احتمال بیثباتی در نظام حاکم سعودی
بنابر گزارش این مرکز ، ناکامی بنسلمان در اجرای برنامه اقتصادی، اجتماعی موسوم به چشمانداز 2030 و ناتوانی او در مهار خشم خاندان حاکم بهدلیل اقدامات اخیر و احتمال اینکه عربستان شاهد اعتراضهایی به وخامت اوضاع اقتصادی باشد، همگی موجب از بین رفتن ثبات نظام حاکم این کشور میشود.
"عاموس یدلین" مدیر مرکز مطالعات امنیت ملی رژیم اسرائیل و "یوئیل ژونسکی" مدیر واحد مطالعات خلیج فارس این مرکز در گزارش خود تأکید کردهاند، آنچه ثبات نظام حاکم در عربستان را بیش از پیش در معرض تهدید قرار میدهد، نشانههای شکست بنسلمان در سطح داخلی و ناتوانی او در رویارویی با نفوذ ایران بهاضافه ناکامی در نهایی کردن جنگ در یمن است که عمق خاک عربستان را در معرض تهدید قرار داده است و شکست در حمله علیه قطر نیز جایگاه عربستان را خدشهدار کرده است.
کودتای خاموش
در گزارش مرکز مطالعات امنیت داخلی رژیم صهیونیستی یکی از سناریوهایی که برای آینده نظام حاکم در ریاض در نظر گرفته شده است، احتمال کودتای خاموش و از بین رفتن ثبات نظام حاکم این کشور میباشد به این ترتیب که چهبسا یکی از اعضای خاندان حاکم دست به کودتای خاموش و یا کودتای نظامی بزند که احتمال دارد موجب پایان دادن به قدرت خاندان حاکم شود و یا اینکه عربستان با خیزش مردمی روبهرو شود بهگونهای که قدرت ریاض را در کنترل سراسر خاک عربستان سعودی کاهش دهد.
بر اساس این گزارش، در صورت وقوع هر یک از این سناریوها منافع راهبردی "اسرائیل" بهمیزان زیادی در معرض ضرر و زیان قرار میگیرد و مشارکت با عربستان بهعنوان رهبر محور عربی کشورهای سنیمذهب در مقابله با ایران نیز متضرر میشود.
علاوه بر این تزلزل ثبات در نظام حاکم سعودی دیدگاه مربوط به راهحل منطقهای درگیری فلسطینی ــ اسرائیلی با مشارکت سعودی را که تلآویو برای تحقق منافع خود به آن چشم امید بسته است، در معرض خطر قرار میدهد.
بدترین سناریوی احتمالی ریاض برای رژیم صهیونیستی چیست؟
بر اساس گزارش این مرکز اسرائیلی، خطرناکترین سناریوی بیثباتی در نظام حاکم ریاض برای اسرائیل این است که یک نظام ضداسرائیلی روی کار بیاید که اجازه دهد از سامانه سلاحهای پیشرفته ریاض علیه اسرائیل استفاده شود.
این در حالی است که آمریکا برنامهریزی کرده است، چنانچه نظام حاکم سعودی در معرض تزلزل و بیثباتی قرار بگیرد و با خطرات جدی روبهرو شود، ترتیبی دهد که سامانه سلاحهای بسیار پیشرفته که در اختیار عربستان قرار داده است، بار دیگر تحت کنترل آمریکا در آید.
تهیهکنندگان این گزارش، مراجع تصمیمگیر در تلآویو را به تهیه کردن برنامهای برای افزایش عملیات جمعآوری اطلاعات از عربستان فراخوانده و تأکید دارند، این اطلاعات بهویژه در مورد افرادی باشد که در صورت کاهش قدرت نظام حاکم ریاض در حفظ نظم و کنترل نقاط مرزی بتوانند به داخل این کشور نفوذ کنند یا از آن خارج شوند.
انحصاریکردن تصمیمگیری در عربستان
در گزارش مرکز مطالعات امنیت داخلی "اسرائیل" آمده است آنچه احتمال بیثباتی در نظام حاکم ریاض را افزایش میدهد، اینکه تصمیمگیری در ریاض برای نخستین بار در زمان بنسلمان در انحصار یک نفر قرار گرفته است، حال آنکه تا پیش از آن تصمیمات مهم و سرنوشتساز توافقی گرفته میشد اما اکنون تمام تلاش بنسلمان تقویت جایگاه داخلی خود است و بر همین اساس است که تصمیماتی میگیرد که وحدت و یکپارچگی خاندان حاکم را در معرض خطر قرار میدهد.
در بخش دیگری از این گزارش تأکید شده است سطح خوب زندگی شهروندان سعودی یکی از دلایل تضمین ثبات نظام حاکم سعودی است اما کاهش حقوق کارمندان و افزایش قیمت کالاها و کاهش یارانه دولتی کنار وخامت بحران مسکن و افزایش میانگین فقر در حالی است که فرصت اصلاحات در عربستان بسیار پایین است و بنسلمان سیاست شفافی ندارد.
اکنون واکنش سعودیها به فساد که بنسلمان در آن دست دارد، با خشم همراه شده است و گفته میشود اقدام او موسوم به مبارزه با فساد تلاش برای سرپوش گذاشتن بر فساد خود بود.
به هر حال در گزارش این مرکز اسرائیلی تأکید شده است، ناکامی بنسلمان موجب میشود امنیت ملی "اسرائیل" و منافع غرب با خطرات جدی روبهرو شود از همین رو تلآویو و دولتهای غربی باید فوراً بهمنظور جلوگیری از بیثباتی در نظام حاکم سعودی وارد عمل شوند و به بنسلمان در مورد راههای تعامل با اصلاحات اقتصادی و اجتماعی مشورت دهند.
منبع: پایگاه خبری "العربی الجدید"