ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا بامداد سهشنبه در نشستی در دانشگاه براون درباره امنیت هستهای و توافق هسته ای ایران و گروه 1+5 سخنرانی کرد.
مونیز در بخشی از این سخنرانی گفت که برنامه هستهای ایران قبل از برجام پیشرفتی باورنکردنی داشت.
وزیر انرژی آمریکا گفت: «واقعیت میدانی دیگری که وجود داشت این بود که ایران یک برنامه هستهای داشت که به صورت باورنکردنی، پیشرفت میکرد.»
وی در بخش دیگری از اظهاراتش به تحریمهای اقتصادی قبل از آغاز مذاکرات هستهای علیه ایران اشاره و یادآوری کرد که تحریمهای وضع شده به بهانههای غیرهستهای کماکان پابرجا هستند و رفع نشدهاند.
«مونیز»، در ادامه همکاریهای علمیاش در طول مذاکرات هستهای با علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در طول مذاکرات هستهای را یادآوری کرد و زمینههای علمی مشترک را از عامل موفقیت در حصول برجام دانست. مونیز صالحی را «فردی با استعداد و نفوذ بالا» خواند.
وزیر انرژی آمریکا سپس به بحث راستیآزمایی از «برجام» پرداخت و به سند پروتکل الحاقی که ایران به اجرای آن متعهد شده اشاره کرد.
مونیز گفت با این حال، «مفری» که در پروتکل الحاقی وجود دارد این است که در این سند برای کشورهای امضاکننده هیچ محدوده زمانی از لحاظ موافقت با ورود بازرسان آژانس تعیین نشده است. به گفته مونیز، با این حال، این مشکل در «برجام» رفع شده و گروه 1+5 برای اولین بار در این توافق ایران را موظف کرده، ظرف حداکثر 24 روز از زمان درخواست آژانس تصمیم کمیسیون مشترک برای اعطای این دسترسی را بپذیرد. وی تأکید کرد این اولین بار است که چنین شرایطی برای کشوری اجرا میشود.
مونیز در بخش پرسش و پاسخ، از دادن جواب صریح به سوال یک دانشجوی ترم اول فیزیک هستهای خودداری کرد. این دانشجو از مونیز پرسید چرا ایران به خاطر داشتن برنامه هستهای هدف تحریمهای اقتصادی واقع شده اما اسرائیل، علیرغم تولید سلاح اتمی، با چنین تحریمهایی مواجه نشده است؟
مونیز، در پاسخ به این سوال گفت که جامعه جهانی در سال 2003 از ایران فعالیتهای مشکوک هستهای کشف کرد و تصمیم گرفت جلوی تسلیحاتی شدن آن را بگیرد.