عبدالرضا رحمانی فضلی طی سخنانی در مراسم سالروز استقلال افغانستان که در محل سفارت افغانستان در تهران برگزار شد، اظهار کرد: به نمایندگی از دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران روز استقلال جمهوری افغانستان را خدمت ملت و سفیر این کشور تبریک میگویم و بسیار مفتخرم که در این مراسم حضور دارم.
وزیر کشور با بیان اینکه دو کشور ایران و افغانستان دارای اشتراکات فراوان زبانی، دینی، فرهنگی و جغرافیایی با یکدیگر هستند، ابراز کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره در دوران سخت جهاد مردم افغانستان علیه اشغالگران که پس از سال ۲۰۰۱ و استقرار دولت منتخب در افغانستان روی داد، از هیچ کمکی به این کشور دریغ نکرده است.
وی ادامه داد: تشکیل دولت وحدت ملی که با ژرف نگری و حضور مردم افغانستان به وجود آمد، فرصت بسیار مهم و ارزشمندی را برای این کشور بوجود آورده است.
رحمانی فضلی گفت: باور داریم که با اجرایی شدن اهداف دولت و ملت افغانستان، روند ثبات و توسعه در این محورها شدت خواهد گرفت. توسعه و تقویت همه جانبه با کشورهای همسایه از راهبردهای اساسی در سیاست خارجی دولت تدبیر و امید بوده و همواره مورد تاکید رییس جمهور بوده است.
وزیر کشور با اشاره به روابط سیاسی تهران کابل افزود: طی ۱۴ سال گذشته روابط سیاسی میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلامی افغانستان همواره دوستانه و حسنه بوده است و میتوان گفت که این رابطه کمسابقه بوده است. اگر چه دو کشور در برخی از موضوعات و روابط دوجانبه با یکدیگر اختلاف دارند، اما این موضوع در برابر محورهای همکاری بسیار ناچیز است.
وی خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره از وحدت ملی و تمامیت ارضی افغانستان حمایت میکند و بیتردید امنیت در زمره مهمترین نیازهای جامعه بشری و توسعه کشورها تلقی میگردد و بر امنیت کشورها به صورت زنجیروار تاثیرگذار خواهد بود. از این رو جمهوری اسلامی ایران به عنوان همسایه افغانستان نمیتواند در مقابل ناامنی در حاشیه مرزهای خود بیتفاوت باشد. لذا علیرغم آنکه هزینههای زیادی در راه مبارزه با گروههای تروریستی و قاچاق مواد مخدر متقبل شدهایم، همچنان حاضر به همکاری دوجانبه در این خصوص خواهیم بود.
رحمانی فضلی با اشاره به اینکه تروریسم یک تهدید مشترک علیه بشریت است، بیان کرد: هیچ کشوری از این ویروس در امان نیست به طوری که تجربه سالهای اخیر نشان داده است که وحشت آفرینی گروههای تروریستی به مرز و حدود مشخص بستگی ندارد و افغانستان در طول یکسال اخیر روزهای سختی را از حیث امنیتی پشت سر گذاشته است و نیروهای مسلح این کشور در این خصوص به خوبی ایفای نقش کردهاند.
وزیر کشور ادامه داد: این موضوع بیانگر این واقعیت است که نیازی به حضور نیروهای فرامنطقهای در این کشور نیست و نیروهای بومی قادر به دفاع از تمامیت ارضی کشورشان هستند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران طی یک دهه گذشته با تخصیص ۳۷۰ میلیون دلار در محورهای آموزشی، بازسازی و فرهنگی در افغانستان مشارکت کرده است، اظهار کرد: در آینده نزدیک آمادگی داریم در جهت مبارزه با مواد مخدر، تروریسم و توسعه منطقهای مشارکت کنیم بگونهای که هم اکنون ۸۵۰ هزار نفر از اتباع کشور افغانستان در ایران حضور دارند. این در حالی است که در تمامی کشورهای جهان تمامی اتباع کشورهای دیگر در اردوگاههای خاص نگهداری میشوند. اشتغال به تحصیل حدود ۳۶۰ هزار نفر در دانشگاهها و مراکز عالی و ثبتنام فرزندان لازم التحصیل و حل مشکل بیمه اتباع افغانستان از طریق نظام بیمه سلامت گوشهای از اقدامات جمهوری اسلامی ایران است. البته به موازات این اقدامات موضوع بازگشت داوطلبانه با برگزاری کنفرانس مربوطه که در سال جاری برگزار شد، با هدف سازماندهی اتباع مجاز در دستور کار جدی دولت و وزارت کشور ایران قرار دارد.
وزیر کشور تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ محدودیتی برای توسعه مناسبات با افغانستان ندارد و همواره در جهت تعمیق روابط در حوزههای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بوده است.
وی از جمهوری اسلامی افغانستان به عنوان یکی از شرکای مهم اقتصادی و سیاسی ایران یاد کرد و گفت:صادرات ایران به افغانستان بالغ بر دو و نیم میلیون دلار بوده است و معتقدیم که در بخش اقتصادی ظرفیتهای زیادی در این بین وجود دارد که امیدوارم شاهد رونق همکاریهای اقتصادی میان طرفین باشیم. وزارت کشور به عنوان مسئول کمیسیون مشترک همکاریها تلاش خود را کرده است که در زمان برگزاری پنجمین دوره این کمیسیون همکاری مسائل علمی، آموزشی و اقتصادی را پیگیری کند. همچنین ایران با توجه به برخورداری از وضعیت امنیتی و شرایط ریلی مناسب توانایی دارد تا در زمینه ترانزیت با کشور افغانستان همکاری کند.