گری سیک، استاد دانشگاه کلمبیا و عضو شورای امنیت ملی آمریکا در دولتهای فورد، کارتر و ریگان در یادداشتی که در پایگاه اینترنتی دیلیژورنالیست منتشر شد، نوشت:
در انبوه گزارشها و تفسیرهایی که درباره توافق هستهای با ایران منتشر شده است، برخی واقعیتهای کوچک وجود دارندکه ممکن است متوجه آنها نشده باشید:
۱٫ فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه، سفر ظفرمندانه خود را به اسرائیل انجام داد. وی به مانند قهرمانی مورد استقبال قرار گرفت زیرا سرعتگیری در راه دستیابی به توافق هستهای نصب کرد. چند روز بعد فرانسه به آهستگی بر سر میز مذاکرات بازگشته و متن توافق را امضاء کرد. آیا وی میتواند هنوز هم مدال قهرمانی به گردن اندازد؟
۲٫ مخالفین این توافقنامه "پاره شدن” قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل (که از ایران میخواهد تمام غنیسازی را متوقف کند) را محکوم میکنند اما به این نکته اشاره نمیکنند که پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل درباره متن توافقنامه مذاکره کرده و آن را امضاء کردهاند. اینها همان کشورهایی هستند که قطعنامههای شورای امنیت را امضاء کردهاند.
۳٫ نتانیاهو سال گذشته از تصویر یک بمب استفاده کرد و در آن نشان داد که ایران در حال نزدیک شدن به بمب هستهای است. این توافقنامه ایران را از خط قرمز مشهور بسیار آنسوتر میبرد. آیا این توافقنامه یک "اشتباه تاریخی” بود؟
۴٫ نتانیاهو در سال ۱۹۹۲ اعلام کرد که اگر هیچ کس در فعالیتهای هستهای ایران مداخله نکند این کشور میتواند در پنج سال آتی به بمب هستهای دست یابد – و وی از همان زمان این سخنان را تکرار میکند. آیا وی به صورت مکرر طی بیش از دو دهه گذشته اشتباه میکرده است.
۵٫ اگر به گفتههای مخالفین دقت کنید متوجه میشوید که آنها تمام اعتراضات خود را بر اساس این سوءظن مطرح میکنند که ایران از تعهدات خود تخطی کرده و آمریکا تسلیم این امر خواهد شد. آیا آنها جایگزین دیگری دارند؟ عجز و لابه کردن یک خطمشی نیست.
۶٫ از زمان انتخابات گذشته ایران حتی یک کلمه نیز از دوست قدیمیمان احمدینژاد نشنیدهایم. چندین سیاستمدار آمریکایی که بر طبل مناقشه در خاورمیانه میکوبیدند گفتهاند که دلشان برای اوتنگ شده. دل من تنگ نشده.
۷٫ سپاه پاسداران نیز مخالفتی با توافقنامه هستهای نکرده است.
۸٫ آیا دقت کردهاید بسیاری از افرادی که با توافقنامه هستهای مخالفت کردهاند همانهایی هستند که فکر میکردند حمله به عراق ایدهای هوشمندانه و جذاب است؟ جنگ خوب است اما گفتوگو بد.
۹٫ ایران چنان مصمم به ساخت بمب هستهای دارد که تمام انواع این نوع تسلیحات را تحت هر شرایطی رد میکند، تولید اورانیوم غنیشده خود را کاهش میدهد و به بزرگترین گروه بازرسین در تاریخ اجازه میدهد که فعالیتهایش را زیر نظر داشته باشند. جای تأمل دارد!
۱۰٫ ایران میتوانسته در ۷ سال گذشته بمب هستهای بسازد اما این کار را نکرده است. ظاهرا در نظر برخی این امر به معنای منحرف و گمراه بودن ایران است!
تسنیم