۰۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۵:۱۲
کد خبر: ۴۳۹۱۹
آمریکا از دوران ریاست‌جمهوری «جیمز مونرو» در اوایل قرن نوزدهم دخالت در امور داخلی سایر کشورها را آغاز کرد و این سیاست تا به امروز نیز ادامه یافته است.

گروه پایداری ملی، «نیکلاس مادورو»، رئیس‌جمهور ونزوئلا گفته که ایالات متحده به دنبال راه‌اندازی کودتا علیه دولت او است و گزارش وال‌استریت‌ژورنال مبنی بر اینکه «مایک پنس»، معاون رئیس‌جمهور آمریکا در تماس تلفنی با «خوان گوایدو»، رئیس شورای ملی ونزوئلا او را به شورش علیه دولت تشویق کرده نشان می‌دهد که ظن مادورو به آمریکا بی‌دلیل نیست.

این بدگمانی البته تنها از ارتباطات گوایدو با مقامات واشنگتن نشأت نمی‌گیرد، بلکه ریشه‌هایی هم در تاریخ دارد. آمریکا از دوران ریاست‌جمهوری «جیمز مونرو» در اوایل قرن نوزدهم دخالت در امور داخلی سایر کشورها را آغاز کرد و این سیاست تا به امروز نیز ادامه یافته است. 

کشورهای آمریکای لاتین و مرکزی نخستین کشورهایی بودند که هدف دخالت‌های نظامی و سیاسی آمریکا قرار گرفتند.

عکسسالکشورتوضیحات

1846مکزیکآمریکا به مکزیک حمله و مکزیکوسیتی را تسخیر کرد. در معاهده‌ای که یک سال بعد به امضای دو کشور رسید، بیش از نیمی از قلمرو وقت مکزیک ضمیمه خاک آمریکا شد. بخش زیادی از ایالت‌های غربی آمریکای امروز زمانی جزو قلمرو مکزیک بوده‌اند.

1903کلمبیاآمریکا با حمایت از شورشیان پاناما، جدایی این منطقه استراتژیک را از کلمبیا مهندسی کرد و در سال‌های بعد حق حاکمیت بر کانالِ پاناما را که احداثِ آن در سال 1914 به پایان رسید تصاحب کرد. 

1903کوبابا امضای «پیمان کوبا-آمریکا» میان روسای جمهور دو کشور، کنترل تمامی امور داخلی کوبا به طرف آمریکایی واگذار شد. به موجب این پیمان، خلیج گوانتانامو برای استفاده‌های دریانوردی به دولت آمریکا اجاره داده شد.

1914مکزیک نظامیان آمریکا برای هفت ماه بندر «وراکروز» مکزیک را به اشغال خود درآوردند. هدف از این اقدام اثر گذاشتن در تحولات انقلاب مکزیک بود. 

1954گواتمالادولت «جاکوب آربنز» رئیس‌جمهور گواتمالا در کودتای مورد حمایت سیا سرنگون شد.  

1961کوباحمله «خلیج خوک‌ها» که توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) طراحی شده بود موفقیتی در براندازی دولت «فیدل کاسترو»، رهبر کوبا نداشت. واشنگتن در سال‌های بعد، نقشه‌های متعددی برای ترور کاسترو و سرنگونی دولت او طراحی می‌کند.

1964برزیل«جائو گولارت»، رئیس‌جمهور برزیل در کودتای مورد حمایت آمریکا سرنگون می‌شود. حکومت نظامی شکل گرفته بعد از این کودتا تا اواخر دهه 1980 پابرجا می‌ماند.

1965

جمهوری دومینیکن

نیروهای آمریکایی برای دخالت در جنگ داخلی جمهوری دومینیکن وارد این کشور می‌شوند.

تظاهرات‌کنندگان در آرژانتین برای گرامی‌داشت سی و پنجمین سالگرد کودتای 1967 آرژانتین پرچمی را در دست گرفته‌اند که روی آن عکس فعالان ناپدپدشده در عملیات کوندور حک شده است

دهه 1970عملیات کوندور

دولت‌های دیکتاتور در آرژانتین، شیلی و کشورهای آمریکای جنوبی زنجیره‌ای از سرکوب‌های مرگبار سیاسی و تروریسم دولتی برای سرکوب مخالفان خود آغاز کردند. این عملیات‌ها که به «کندور» معروف شده بود از لحاظ نظامی و فنی مورد حمایت دولت‌های «لیندون جانسون»، «ریچارد نیکسون»، «جرالد فورد»، «جیمی کارتر» و «رونالد ریگان» قرار داشت و  گمان می‌رود به مرگ بیش از 60000 نفر از فعالان کارگری، کشیش و راهبه، دانشجو و استاد، اندیشمندان و افراد شورشی و سرنگونی دولت‌های قانونی در کودتا منجر شده باشد. برخی روایت‌ها آمارهای بالاتری برای شمار نفرات کشته‌شده اعلام می‌کنند.

رهبر شورشی‌های تحت حمایت آمریکا در نیکاراگوئه، 1983.

دهه 1980نیکاراگوئه و السالوادوردولت رونالد ریگان از شورشی‌های نیکاراگوئه در برابر دولت قانونی این کشور حمایت می‌کند. در السالوادور، دولت غرب‌گرا برای سرکوب شدید حزب مخالف دولت مورد حمایت قرار می‌گیرد.

بالگرد سیکورسکی در حال گشت‌زنی در جریان حمله به گرانادا، 1983

1983

گرنادا

نیروهای آمریکایی با متهم کردن دولت «گرنادا» به همسویی با کوبا به این کشور جزیره‌ای در شرق دریای کارائیب حمله کردند.

1989پاناما آمریکا برای براندازی دولت «مانوئل نوریگا»، رئیس‌جمهور پاناما که زمانی مورد حمایت واشنگتن بود به این کشور حمله کرد.

ژان-برتران آریستید، رئیس‌جمهور هائیتی بعد از حمله تحت رهبری آمریکا به کاخ ریاست‌جمهوری برمی‌گردد.

1994هائیتیآمریکا برای بازگرداندن قدرت به «ژان-برتران آریستید» رهبری حمله نظامی به هائیتی را بر عهده گرفت. 

حامیان دولت ونزوُلا بعد از کودتای شکست‌خورده علیه دولت چاوز در سال 2002 به خیابان‌ها آمدند.

2002ونزوئلا «هوگو چاوز»، رئیس‌جمهور ونزوئلا برای دو روز از قدرت برکنار شد. او و متحدانش آمریکا را به حمایت ضمنی از این تلاش برای کودتا متهم کردند. 

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر