به گزارش پایداری ملی، دولت آمریکا در ادامه حمایتهای خود از عربستان سعودی علیرغم فشارهای کنگره این کشور بر سر پرونده قتل «جمال خاشقچی» از یک سو و تشدید مخالفتهای مخالفتها با ادامه حمایتهای واشنگتن از ائتلاف متجاوز سعودی- اماراتی در جنگ یمن، کاخ سفید حالا قوه تقنینی ایالات متحده را به استفاده از حق وتو تهدید کرده است.
به نوشته خبرگزاری رویترز، دو هفته بعد از آنکه دموکراتها و جمهوریخواهان در مخالفت با مواضع کاخ سفید در قبال پرونده قتل «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد عربستان سعودی و ادامه حمایتهای دولت آمریکا از ائتلاف متجاوز سعودی-اماراتی در جنگ یمن دو قطعنامه ارائه دادند، دولت «دونالد ترامپ» روز دوشنبه (دیروز) کنگره را به استفاده از حق وتو به منظور متوقف کردن تلاش قانونگذاران برای تبدیل شدن این دو قطعنامه به قانون تهدید کرده است.
۲۲ آذر ماه بود که در کنگره قبلی آمریکا دو قطعنامه یکی در رابطه با جنگ یمن و دیگری در رابطه با قتل خاشقچی توسط مجلس سنا تصویب شده بود.
در قطعنامه اول که با ۵۶ رای موافق و ۴۱ رای مخالف به تصویب سناتورها رسیده بود، اعضای سنا خواستار اتمام حمایت آمریکا از ائتلاف متجاوز به یمن شده بودند اما این قطعنامه به دلیل مخالفت و سنگاندازی رهبران جمهوریخواه در مجلس نمایندگان که در آن زمان اکثریت این مجلس را در اختیار داشتند، به فرجام نرسید.
طبق قوانین آمریکا، روند قانونگذاری و تبدیل یک طرح و قطعنامه به قانون بدین شکل است که بعد از تصویب در هر دو مجلس، آن طرح و مصوبه برای امضا و تبدیل شدن به قانون به امضای رئیسجمهور برسد.
در دومین قطعنامه مصوب ۲۲ آذر در مجلس سنای آمریکا، «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی مسئول قتل جمال خاشقچی معرفی شده و بر لزوم اقدام دولت آمریکا برای مسئول شناختن و در صورت لزوم تحریم مسببان این قتل تاکید کرده بود.
به دنبال روی کار آمدن کنگره جدید آمریکا و تسلط دموکراتها بر مجلس نمایندگان و تقویت جمهوریخواهان در سنای این کشور، قانونگذاران باز هم به سراغ قطعنامههایی به منظور توقف حمایت از جنگ یمن و محکوم کردن عربستان سعودی بابت قتل خاشقچی رفتهاند.
علیرغم تسلط جمهوریخواهان بر سنا، این مجلس با ۶۳ رای موافق در برابر ۳۷ رای مخالف با پیشبرد قطعنامهای که خواستار پایان دادن به حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی در جنگ یمن است، موافقت کرد و این قطعنامه، اکنون بایستی در صحن علنی به بحث و رای گذاشته شود.
تعدادی از قانونگذاران هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه تداوم مداخله آمریکا در جنگ یمن بدون مجوز کنگره را غیر مجاز و غیرقانونی میدانند.
دولت ترامپ که پیشتر هم از این قطعنامه انتقاد و تهدید به وتوی آن کرده بود، در تازهترین استدلال خود ضمن تکرار این این تهدید مدعی شده که توقف حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی، اقدامی نامناسب است چرا که واشنگتن تنها در حال سوخترسانی و دیگر حمایتهای لجستیکی است و در حال ارائه ماموریتهای جنگی و توسل به نیروی نظامی نیست.
طبق استدلال ادعایی کاخ سفید، توقف حمایت از ائتلاف سعودی به روابط آمریکا با کشورهای منطقه و به توانایی دولت برای جلوگیری از افراطیگری در منطقه آسیب میزند.
قانون اساسی آمریکا به رئیسجمهور اختیار وتو کردن مصوبات کنگره این کشور را داده است اما در صورتی که قانونگذاران بعد از وتو بتوانند یک طرح یا مصوبه را با دو سوم آرا در مجالس سنا و نمایندگان این کشور به تصویب برسانند، دیگر رئیسجمهور توان وتو ندارد و آن مصوبه به قانون تبدیل خواهد شد.
تصویب یک طرح یا قطعنامه با دو سوم آرا در مجلس سنا به ۶۷ رای از مجموع ۱۰۰ رای این مجلس نیاز دارد و برای تصویب با دو سوم آرا در مجلس نمایندگان که ۴۳۵ کرسی دارد، به ۲۹۰ رای نیاز است(جمهوریخواهان در سنا ۵۷ کرسی را در اختیار دارند و سهم دموکراتها در مجلس نمایندگان ۲۳۵ کرسی است).
خبرگزاری رویترز با اشاره به ترکیب کنونی دموکراتها و جمهوریخواهان در کنگره آمریکا گزارش داد: «قطعنامه (توقف حمایت آمریکا از ائتلاف سعودی) برای به دست آوردن دو سوم آرای مورد نیاز در هر دو مجلس سنا و نمایندگان به منظور غلبه بر وتوی ترامپ، با مشکل مواجه خواهد شد».