۰۱ دی ۱۳۹۳ - ۰۰:۵۲
کد خبر: ۱۱۲۹۷
طی یادداشتی در نشریه فارین پالیسی:
نشریه فارین پالیسی، علت تلاش کشورهای عربی برای حفظ تحریم‌ها علیه تهران را محدود کردن دایره فعالیت‌های ایران در حوزه انرژی و در نتیجه کسب ثروت بیشتر برای خود عنوان کرد.
«استفان والت» از اساتید دانشگاه هاروارد و نظریه‌پردار برجسته روابط بین‌الملل روز یکشنبه در مطلبی در نشریه «فارین پالیسی» به بررسی علت تلاش کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برای اعمال فشار بیشتر علیه ایران پرداخت.

در ابتدای این یادداشت آمده است: «اغلب گفته می‌شود کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند عربستان سعودی و کویت عمیقا درباره ایران نگران هستند و مایلند آمریکا به این مشکل توجه کند. این مسئله معمولا منعکس‌کننده اختلاف شیعه-سنی است و به نگرانی‌ها درباره "خرابکاری" ایران، نقش حزب‌الله و هیاهو درباره برنامه هسته‌ای ایران باز می‌گردد.»

وی ادامه داد:‌ «من شنیده‌ام مقامات ارشد سعودی چنین نگرانی‌هایی را بارها بیان کرده‌اند و تردید ندارم ترس آنها واقعی است. اما احتمالا یک انگیزه دیگر نیز در کار است. این انگیزه منفعت کشورهای حاشیه خلیج فارس در بالا نگه داشتن قیمت نفت به اندازه کافی است تا بودجه خود را متعادل سازند آنهم در دوره‌ای که هزینه اجتماعی بالا و سایر مسائل برای مصون کردن این رژیم‌ها در مقابل اثرات "بهار عربی" به کار گرفته می‌شود.»

به نوشته والت، طبق اعلام صندوق بین‌المللی پول، کشورهای حاشیه خلیج فارس باید قیمت هر بشکه نفت را بالاتر از 80 دلار نگه دارند تا بتوانند وضعیت اقتصادی خود را بهبود ببخشند. اما در عوض عربستان و سایر این کشورها باید ایران را در شرایط بدی نگه دارند تا این کشور نتواند شرکت‌های خارجی را برای توسعه میدان‌های گازی و نفتی خود جذب کند و در نتیجه ایران برای فروش نفت خام خود در بازارهای جهانی با مشکل روبرو شود.

به گفته این استاد آمریکایی، اگر تحریم‌های سازمان ملل و سایر کشورها لغو شود، شرکت‌های انرژی می‌توانند آزادانه در ایران فعالیت کنند، تولید نفت و گاز این کشور شکوفا می‌شود، عرضه کلی افزایش می‌یابد و قیمت جهانی کاهش می‌یابد. این ثروت جدید نه تنها ایران را به قدرتی نیرومند در منطقه خلیج فارس تبدیل می‌کند بلکه قیمت پایین نفت و گاز، دفع درخواست‌های برای انجام اصلاحات سیاسی را برای عربستان سعودی و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس دشوارتر می‌سازد. البته عربستان می‌تواند در تلاش برای بالا نگه داشتن قیمت نفت، تولید خود را کاهش دهد اما این کار نیز هنوز به معنای درآمد کمتر و کسری بودجه است.

استفان والت در پایان نوشت: «بنابراین وقتی درباره نگرانی کشورهای حوزه خلیج فارس درمورد ایران می‌شنوید و اینکه چگونه آنها از تلاش‌های ما (آمریکایی‌ها) برای تحت فشار قرار دادن ایران حمایت می‌کنند، به یاد داشته باشید این مسئله صرفا به خاطر مسائل ژئوپلتیک یا اختلاف تاریخی میان شیعه و سنی یا میان اعراب و فارس‌ها نیست. بلکه به این خاطر است که برخی کشورها بتوانند درآمد بیشتری داشته باشند.»


گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر