۲۱ مهر ۱۳۹۳ - ۱۰:۱۴
کد خبر: ۱۰۳۳۶
200 مدیر و فعال ارشد اقتصادی در لندن گرد هم می آیند همایش اقتصادی لندن، حوزه های مختلفی را که فرصت سرمایه گذاری در آن مقدور است، به نمایش می گذارد.
آن گونه که خبرگزاری ها و رسانه های اروپایی و امریکایی خبر داده اند بیش از 200 نفر از مدیران و رؤسای ارشد در بخش های مختلف اقتصادی، و نیز سیاستگذارانی از ایران و اروپا در این همایش شرکت خواهند داشت اروپاییان حتی در صورت عدم توافق جامع هسته ای باز هم تمایل به گسترش رابطه اقتصادی با ایران دارند و مانند گذشته اشتیاق ندارند رابطه تجاری و اقتصادی با ایران را به سرنوشت مذاکرات گره بزنند

*وال استریت ژورنال: شرکت های امریکایی در انتظار توافق هسته ای

روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال نوشت، با توجه به وضعیت فعلی شرکت ها که عمدتاً آماده باش برای حرکت است، احتمالاً در صورتی که تحریم ها برداشته شوند، اقدام به سرمایه گذاری در ایران خواهند کرد.

به گزارش گروه اقتصادی ایرنا، وال استریت ژورنال نوشت، شرکت های امریکایی به دلیل حساسیت سیاسی سرمایه گذاری در ایران، هنوز در مورد سرمایه گذاری دست نگه داشته اما احتمالاً با رفع تحریم ها، پشت خط شروع مسابقه باقی نخواهند ماند.

اکبر کمیجانی، معاون رئیس بانک مرکزی ایران در این زمینه گفت: «نخستین بازنده، شرکت های امریکایی هستند که تاکنون برای بررسی سرمایه گذاری در ایران علاقه کمی نشان داده اند.

رسانه های غربی خبر داده اند 15 و 16اکتبر(23 و 24 مهر) کنفرانس بزرگی در لندن برگزار خواهد شد تا راههای برقراری و گسترش رابطه اقتصادی با ایران را بررسی کنند. این خبر در شرایطی اعلام شده است که در سوی دیگر هم قرار است دور تازه ای از مذاکرات هسته ای در وین برگزار شود. به نظر می رسد انتشار خبرهایی درباره احتمال توافق نهایی هسته ای باعث شده تا اشتیاق اروپا برای برقراری رابطه گسترده تر اقتصادی با ایران افزایش پیدا کند.

آن گونه که خبرگزاری ها و رسانه های اروپایی و امریکایی خبر داده اند بیش از 200 نفر از مدیران و رؤسای ارشد در بخش های مختلف اقتصادی، و نیز سیاستگذارانی از ایران و اروپا در آن شرکت خواهند داشت. همچنین جک استراو، نماینده فعلی پارلمان و وزیر خارجه پیشین بریتانیا و اوبر ودرین، وزیر خارجه پیشین فرانسه از جمله سخنرانان کنفرانس خواهند بود.

جک استراو که رئیس هیأت دوستی پارلمانی انگلیس و ایران در پارلمان انگلستان را عهده دار است از جمله نمایندگانی است که برای پیشبرد روابط ایران و انگلیس در تلاش است. او دی ماه سال گذشته در رأس یک هیأت پارلمانی بریتانیایی به ایران سفر کرد. استراو در ایران با اعضای اتاق بازرگانی دیدار کرد و علاوه بر رایزنی ها برای توافق نهایی هسته ای به دنبال فرصت هایی برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری ایران با اروپا از جمله انگلستان هم می گشت. استراو پس از بازگشت به انگلستان در نوشته ای در ایندیپندنت با عنوان «در ایران (تحت ریاست جمهوری) حسن روحانی می توانید نسیم تغییرات را احساس کنید»، نوشت: زمانی که در تهران قدم می زنید مانند این است که در مادرید یا آتن پیاده روی می کنید نه بمبئی یا قاهره.

