پژوهشکده اقلیمشناسی کشور، پیشبینی فصلی ایران را بهطور کامل انجام داده که در بخش خلاصه آن تأکید شده است: مجموع بارش کشور در انتهای سال زراعی 96-1395 نسبت به میانگین بلند مدت و سال گذشته به ترتیب حدود 6 و 7 درصد کاهش یافته است.
انتظار میرود در نیمه اول مهر ماه بارشهایی در حد نرمال در استانهای ساحلی خزر (به ویژه نیمه غربی آن) و مناطق شمالی و شمال غرب کشور رخ دهد؛ اما مجموع بارش فصل پاییز در سطح کشور (بهویژه در جنوب غرب) به کمتر از میانگین بلندمدت گرایش دارد. شرایط یاد شده مدیریت واقع بینانه منابع آب در حوضههای آبریز کشور، به خصوص برای تامین آب کشاورزی و شرب فصل بهار و تابستان سال آتی را میطلبد.
مجموع بارش پاییزه در استانهای ساحلی دریای خزر در حدود میانگین بلند مدت پیشبینی میشود. میانگین ماهانه دمای کشور در ماههای آغازین پاییز، به استثنای مناطق شرقی کشور ، بین نیم تا یک و نیم درجه بیش از میانگین بلند مدت خوهد بود که در ابتدای فصل زمستان با قدری تعدیل، نرمال شده و حتی در برخی مناطق به کمتر از نرمال متمایل خواهد شد.
ضمن اینکه بسیاری از مناطق کشور به ویژه استانهای خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، آذربایجان غربی، ایلام، زنجان، خراسان شمالی، اردبیل و یزد با کمبود بارشی فراتر از 20 درصد مواجه بودهاند.
پیشبینی بارش:
بارش پاییزه در نوار شمالی کشور بدون تاخیر آغاز شده و انتظار میرود در یک ماه آتی شرایط بارشی در مناطق مذکور به ویژه نیمه غربی سواحل دریایی خزر در حد نرمال و حتی قدری بیش از آن باشد، چنین وضعیتی کم و بیش تا پایان فصل پاییز در نواحی یاد شده پایدار خواهد بود.
بارش چندان مناسبی برای سال زراعی 97-1396 در استانهای واقع در جنوب غرب کشور پیشبینی نمیشود؛ به طوری که استانهای بوشهر، فارس، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری و ایلام با خشکسالی مواجه خواهند بود. بارش در سایر استانهای کشور متمایل به کمتر از میانگین بلند مدت خواهد بود. ضمن اینکه میانگین بارش پاییز 1396 کشور با تلفیق برونداد مدلهای مختلف تهیه شده است.
پیشبینی دما:
میانگین دمای کشور در ماههای مهر و آبان، به استثنای بخشهایی از نیمه شرقی کشور، بین نیم تا یک و نیم درجه بیش از میانگین بلند مدت خواهد بود که در ابتدای زمستان تعدیل شده و به وضعیت نرمال و در برخی مناطق متمایل به کمتر از نرمال میشود.