علیرضا عزیزاللهی مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران امروز در نشست خبری در پاسخ به سؤال خبرنگاری در مورد وضعیت تببرفکی اظهار داشت: مرزهای غربی و شرقی کشور همواره تهدیدی برای ورود انواع مختلف بیماری دامی است و سویههای جدید تب برفکی همواره از مرزهای عراق و پاکستان جمعیت دامی کشور را تهدید میکند.
* واردات ۴ میلیون دز واکسن تب برفکی
عزیزاللهی با اشاره به اینکه بزودی ۴ میلیون دز واکسن تب برفکی برای دامداریهای صنعتی از کشورهای فرانسه و ترکیه به ایران وارد میشود، افزود: به منظور تهیه هر چه سریعتر واکسن برای دامداران صنعتی این ثبت سفارش انجام شده است.
وی با بیان اینکه قیمت واکسنهای وارداتی ۳ هزار تومان است، گفت: واکسن تب برفکی به صورت رایگان در اختیار دامداریهای سنتی قرار میگیرد و سازمان دامپزشکی کشور با ثبت سفارش به مؤسسه واکسن و سرمسازی رازی و همچنین شرکتهای خصوصی تهیه و ساخت واکسن مهاباد و مرند واکسن مورد نیاز دامداران این بخش را تأمین میکند.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران با بیان اینکه بیماری تببرفکی از دو ماه قبل از عید کنترل شده است، افزود: دو میلیون دز واکسن نیز توسط مؤسسه واکسن و سرمسازی رازی تهیه و تأمین شده است.
* صادرات یک میلیون تنی محصولات دامی
وی با بیان اینکه صادرات محصولات دامی ایران حدود یک میلیون تن است، گفت: علیرغم شرایط رقابتی در بازارهای بینالمللی، کشورهای عراق و افغانستان بهعلت شرایط فرهنگی، خواهان محصولات ایران هستند.
* توقف خرید تضمینی شیر
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران در مورد خرید تضمینی شیرخام اظهار داشت: خرید تضمینی شیرخام با دستور وزیر جهاد کشاورزی به اجرا درآمد و در مدت ۹ ماه بیش از ۲۵۰ هزار تن شیرخام خریداری و برای تبدیل به شیر خشک به واحدهای صنعتی منتقل شد.
وی با بیان اینکه خرید تضمینی شیرخام در سراسر کشور متوقف شده است، گفت: توقف منابع مالی موجب توقف خرید تضمینی شیرخام شده است.
عزیزاللهی تصریح کرد: ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تن شیرخام، ۹۰۰ هزار تن گوشت قرمز از ۹ میلیون راس گاو اصیل بومی دو رگه، ۵۰ میلیون راس گوسفند و ۲۰ میلیون راس بز و بزغاله در کشور تولید میشود.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران با اشاره به مازاد تولید شیر و گوشت در کشور گفت: علیرغم اینکه در کشورهای مختلف پس از تولید مازاد برای تقویت صادرات برنامهریزی میشود، اما در کشورمان به علت فقدان شرایط رقابتی در بازارهای بینالمللی و قیمت تمام شده بالا عملا سیاست کاهش تولید جایگزین خواهد شد.
عزیزاللهی با اشاره به دو فاکتور کیفیت و قیمت برای صادرات گفت: برای حضور در بازارهای بینالمللی باید قیمت تمام شده محصول مناسب باشد، در حالی که تولید محصولات کشاورزی ایران قیمت جهانی بالایی دارد و همین موضوع رقابت در بازارهای بینالمللی را سخت میکند.
وی افزود: اکنون قیمت هر تن شیرخشک در بازارهای بینالمللی یک هزار و ۵۰۰ دلار است، در حالی که قیمت شیرخشک ایرانی بیش از ۲ هزار دلار است که با چنین وضعیتی امکان افزایش صادرات وجود ندارد.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران با بیان اینکه قیمت تمام شده تولید گوشت قرمز در برخی کشورها از ایران پایینتر است، افزود: قرقیزستان، ارمنستان، مغولستان و آذربایجان بهصورت غیرمتمرکز اقدام به پرورش دام میکنند و به علت وسیع بودن مراتع قیمت تمام شده تولید گوشت قرمز در این کشورها بسیار پایینتر از ایران و کشورهایی است که به صورت متمرکز تولید میکنند.
عزیزاللهی با بیان اینکه در کشورهای مذکور فقط سه ماه امکان صادرات وجود دارد و بازار باثباتی در آنها دیده نشده نمیشود، گفت: بهعلت گرانقیمت بودن هزینههای حمل و نقل منطق اقتصادی قدرتمندی برای تبادلات تجاری دامی با این کشورها وجود ندارد، اگرچه این کشورهای دارای منابع ژنتیکی متفاوتی هستند.
وی با بیان اینکه قیمت پایه شیرخام با بار میکروبی زیر صد هزار و چربی ۳,۲ در کشور هزار و ۲۰۰ تومان برآورد شده است گفت: به تناسب افت کیفیت شیر، این قیمت متغیر و بین یکهزار و ۳۰ تا یکهزار و ۴۰ تومان و در صورت افزایش کیفیت تا یکهزار و ۳۵۰ تومان است.
عزیزاللهی با بیان اینکه در همه کشورها تولیدکنندگان از چترهای حمایتی دولت استفاده میکنند در حالی که در ایران تولیدکننده از این حمایتها برخوردار نیست افزود: ۵۰ تا ۶۰ درصد قیمت محصولات پروتئینی و فرآوردههای دامی را نهادهها تشکیل میدهند که باید با کاهش هزینههای تمامشده، آنها پایین بیاید.
وی افزود: حتی وقتی قیمت گوشت قرمز بالا میرود منافع آن نصیب دامدار نمیشود، بنابراین با هر قیمتی دلال و واسطه آن را به شبکه مصرف عرضه کند، مصرف کننده ناچار به خرید است.
مدیرعامل اتحادیه مرکزی دامداران ایران تصریح کرد: به عنوان مثال در شب عید قیمت گوشت افزایش قابل توجهی داشت، اما دامدار در نهایت هر کیلوگرم دام زنده را به همان قیمت ۱۱ تا ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان که قبل از ایام عید به فروش میرساند، فروخت.
عزیزاللهی بیان داشت: عمده خوراک دام و ۱۰۰ درصد علوفه خشبی در داخل کشور تولید میشود، اما بخش عمدهای از کنستانتره (خوراک طیور) از طریق واردات تأمین میشود که این میزان شامل ذرت، جو، کنجاله سویا میشود.
وی افزود: قیمت نهادهها در بازارهای جهانی در ماههای اخیر به دنبال افت قیمت نفت، به شدت افت داشته است.