۲۲ شهريور ۱۳۹۶ - ۰۷:۵۵
کد خبر: ۲۹۶۵۴
کارشناسان، مقامات پارلمانی و دیپلماتیک روس از ادامه تلاش دولت آمریکا برای آسیب رساندن به توافق هسته‌ای انتقاد کرده و علل اصلی این موضع گیری را توضیح دادند.
"دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا معتقد است که ایران اصول توافق هسته‌ای را رعایت نمی کند، بنابراین واشنگتن هم نباید این سند را اجرا کند.

یک مقام آگاه در محافل دیپلماتیک روسیه به روزنامه «ایزوستیا»، چاپ مسکو گفته است که واقعیت این است که کاخ سفید سعی دارد تا تهران را به این سمت سوق دهد تا بطور یکجانبه از برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) خارج شود تا این مسئله بهانه‌ای برای عدم اجرای تعهدات آمریکا در قبال این توافقنامه بین المللی و توجیهی برای شرکای اروپایی واشنگتن شود.  

منابع خبری آشنا به روند اوضاع پیرامون این موضوع در آمریکا نیز این قصد دولت دونالد ترامپ را مورد تایید قرار داده اند. به گفته آنها، ترامپ جمهوری خواه از زمانی که وارد کاخ سفید شده، توافقنامه تاریخی با تهران را بشدت زیر سئوال برده و تا جای ممکن از سیاست ایران در این رابطه و همچنین اقدامات این کشور در منطقه انتقاد کرده است.

خطر تغییر خط مشی مقامات تهران نیز وجود دارد

دیپلمات روس یادآور شده است که مسلما این سیاست واشنگتن مورد رضایت جمهوری اسلامی قرار نداشته و این خطر وجود دارد که مقامات تهران نیز خط مشی خویش در قبال اجرای برجام را تغییر دهند. به گفته وی، البته همه طرفین امضاء کننده توافق هسته‌ای، به غیر از آمریکا، تمایل دارند تا توافقات صورت گرفته تا به آخر تحقق یابد و دلیلی نمی بینند برجام که با سختی بسیار و در نتیجه تلاشهای چندین ساله بین المللی بدست آمده، لغو گردد.

این مقام روس توضیح داد: «آمریکایی ها بیش از اندازه در رابطه با برجام قلدربازی درمی آورند. همه به غیر از آنها تمایل دارند که توافقات صورت گرفته تا به آخر رعایت شده و به نتیجه برسد. در واقع آنچه مقامات واشنگتن انجام می دهند، تنها می تواند بهانه‌ای به دست برخی سیاستمداران در ایران بدهد تا مواضع خویش در خصوص مخالفت با توافق هسته‌ای را تقویت کرده و در نهایت باعث خارج شدن جمهوری اسلامی از برجام شوند. البته مواضع واقعی دونالد ترامپ در قبال توافق هسته‌ای به غیر از اظهارات تند وی علیه ایران، بطور قطعی مشخص نشده است، ولی این خطر کاملا جدی است که دولت آمریکا در نهایت به برجام آسیب جدی برساند.»  

این در حالی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی در تاریخ 31 آگوست بار دیگر در گزارش خویش تایید کرد که ایران به تمامی تعهدات خویش در قبال برجام پایبند بوده و آنها را اجرا کرده است. با این وجود انتقادات شنیده شده از واشنگتن در باره تهران همچنان ادامه دارد و حتی به تازگی ایران به کمک به توسعه برنامه هسته‌ای کره شمالی نیز متهم شده است.  

مواضع ضدایرانی دولت دونالد ترامپ دلیل داخلی دارد

به نوشته این روزنامه، موضع گیری‌های ضدایرانی واشنگتن چند توضیح دارد: اول اینکه توافق هسته‌ای با تهران، یکی از بزرگترین دستاوردهای "باراک اوباما" رئیس جمهوری سابق آمریکا بشمار می رود و برای دولت جمهوری خواه کنونی آمریکا هر نوع موفقیت دموکرات‌ها، بطور اتوماتیک یک شکست محسوب شده و با آن مخالفت می شود. دقیقا به همین دلیل ترامپ حتی در مبارزات انتخاباتی خود نیز توافق هسته‌ای با ایران را «افتضاحی برای آمریکا» نامیده بود. هدف کنونی وی نیز آسیب رساندن به این توافقنامه به هر صورت ممکن است.

در ثانی، با لغو تدریجی تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، راه برای حضور فعالتر این کشور در بازار انرژی جهانی هموار شده است که این مسئله اصلا خوشایند دولت جمهوری خواه آمریکا نیست.

آمریکا به ایران به چشم یک رقیب اقتصادی جدی نگاه می‌کند

"ولادیمیر جباروف" نائب رئیس کمیته امور بین الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه با تایید این نظریه معتقد است که آمریکایی ها سعی دارند تا ایران را بعنوان یک رقیب اقتصادی، کنار بزنند.

این سناتور روس در گفتگو با «ایزوستیا» گفته است: «آمریکایی ها به ایران، به چشم یک رقیب اقتصادی جدی در زمینه صادرات گاز طبیعی نگاه می کنند. ایران یکی از بزرگترین کشورهای دارای منابع گازی در جهان بشمار می رود و با توجه به اینکه ایالات متحده تلاش دارد تا گاز مایع خود را به کشورهای اروپایی بفروشد، توافقات تهران با کشورهای اروپایی در زمینه ارسال گاز طبیعی به اروپا، یک تهدید برای طرحهای انرژی آمریکا محسوب می شود. به همین دلیل هم آنها قصد دارند به هر قیمت ایران را زیر فشار تحریمها حفظ کنند.»

آمریکا صرفا به دنبال بهانه برای تحریک ایران است

"ولادیمیر عیسی‌اف" کارشناس مسائل نظامی و خاورمیانه نیز معتقد است که مشکل عدم گسترش هسته‌ای در حقیقت به ابزاری برای مداخله آمریکا در امور داخلی سایر کشورها تبدیل شده است. وی می گوید: «آمریکایی ها قصد دارند ایران را به سمتی سوق دهند تا برانگیخته شده و خود از برجام خارج شوند. این درحالی است که خودداری آمریکا از اجرای تعهدات خویش در قبال توافق هسته‌ای موجب عدم رضایت کشورهای اروپایی شده که زیر این سند را امضاء کرده و اکنون نیز درصدد گسترش روابط اقتصادی خویش با تهران هستند که منافع هر دو طرف را در بر دارد.»

این کارشناس یادآور شده است که برنامه موشکی ایران که از دید مقامات تهران برای دفاع از کشور ضروری است، در توافقنامه هسته‌ای  اصلا گنجانده نشده است، برای اینکه در غیراین صورت مقامات این کشور، این سند را امضاء نمی کردند. در نتیجه تنها شورای امنیت در قطعنامه ای در مغایرت آشکار با برجام، به تهران توصیه کرده تا از توسعه برنامه موشکی خود خوداری کند.  

عیسی‌اف افزود: «آمریکا دقیقا با استفاده از همین اختلاف، توجه خود را روی برنامه موشکی ایران متمرکز کرده است، با وجود اینکه به خوبی می داند که این مسئله ارتباطی به توافق هسته‌ای نداشته و ایران تعهدی برای توقف برنامه توسعه موشکی خویش ندارد. ضمن اینکه آمریکا حتی تلاش می کند تا ایران را به حمایت از تروریسم نیز متهم کند که باز هم ارتباطی به موضوع هسته‌ای ندارد.» 
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر