هفته گذشته خط انتقال گاز ایران به ترکیه منفجر شد و انتقال گاز از جمهوری اسلامی ایران به ترکیه دچار وقفه گشت. این انفجار در خط لوله انتقال گاز از ایران به ترکیه در استان «آغری» به وقوع آتشسوزی منجر شد اما تیمهای اطفا حریق به سرعت موفق به مهار آن شدند.
وزیر ارنژی ترکیه ، ییلدیز اعلام کرد جریان انتقال گاز پس از طی مراحل تعمیر از سر گرفته خواهد شد. صادرات سالانه گاز ایران به ترکیه طی سال گذشته میلادی به میزان یک میلیارد متر مکعب افزایش یافته و هم اکنون به 10 میلیارد متر مکعب گاز در سال رسیده است.رسانه های محلی ترکیه گزارش دادند که اين انفجار كه در منطقه تانيك تپه اتفاق افتاد توسط گروهك تروريستي پ.ك. ك به طريق كنترل از راه دور روي داده است.چند روز بعد هم خط آهن ایران به ترکیه در داخل خاک این کشور مورد انفجار واقع شد و خساراتی به لوکوموتیو و قطار وارد آمد.
از آغاز حرکت مسلحانه PKK در دهه 80، ترکیه که وابسته به بلوک غرب بود، سوریه را که متمایل به بلوک شرق بود،همواره متهم به حمایت از پارتیزان های کرد می کرد.همچنین سوریه علی رغم نفی حقوق اقلیت کرد خود،میزبان عبدالله اوجالان رهبر حزب چپ گرای PKK بود .دولت سوریه با پیاده کردن عملی الگوی موازنه فراگیر در سیاست خارجی خود،از اپوزسیون کردی ترکیه و عراق،شدیدا حمایت می کردند.
اختلافات دو کشور، با تهدید نظامی ترکیه علیه سوریه و خروج اوجالان از سوریه، پس از مدتی فروکش کرد.با مرگ حافظ اسد و سیاست تنش زدایی بشار اسد ، مساله کرد از فهرست اختلافات دو طرف حذف شد و حتی دو طرف در قبال مسائل کردی و رویدادهای عراق پس از صدام به هم گرایی نسبی دست یافتند.اما با شروع خیزش های مردمی در جهان عرب پاییز روابط دو طرف فرا رسید و ترکیه علنا به صف مخالفان بشار پیوست.
در این میان استفاده از ابزارهای مختلف از جمله اپوزسیون طرف مقابل،جایگاه ویژهای در سیاست موازنه فراگیر دو کشور داشت.بیشترین بهره را در این میان حزب PKK برد و توانست از انزوای ناشی از فشار کشورهای منطقه و معرفی شدن به عنوان گروهی تروریستی از سوی دولتهای مختلف فائق آید.سوریه در مقابل تحرکات ترکیه بر ضد آن کشور،که عملا سیاست تنش صفر با همسایگان را به تنش صرف تغییر داد ، با به کار گیری پ.ک.ک به اقدام متقابل روی آورد.دولت سوریه در اقدامی بی سابقه و کاملا حساب شده و هماهنگ با PKK کنترل شهرهای کرد نشین خود که عمدتا در شمال شرقی سوریه هستند را به حزب دموکراتیک کردستان سوریه(PYD ) - شاخه سوریه ای PKK- داد.
این شهرها شامل قامشلی،حسکه،دیر الزور بودند.با این اقدام کردهای سوریه روز به روز قدرت بیشتری گرفتند و این امر ، مساله ای نبود که باب میل اردوغان باشد.زیرا این مساله کردهای ترکیه را به پیگیری مساله استقلال طلبی تشویق می کرد.واقعیت این است کردهای ایران ، سوریه ، ترکیه و عراق ؛ به نوعی متاثر از مساله کشور کردی مستقل هستند.اردوغان و دولت ترکیه هم که از پیروزی های اخیر ارتش سوریه و همچنین پیشروی های کردها در کوبانی و حسکه نگران شدند و آن را در راستای تشکیل دولت کردی مستقل می بینند ، به بهانه حمله به داعش و پ.ک.ک ، تمامیت ارضی سوریه را نقض کرده اند.
در این میان پ.ک.ک به بهانه تجاوز ترکیه به مواضع این گروه در عراق و ترکیه ، آتش بس با آنکارا را مختومه اعلام کرده است و دست به حملات خرابکارانه زده است.
انفجار خط آهن و لوله گاز از این دست اقدامات است.در این میان صادرات گاز ایران متوقف شده است ، لوکوموتیوهای ایرانی مورد تعدی قرار گرفته است و امنیت ملی و آرامش مرزهای ایرانی در معرض خطر قرار گرفته است.
به نظر می رسد با توجه به ادامه حملات ترکیه به به سوریه و مواضع کردها ، حملات خراب کارانه پ.ک.ک به مواضع مرزی تهران – آنکارا ادامه خواهد داشت و در این میان هوشیاری مسئولان سیاسی و امنیتی لازم است.