیستی خود از روزهای قبل وارد زیست بوم های استان کرمانشاه شده اند اما آخر آبان و اوایل آذر ماه زمان ورود گونه های مختلف است.
وی ادامه داد: روسیه، سیبری، عراق و ... مبدا حرکت این پرندگان هستند که برای گذراندن فصل سرد یا توقفی کوتاه به سمت مقاصد دیگر به کرمانشاه می آیند.
این مسئول ادامه داد: لک لک ها، غازها، اردک های سرسبز و خاکستری و ... از جمله این پرنده هایی هستند که در تالاب های زیبای استان کرمانشاه از جمله هشیلان موقتا یا حتی به صورت دائم سکنی می گزینند.
برداشت بی رویه از آبهای زیر زمینی سراب ها را کم رمق کرده است
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه با اشاره به وضعیت سراب ها و تالاب هایی که محل اسکان پرندگان مهاجر و گونه های بومی جانوری هستند، گفت: متاسفانه به دلیل برداشت بی رویه از آبهای زیر زمینی و پمپهای آبی که توسط کشاورزان کنار این سرابها گذاشته می شود شاهد شرایط مناسبی نیستیم.
همتی ادامه داد: کشاورزان استان باید با روی آوردن به کشت های دیم به فکر منابع زیر زمینی باشند چراکه تداوم شغل و زندگی خود آنها نیز به وجود منابع زیرزمینی آب وابسته است.
خطر شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان وجود دارد
به گزارش مهر، تمام این جاذبه ها و البته چالش ها برای زیست بوم های استان کرمانشاه و البته پرندگان مهاجر در حالتی است که مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه یک خطر را در شرایط مهاجرت پرندگان گوش زد می کند.
نادر پرور در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: مهاجرت پرندگان به غرب کشور در حالی است که کشورهای مبدأ گزارش هایی از بروز و مشاهده آنفولازای فوق حاد پرندگان ارائه کرده اند.
وی ادامه داد: آنفولانزای فوق حاد پرندگان در کشور روسیه که یکی از کشورهای مبدا برای پرندگان مهاجری است که به کرمانشاه می آیند گزارش شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمانشاه با تأکید بر مراقبت ویژه مردم از این موضوع مثل عدم شکار و نزدیک شدن به این پرنده ها، گفت: اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه کار پایش طیور را آغاز کرده است چراکه باید مانع از شیوع این بیماری در کشور شویم.
وی در پایان از آمادگی دستگاه های کمک رسان مرتبط از جمله پدافند غیر عامل در استان کرمانشاه خبر داد.
مردم خودسرانه به پرنده های وحشی نزدیک نشوند
بر اساس این گزارش باید مراقبت کرد تا زیبایی های ورود پرندگان مهاجر با شیوع بیماری هایی مثل آنفولانزای فوق حاد پرندگان تلخ نشود.
مدیرکل حفاظت از محیط زیست استان کرمانشاه در این رابطه به مهر گفت: اقدامات حفاظتی و کنترلی برای جلوگیری از شکار پرندگان مهاجر هم برای حفظ این گونه ها و هم برای جلوگیری از شیوع بیماری های مشترک در دستور کار است.
وی همچنین با اعلام اینکه این پرندگان در سایتهای مخصوص اسکان داده می شوند گفت: مردم به هیچ عنوان برای غذا دادن خودسرانه به پرندگان وحشی به آنها نزدیک نشوند.