او در توضیح این دیدگاه خود به وال استریت ژورنال گفت: می دانیم که تهران، مادرید نیست. اما منظور من پرسپکتیوی بود که یک مسافر خارجی در سفری کوتاه به تهران آن را مشاهده می کند. گفتنی است استراو در اولین توافق هسته ای که بین ایران و غرب در سال 83 امضا شد، وزیر خارجه انگلستان بود و در تهران به نمایندگی از دولت کشورش پای توافقنامه را امضا کرد. اوبر ودرین، وزیر خارجه پیشین فرانسه هم از جمله شخصیتهای اروپایی است که معتقد است دوران ابرقدرتی غرب به پایان رسیده و وقت گفت و گو با سایر کشورهای جهان فرا رسیده است. از همین رو حضور این دو چهره اروپایی در این کنفرانس نشانه ای از تمایل اروپا برای گسترش رابطه با ایران ارزیابی می شود.

واکنش امریکا

در این میان به نظر می رسد مقامات امریکایی از برپایی چنین کنفرانس بزرگی چندان راضی نیستند هر چند صراحتاً هم با آن مخالفتی نکرده اند. در این رابطه صدای امریکا گزارشی را با عنوان «هزینه های شکست یا منافع عظیم موفقیت در مذاکرات هسته ای» منتشر کرد که در این گزارش اشاره شده این کنفرانس می تواند فرصتهای بزرگ تجاری پیش روی ایران را در صورت رسیدن به توافق نهایی هسته ای نشان بدهد. بر اساس این گزارش، یک مقام وزارت خارجه امریکا گفته است:ما از برگزاری این کنفرانس اطلاع داریم و به روشنی گفته ایم که در نبود یک توافق جامع،به مجردی که این گفت و گوها بخواهد منجر به یک فعالیت تجاری شود، ما به سرعت و قاطعانه واکنش نشان خواهیم داد. نقض کننده تحریم ها، چه فرد باشد چه شرکت، با مجازات روبه رو خواهد شد.

*اروپا از امریکا جدا می شود؟

سخنان این مقام امریکایی نشان می دهد که اروپاییان حتی در صورت عدم توافق جامع هسته ای باز هم تمایل به گسترش رابطه اقتصادی با ایران دارند و مانند گذشته اشتیاق ندارند رابطه تجاری و اقتصادی با ایران را به سرنوشت مذاکرات گره بزنند. رأی اخیر دادگاه اروپا درباره لغو تحریم ها علیه ایران از جمله بانک مرکزی و شرکت نفتکش ایران و تعدادی از بانکها و اشخاص حقوقی و حقیقی نشان می دهد اروپا در عمل راه جدا سازی مذاکرات هسته ای با روابط اقتصادی را در پیش گرفته است. برگزاری کنفرانس بزرگ لندن هم نشانه ای از همین سیاست جدید اروپا در قبال ایران است. سال گذشته استراو به امریکایی ها توصیه کرد دنبال راه حل نهایی هسته ای با ایران باشند. استراو در ادامه همان مقاله خود در ایندیپندنت دولت جرج بوش را به خاطر اشتباهات خود و از دست دادن فرصت هایی که در زمان اصلاحات برای بهبود رابطه ایران با غرب وجود داشت مورد نکوهش قرار داد و امریکا را بر حذر داشت که مبادا بار دیگر این فرصت را از دست بدهد. استراو در انتهای مقاله خود با ذکر این نکته که «در این زمان عدم توافق با ایران به منزله این نیست که این کشور همانند دوره احمدی نژاد ایزوله بماند» به نوعی به تندروهای کنگره هشدار می دهد که در صورت پافشاری بر مواضع غیر عقلانی خود تحریم ها حالت فرسایشی به خود می گیرند، چین و روسیه کنار خواهند کشید و صادرکنندگان ایتالیایی و آلمانی هم به دولت هایشان فشار وارد خواهند کرد. در واقع منظور استراو را می توان در همان جمله حسن روحانی خلاصه کرد که دیوار تحریم ها ترک برداشته است و دیگر مانند گذشته قابل برگشت نیست.

*چه مسائلی در همایش مطرح می شود؟

آن  گونه که از لندن خبر می رسد همایش اقتصادی لندن حوزه های مختلفی که فرصت سرمایه گذاری در آن مقدور است را به نمایش می گذارد. معرفی بازار نفت، پتروشیمی و خودروی ایران به همراه سایر فرصت های سرمایه گذاری و تجاری که مجموعاً بالغ بر 100 میلیارد دلار می شود، از دیگر مواردی است که قرار است در این همایش رونمایی شود. همچنین مقامات ایران اعلام کرده اند که از برگزاری این همایش حمایت خواهند کرد و دولت انگلستان هم اگر چه اعلام کرده نقشی در برگزاری همایش ندارد اما از اجرای آن حمایت خواهد کرد.

*روزنامه ایران
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر