عربستان سعودی از زمان روی کار آمدن ترامپ تاکنون ۸۰ میلیارد دلار از اوراق خزانه داری آمریکا را خریداری کرده است که تحلیلگران این خرید را به پاس حمایت ترامپ از بن سلمان می دانند.
به گزارش پایداری ملی، تا حالا رابطه بسیار نزدیک دونالد ترامپ با محمد بن سلمان ، ولیعهد عربستان اثبات شده است. میلیاردها دلار معامله سلاح و تمایل آمریکا به از بین بردن مدارک دخالت بن سلمان در قتل جمال خاشقچی، همه نشان دهنده این رابطه نزدیک هستند.
ولی آنچه به آن توجه نشده علاقه عربستان به افزایش بدهیهای آمریکاست.
پس از آنکه عربستان در 2016 داراییهای خود را از بدهی دولت آمریکا جمع آوری کرد ، با انتخاب ترامپ در نوامبر همان سال، این روند برعکس شد. طبق آخرین آمار به دست آمده، عربستان مالکیت خود را از خزانه داری آمریکا به 177 میلیارد دلار افزایش داده است. هیچ اعتبار دهنده خارجی بزرگی با این سرعت به آمریکا قرض نداده است.
باید دلایل زیادی برای همزمانی یکسری وقایع با هم باشد. افزایش صادرات نفت آمریکا بدون دخالت روابط سیاسی. افزایش درآمد نفتی. عدم ریسک پذیری. رشد کسری بودجه آمریکا با قانون کاهش مالیاتی ترامپ و نیازهای مالی این کشور.
مسئله هر چه باشد یک چیز واضح است: ترامپ به دفاع از بن سلمان در مقابل افزایش انتقادها از وی ادامه می دهد. از جنگ یمن به رهبری عربستان گرفته تا نقش اثبات شده او در قتل خاشقچی. به نظر می رسد عربستان با حمایت مالی از مهمترین متحد خود دستاوردهای زیادی داشته است. چین بزرگترین طلبکار خارجی آمریکا قصد دارد برای تنبیه ترامپ به خاطر جنگ تجاری داراییهای خود را از خزانه داری آن کنار بگذارد.
اطلاعات وزارت خزانه داری آمریکا نشان می دهد از پایان اکتبر 2016 ، آخرین ماه قبل از انتخاب ترامپ تا آوریل سال جاری، عربستان سعودی مالکیت خود را بر خزانه داری آمریکا از 97 میلیارد دلار به 177 میلیارد دلار افزایش داده است. این 83 درصد افزایش بیشترین حد در میان 12 اعتبار دهنده بزرگ خارجی به آمریکا بوده است.
این افزایش از آن جهت قابل توجه است که عربستان دارایی های خود را در چند ماه قبل از انتخاب ترامپ به شدت کاهش داده بود. در نه ماه اول 2016 ، عربستان مالکیت خود را از خزانه داری آمریکا 30 درصد کاهش داده بود.
منتقدان می گویند ترامپ با بهره بردن از عربستان پوششی برای محمدبنسلمان ایجاد کرده است. جنگ عربستان با یمن بیش از 200 هزار کشته تا به حال به جای گذاشته است.
دلایلی وجود دارد که تصور کنیم سرمایه گذاری عربستان در خزانه داری آمریکا ربطی به سیاست ندارد. از پایان اکتبر 2016 تا آوریل سال جاری، قیمت نفت برنت کمی بیش از 50 درصد بالا رفته است که برای خزانه بزرگترین صادر کننده نفت دنیا یک مزیت است. به نظر می رسد این مسئله بیشتر یک مدیریت بدهی باشد تا یک مسئله سیاسی چون ذخایر خارجی عربستان هم افزایش چندانی نشان نداده اند.
ولی در برخی موارد مالکیت عربستان بر بدهی دولت آمریکا همواره تحت تأثیر ملاحظات سیاسی بوده است. طی بیش از چهار دهه میزان دارایی های عربستان از عموم مخفی ماند که یک قرارداد استراتژیک طی دولت نیکسون بود. مناسبات منحصر به فردی که دو کشور را کنار هم نگه داشته ، روابط آمریکا و عربستان را طی چند نسل تغییر شکل داده است. در 2016 آمریکا شروع کرد به انتشار میزان دارایی های عربستان در پاسخ به قانون آزادی اطلاعات.
چه ترامپ و بن سلمان بهترین دوست یکدیگر باشند یا نه، بخشی از ذخایر عربستان که در اطلاعات آمریکا نشان داده میشود، طی زمان افزایش یافته است.