«راب مککر» در پیام ویدئویی که به مناسبت سال نوی میلادی در توئیترش منتشر کرده به رایزنیهای کشورش با طرفهای ایرانی اشاره کرد و گفت: «رایزنیهایی جدی درباره مهاجرت، درباره مسائل منطقهای، درباره مسائل امنیتی، اقتصاد و البته برجام داشتهایم که برای انگلیس، اولویت نخست در ایران به شمار میرود.»
سفیر انگلیس مدعی شد کشورش برای مجاب کردن ایران جهت پایبندی به برجام به دنبال آن است که ایران را از منافع اقتصادی بهرهمند کند.
کشورهای اروپایی بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای برجام وعده دادهاند با تضمین منافع اقتصادی ایران، این توافق را حفظ کنند. این کشورها، علیرغم ایستادگیهای لفظی و سیاسی در برابر اقدام آمریکا تا کنون موفقیتی در اقدامات عملی وعدهداده شده برای حفظ این توافق کسب نکردهاند.
اتحادیه اروپا همچنین علیرغم مخالفت با تصمیم آمریکا در زمینه برجام با سایر ادعاهای این کشور در زمینه فعالیتهای موشکی و منطقهای ایران همسو شده است.
جمهوری اسلامی ایران همواره تأکید کرده قدرت موشکی این کشور یک قدرت دفاعی بازدارنده است و تهران برای افزایش قابلیتهای آن از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد کرد.
تهران همچنین اعلام کرده بر سر این موشکها مذاکره نخواهد کرد و همانند سایر کشورها امنیت و اقتدار دفاعی خود را به گفتوگو، آن هم با دشمن گره نخواهد زد.
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشتماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.
او شامگاه ۱۵ مردادماه با امضای فرمانی رسماً دستور اجرای اولین بسته تحریمها علیه ایران را صادر کرد. دومین بسته تحریمها که بخشهای کشتیرانی، مالی و انرژی ایران را هدف قرار میدهند هم از روز ۱۴ آبانماه از سر گرفته شدهاند.
دولت ترامپ، در این بسته تحریمها از تلاشهای اولیه برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران عقبنشینی کرده و برای ۸ کشور معافیت از تحریمهای نفتی صادر کرد.
تصمیم
ترامپ برای اعمال مجدد تحریمها علیه ایران با مخالفتهای زیادی در سراسر
جهان رو به شده است و غیر از رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای عربی، جامعه
جهانی به مخالفت با آن برخاستهاند.