۱۰ دی ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۰
کد خبر: ۴۲۷۵۸
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان می‌گوید در ماجرای ایجاد سازوکار ویژه مالی و حفظ برجام، «در عمل کشورهای اروپایی نشان دادند که در مقابل فشار آمریکا توانایی کافی ندارند؛» سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت که تهران روز یکشنبه میزبان هیئتی از طالبان افغانستان بود.

به گزارش پایداری ملی، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در کنفرانس خبری امروز خود در خصوص عدم آغار به‌کار سازوکار ویژه مالی اروپا موسوم به SPV گفت: مدتی است مذاکرات ایران و سه کشور، 1+4 و اروپا در جریان است. بنا به خواست این کشورها و علاقمندی که به حفظ برجام وجود داشت، قرار شد مذاکرات بین آنها و ایران برگزار شود. آن هم در دورانی که آمریکا تحریم‌های یکجانبه خود را بازگردانده است.

اروپا سازوکار ویژه مالی را به سرانجام نرساند، منتظر عواقب فشار آمریکا باشد

به گفته بهرام قاسمی، پیچیدگی ایجاد چنین سازوکاری، و دیگری فشار زیاد و قلدرمابانه آمریکا بر کشورهای اروپایی باعث شد که این موضوع زمانبر شود و مذاکرات به طول بینجامد. علاوه بر اراده سیاسی اروپا و اتحادیه اروپا مشهود بود، اما‌ در عمل کشورهای اروپایی نشان دادند که در مقابل فشار امریکا توانایی کافی ندارند. ما هنوز این موضوع را دنبال می‌کنیم و امیدواریم که اروپا بتواند در این آزمون جدیدتر هویت و استقلال خودش در مقابل امریکا دفاع کند.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان تأکید کرد که «اگر اروپا نتواند در این برهه خاص و آزمون موضوع را به سرانجام برساند، باید منتظر عواقب فشار آمریکا بر خود باشد.»

سرنوشت خود را به سازوکار ویژه مالی اروپا گره نزده‌ایم

بهرام قاسمی افزود: ما به طور صد درصدی به سازوکار ویژه مالی (SPV) دل نبستیم و سرنوشت خود را به آن گره نزده‌ایم. ما از همان ابتدا با بسیاری از کشورها برای همکاری در زمینه مختلف از جمله اقلامی مانند دارو وارد گفتگو شدیم، اما بنا به ملاحظاتی جزئیات را اعلام نمی‌کنیم. آنچه برای ما مهم است، تامین منافع مردم و کشور است.

برجام، در مقاطع مختلف اهداف متفاوتی داشته است

وی در خصوص اظهار نظر ظریف مبنی بر اینکه هدف از برجام اقتصادی نبود، گفت: هدف برجام یک هدف نبود و موضوعات مختلفی را دنبال می‌کرد. بر اساس موضوعات و مقاطع مختلف می‌شود اهداف مختلفی را برای برجام بیان کرد. قطعا ما علاوه بر رفع تحریم‌ها، مباحث اقتصادی، سیاسی و مباحث امنیتی هم در این زمینه قرار می‌گیرد.

مقدمات نگارش سند راهبردی ایران و افغانستان آغاز شده است

سخنگوی وزارت خارجه درباره رایزنی‌ها با افغانستان گفت: برنامه سفر عراقچی در آینده نزدیک به افغانستان خواهد بود. بر اساس تفاهم قبلی خواهد بود. پس از سفر آقای شمخانی به افغانستان، در این سفر مباحث جدی از جمله مباحث اقتصادی، سیاسی ‌و فرهنگی فیمابین مطرح خواهد شد. یکی از موضوعاتی که در این سفر بررسی خواهد شد، سند راهبردی بین دو کشور است. یکی دو موضوع باقی مانده بود که باید در افغانستان مطالعه می‌کردند و نظر مقامات را جویا می‌کردند، که این هم احتمالا در دستور کار سفر خواهد بود. مقدمات نگارش این سند آغاز شده است.

میزبان هیئتی از طالبان برای انجام مذاکراتی مفصل در تهران بودیم

بهرام قاسمی در خصوص اخبار ی مبنی بر سفر هیئت طالبان به تهران گفت: من تایید می کنم. بعد از سفر آقای شمخانی و دیدارهایی که در افغانستان داشتند، دیروز هیاتی از طالبان در تهران بود. مذاکرات مفصلی را با عراقچی داشتند. گفتگوهای مبسوطی در این خصوص صورت گرفت.

وی در ادامه گفت:‌ با توجه به اینکه افغانستان 50 درصد از اراضی‌اش در اختیار طالبان است، و با توجه ناامنی و بی‌ثباتی که در افغانستان است، با تمایل و اعلام این موضوع به دولت افغانستان این موضوع صورت گرفت. هدف اصلی این مذاکرات یافتن راهکار و مساعدت برای گفتگوهای گروه‌های افغانی و دولت این کشور به منظور پیشبرد روند صلح در این کشور است. ایران به عنوان همسایه و کشور نقش‌آفرین مهم در منطقه، پس از مذاکرات با دولت کابل، این علاقمندی را داشت که نقش مهمی را در ایجاد ثبات در افغانستان ایفا کند. این به مفهوم همسویی و یکسان بودن مواضع با این گروه نیست. لازم بود که این گفتگوها آغاز شود و اینکه ببینیم می‌توان کمک حال گفتگوهای این گروه با دولت بود یا نه. گفتگوهای دیروز در تهران گفتگوهای مهمی بود.

