۲۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۶:۳۱
کد خبر: ۶۹۲۱
ترکیه بعد از بحران داخلی به سمت تعدیل سیاست‌های خود در منطقه و جهان پیش می‌رود. این موضوعی است که از لابه‌لای سخنان و همچنین عملکرد مقامات بلند پایه این کشور می‌توان دریافت. ترکیه در دو حوزه در سیاست خارجی خود دچار شکست شده است.
بعد از وقوع بیداری اسلامی در منطقه، این کشور با توجه به مواضع اعتراضی که نسبت به سیاست‌های اسرائیل اتحاذ کرده بود به عنوان الگوی حکومتی برخی از کشورها مطرح شد. با روی کار آمدن دولت مرسی در مصر که با پشتوانه سیاسی اخوان المسلمین صورت گرفت، ترکیه بیش از پیش به مصر نزدیک شد اما این موضوع با کارشکنی عربستان سعودی و کمک مالی این کشور به ارتش مصر برای انجام کودتا علیه دولت مصر با شکست روبرو شد.

از سوی دیگر ترکیه یکی از طرف‌های درگیر در جریان جنگ علیه حکومت بشار اسد در سوریه بود که به نوعی در این زمینه آغاز کننده آتش جنگ داخلی در این کشور نیز به شمار می آید. درواقع تنش‌های سیاسی که اردوغان علیه بشار اسد در منطقه بوجود آورد سبب شد تا آتش جنگ داخلی در این کشور شعله ورتر شود. اما این موضوع نیز با توجه به پیروزی ارتش سوریه بر ارتش معارضین و همچنین تروریست‌های چند ملیتی در این کشور با شکست مواجه شده است. البته ترک ها به این نتیجه رسیده اند که در معادلات سوریه چیزی عایدشان نمی‌شود و از این نظر به تغییر سیاستهای خود روی آورده اند.

مقامات این کشور بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم روابط حسنه ای با ایران برقرار کرده‌اند و به نظر می رسد با توجه به سفر آتی اردوغان به کشورمان که در ۸ بهمن ماه صورت می پذیرد، این روابط حسنه مستحکم تر شود. اما این روزها سیاست ترکیه در قبال سوریه با چرخش معناداری روبرو شده است و در این روند صداهایی از ترکیه نسبت به تغییر سیاست کلی این کشور در قبال سوریه شنیده می شود. عبدالله گل ، رئیس جمهور ترکیه یکی از طرفداران تعدیل سیاست‌های ترکیه در قبال سوریه است.

 عبدالله گل خواستار تغییر سیاست ترکیه در قبال سوریه شد

در همین راستا شبکه المنار گزارش داد، رئیس جمهور ترکیه خواستار تغییر سیاست کشورش در قبال تحولات سوریه و دولت بشار اسد شد.

عبدالله گل، رئیس جمهور ترکیه از دولت خواست تا سیاست خود در قبال سوریه پس از سال های مخالفت با نظام بشار اسد را تغییر دهد.

عبدالله گل در دیدار با سفرای ترک در آنکارا گفت: به نظر من باید در دیپلماسی و سیاست امنیتی ترکیه با توجه به حوادث جنوب کشورمان، در قبال سوریه تجدید نظر کنیم.

رئیس جمهور ترکیه گفت: به دنبال بررسی راهی که ممکن است منجر به خروج از وضعیتی که به نفع همه در منطقه باشد، هستیم و این موضوع مستلزم صبر و آرامش است و در صورت لزوم باید دیپلماسی سکوت به کار گرفته شود.

وی در ادامه افزود: اوضاع کنونی سناریوی بازنده برای هر کشور، دولت و ملت در منطقه را به دنبال دارد.

 پیروزی تاریخی ایران در جریان بحران سوریه

اختیار کردن دیپلماسی سکوت، سناریوی بازنده، تجدید نظر در قبال سوریه و همچنین ترس از حوادث داخلی و خطرات امنیتی در ترکیه که در سخنان عبدالله گل مشهود است، همه و همه به نوعی اعترافات مقامات این کشور به شکست سیاست‌هایشان در قبال سوریه است. ترکیه در حوزه داخلی بسیار تضعیف شده است و با توجه به کشتار علویان در سوریه به دست مزودران تروریست عربستان سعودی، بخشی از بدنه مردمی ترکیه که علوی هستند نسبت به این موضوع اعتراض دارند.

این اظهارات عبدالله گل در حالی مطرح می شود که تا چند روز دیگر قرار است کنفرانس "ژنو۲″ درباره سوریه با هدف پایان دادن به جنگ و درگیری در سوریه برگزار شود.

کنفرانس ژنو۲ درباره سوریه قرار است در تاریخ ۲۲ ژانویه(۲ بهمن) در شهر مونترو سوئیس برگزار شود و در این میان روند معادلات در سوریه نشان می‌دهد که همه چیز به نفع سوریه و به ضرر تروریست‌های این کشور است اما با وجود حضور یکجانبه آمریکا در این مذاکرات بسیاری از کارشناسان بیان داشته اند که این کنفرانس نتیجه خاصی در بر نخواهد داشت و با توجه به عدم دعوت از ایران در این کنفراس، بیشتر باید منتظر وقایع داخلی سوریه برای حل وفصل این مساله باشیم.

 نگاه تاریخی به وقایع سوریه ما را به موضوع دیگری در این زمینه رهنمون می‌سازد و آن مساله پیروزی‌ سیاست خارجی ایران در سطح منطقه وجهان است. جمهوری اسلامی ایران با توجه به اینکه زیر فشار سنگین تحریم ها قرار دارد اما توانست در سیاست خارجی خود موفق عمل کند. در جریان سوریه دو کشور قدرتمند منطقه‌ای عربستان و ترکیه برای سرنگونی حکومت بشار اسد متحد شدند و به هر راهی برای این امر متوسل شدند اما با توجه به مخالفت ایران در این زمینه نتوانستند به موفقیت دست یابند. این موضوع بیش از هر چیز نشان دهنده عمق تاثیر ایران در سیاست منطقه‌ای است. ایران همواره برای حل بحران سوریه راه حل سیاسی و نه نظامی را پیشنهاد کرده است اما کشورهای ترکیه و آل سعود خواهان ادامه خشونت و جنگ نظامی در این کشور برای پایان دادن به حکومت بشار اسد بودند. در این روند سیاست‌های تندروانه، این دو کشور را به مرز انزوا کشید اما با وجود اینکه ایران در زیر فشار تحریم‌ها قرار داشت توانست اقتدار خود را در منطقه افزایش دهد و به عنوان دست برتر معادلات منطقه خاورمیانه شناخته شود.

از سوی دیگر دولت عدالت و توسعه که سعی داشت خود را به عنوان الگوی بیداری اسلامی در منطقه معرفی کند نه تنها موفق به این کار نشد بلکه امروز شاهد آن هستیم که این کشور با بحران داخلی و سیاست خارجی روبرو است و این موضوع به شدت ترکیه را تحت تاثیر خود قرار داده است تا جایی که امروز شاهد سخنان رئیس جمهور این کشور برای تغییر و اصلاح سیاست های ترکیه هستیم.

به هر جهت به نظر می رسد بیشتر باید به عمق سخنان معنادار عبدالله گل توجه داشت که بیش از هر چیز به شکست سیاست‌های این کشور و کشورهای حامی تروریست در سوریه و همچنین پیروزی تاریخی سیاست خارجی ایران در قبال این موضوع حکایت دارد.

فردا


گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر