به گزارش رویترز، منابع آگاه گفتند، به دنبال وضع تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران، پالایشگاههای اروپایی در حال کاهش خرید نفت خود از ایران هستند و در حال بستن درهای یک پنجم از بازار نفت صادراتی ایران هستند.
این کاهش در خرید نفت از ایران، تلاشهای دولتهای اروپایی برای حفظ برجام بعد از خروج آمریکا از این توافق بین المللی را با پیچیدگی مواجه میسازد.
هرچند دولتهای اروپایی از خط مشی واشنگتن مبنی بر وضع تحریمهای جدید علیه ایران تبعیت نکرده اند، اما بانک ها، شرکتهای بیمه و کشتیرانی، تحت فشار تحریمهای آمریکا که موجب افزایش ریسک تجارت با ایران شده، به تدریج در حال قطع روابط خود با ایران هستند.
یک منبع آگاه در شرکت ساراس ایتالیا گفت: «ما نمیتوانیم با آمریکا مقابله کنیم.» این منبع گفت، ساراس در حال تصمیم گیری در مورد نحوه توقف خرید نفت ایران در بازه زمانی ۱۸۰ روزه است. «هنوز مشخص نیست که دولت آمریکا چه کاری میتواند انجام دهد، اما در عمل ما به مشکل بر میخوریم.»
این منابع گفتند، پالایشگاههای اروپایی از جمله توتال فرانسه، انی و ساراس ایتالیا، رپسول و کپسای اسپانیا و هلنیک پترولیوم یونان در حال آماده شدن برای قطع خرید نفت از ایران از زمان اجرای تحریمهای آمریکا هستند.
این پالایشگاهها بخش اعظم خرید نفت اروپا از ایران را به خود اختصاص داده اند. اروپا مشتری حدود یک پنجم نفت صادراتی ایران است.
این منابع گفتند، این شرکتها که اکثرشان قراردادهای بلندمدت خرید نفت از شرکت ملی نفت ایران دارند، تا زمان اجرایی شدن تحریمها به خرید نفت از ایران ادامه خواهند داد.
به گفته منابع آگاه، توتال، بزرگترین شرکت پالایشگاهی اروپا قصد ندارد برای ادامه خرید نفت از ایران پس از ۴ نوامبر از دولت آمریکا درخواست معافیت کند. این بدان معناست که توتال عملا قادر به تداوم خرید نفت از ایران نخواهد بود. شرکتهای رپسول و هلنیک پترولیوم از اظهارنظر در این باره خودداری رکده اند.
سخنگوی شرکت کپسا گفت: «فعالیتهای تجاری ما همچون گذشته ادامه دارد... ما همچنان به تبعیت کامل از مقررات اتحادیه اروپا و حقوق بین الملل ادامه میدهیم.»
منابع تجاری گفتند، نفت اورالز روسیه میتواند جایگزی نفت ایران شود. قیمت نفت اورالز پس از اعلام خروج آمریکا از برجام افزایش یافته است.
برخی از پالایشگاهها از جمله شرکت کپسا، در حال بررسی این مسئله هستند که برای معاف شدن از تحریمهای آمریکا جهت ادامه خرید نفت از ایران بعد از ماه نوامبر به دولت آمریکا درخواست بدهند یا نه.
یک منبع صنعتی نزدیک به شرکت کپسا گفت: «با توجه به قرارداد بلندمدت این شرکت با ایران، ما امیدواریم که معافیتی ۶ ماهه (تا زمان خاتمه قرارداد خرید نفت از ایران) بگیریم... ما نمیدانیم که آیا از ماه نوامبر به بعد به طور کامل خرید نفت از ایران را متوقف خواهیم کرد یا به صورت جزئی.»
از زمان لغو تحریمهای ایران در سال ۲۰۱۵، میزان خرید نفت اروپا از ایران به شدت افزایش یافته است. اما اکنون بانک ها، شرکتهای کشتیرانی و بیمهها در حال فاصله گرفتن از ایران هستند و گزینه چندانی جز توقف خرید نفت از ایران برای پالایشگاههای اروپایی باقی نگذاشته اند.
یک منبع آگاه در شرکت رپسول گفت: «موضوع یافتن تانکر و یک شرکت بیمه برای پوشش دادن محمولههای خریداری شده از ایران است. این کار در حال حاضر اصلا آسان نیست.»