گفتگوهای تهران با طالبان با اطلاع دولت افغانستان بود

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص موضع دولت افغانستان درباره مذاکره با طالبان گفت: گفتگوها با طالبان با اطلاع دولت افغانستان بوده. ایران تلاش خواهد کرد برای تسهیل گفتگوهای بین افغانی، و کمک به دولت افغانستان برای اینکه گروه‌های افغانی و دولت بتوانند پای میز مذاکره مشکلات خود را حل کنند. ما تنها کشوری نیستیم که با طالبان گفتگو کرده‌ایم. بسیاری از کشورها با طالبان مراودات، گفتگوها و تماس‌هایی را دارند. شرایط منطقه و افغانستان و نقش ما، می‌تواند رسالت بیشتری را برای کمک به مردم افغانستان داشته باشد. به همین دلیل انجام شد و می‌تواند ادامه هم پیدا کند.

"در فهرست سفرای جدید، از بانوان محترم هم خواهند بود"

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تعیین دو سفیر خانم جدید گفت: من نه اسمی را دارم و نه مطلبی را برای بیان دارم. این سیاست وزیر و وزارت خارجه است که از ظرفیت‌های بانوان استفاده کند. حتما در لیست سفرا، از بانوان محترم هم خواهند بود.

تحولات سوریه و یمن نشان داد نمی‌توان با نفت و سلاح سرنوشت کشوری را تغییر داد

بهرام قاسمی در بخش دیگری از سخنان خود درباره تغییرات اخیر سیاسی در عربستان سعودی گفت: تغییرات بدین‌سان در عربستان جدید نیست. شاید حساسیت این تغییرات بعد از تحولاتی است که در منطقه رخ داده و دیگر موضوعاتی که مربوط به عربستان بوده است. قطعا این موضوع مسأله داخلی عربستان است و من به مسأله داخلی عربستان ورود نخواهم کرد. ولی امیدوارم تحولات جدید منطقه در خصوص یمن و سوریه، در درون عربستان بتواند نگاه واقع‌بینانه‌تری را برای مقامات عربستان به بار بیاورد و بدانند که هیچ کشوری در منطقه نمی‌تواند کشور دیگری را حذف کند و خود را جایگزین آن کند. تحولات سوریه و یمن نشان می‌دهد که دیگران نمی‌توانند با پول نفت و سلاح سرنوشت کشوری را تغییر دهند. امیدوارم دولت جدید بتواند در مسیر همزیستی مسالمت‌آمیز و حرکت در مسیر ثبات و امنیت منطقه حرکت کند.

وی تأکید کرد که «سیاست ایران نگاه عمیق به روابط با همسایگان و کشورهای پیرامونی بوده، هست و خواهد بود.»

در روند آستانه برای حل بحران سوریه گام‌های بلندی برداشته شده است

وی در خصوص دستور آتی کشورهای روند آستانه گفت: سیر تحولات روند آستانه مشخص است و گامهای بلندی برداشته شده و قرار است این روند تا رسیدن به اهداف کار خود را دنبال کند. برخی مباحث باقیمانده، موضوعاتی مانند کمیته قانون اساسی سوریه. موضوعات و‌ مسایل زیادی هنوز وجود دارد که می‌تواند توسط روند آستانه ادامه پیدا کند تا وضعیت سوریه به ثبات و امنیت لازم برسد.

از بازگشایی سفارت‌خانه کشورها در سوریه استقبال می‌کنیم

بهرام قاسمی در خصوص مواضع ایران در قبال آخرین تحولات سوریه گفت: وضعیت سوریه امروز برای جامعه جهانی روشن است و با توجه به حضور سازنده و کمک‌های مستشاری ایران، در دوران بازسازی ایران می‌تواند در کنار دولت و مردم این کشور نقش‌آفرین باشد. من به آینده روابط ایران و سوریه خوش بین هستم، اگر چه کشورهای دیگری در سوریه خواهند داشت. ما از بازگشایی سفارتخانه های کشورها در دمشق استقبال می‌کنم.

وی تأکید کرد: سوریه باید بتواند به عنوان یک کشور مستقل روابط خارجی خود را داشته و با همه کشورهای جهان طبق علاقمندی مردم و دولت این کشور ارتباط داشته باشد. همه باید به حاکمیت‌های کشورهای منطقه احترام بگذارند. کشورهایی که به سوریه باز می‌گردند، به‌عنوان یک وضعیت مثبت مورد استقبال ماست.

سفر عمران‌خان به تهران در دستور کار است

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان می‌گوید سفر نخست‌وزیر پاکستان در دستور کار روابط است اما تاریخ و زمانی برای آن مشخص نشده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر