۱۷ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۷
کد خبر: ۵۲۶۸
یکی از نویسندگان سرشناس ترکیه تاکید کرد حتی در حال حاضر نیز همکاری ایران و ترکیه می‌تواند به بحران سوریه خاتمه دهد.
 علی بولاچ روزنامه نگار و نویسنده روزنامه زمان ترکیه، به بررسی پیامدهای حمله نظامی آمریکا به سوریه پرداخت.

بولاچ تصریح کرد که حتی امروز هم ایران و ترکیه می‌توانند در قضیه سوریه دخالت کرده و به این بحران خاتمه دهند، زیرا ایران بر روی بشار اسد و ترکیه بر روی مخالفان وی نفوذ دارد و هر دو طرف به ایران و ترکیه گوش فرا خواهند داد.

ادامه تراژدی انسانی و اسلامی در سوریه

بولاچ اظهارداشت: امروز در سوریه تراژدی انسانی و اسلامی ادامه دارد و اصلی‌ترین قربانیان این روند مردم، یعنی زنان و کودکان و سالمندان هستند. جمع کثیری از مردم سوریه با آغاز درگیری‌ها به سوی ترکیه، اردن، لبنان و یا عراق روانه شدند، ولی مستعضعفین در آنجا ماندند و اینک له می شوند.

بحران سوریه، سرآغاز جدایی بین کشورهای منطقه

بولاچ با اشاره به اینکه سنی ها، شیعه ها، علوی‌ها، ترک ها، کُردها، فارس ها و دیگر اقوام، قرن های متمادی در این منطقه در کنار یکدیگر زیسته اند، در ادامه تصریح کرد: یکباره جنگ قومی مذهبی سوریه را به این حال و روز انداخت و این امر باعث بروز فتنه و جدایی ها و قطب بندی های بین کشورهای منطقه شد.

این روزنامه‌نگار ترکیه‌ای تأکید کرد: برای مثال روابط ایران و ترکیه رو به سردی گرایید. قومیت های مختلف در منطقه که تا دیروز برادروار زندگی می کردند، یکباره تبدیل به دشمن یکدیگر شدند. من از وضعیتی که سوریه امروز دچار آن شده، ایران و ترکیه را مسئول می دانم. هر دو کشور در این مسئله نقش منفی ایفا کردند. البته حتما هر دو کشور از منظر خودشان دلایل قانع کننده ای دارند، اما علیرغم این، ایران و ترکیه می توانستند دست در دست یکدیگر داده و مانع از رسیدن به این نقطه شوند.

قرار گرفتن ترکیه در کنار کشورهای حاشیه خلیج فارس مایه تاسف است

وی افزود: من از این مسئله ناراحتم که چرا ترکیه در ماجرای سوریه در کنار کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار گرفت؟ چرا ایران با همکاری با ترکیه مانع از این کار نشد؟ ایران و ترکیه به عنوان دو کشور بزرگ اسلامی منطقه مسئولیت های خطیری بر عهده دارند. ابتدا باید مانع از کشته شدن این انسان های بیگناه شد. هر دو کشور می توانستند مانع شوند، اما نشدند.

این نویسنده ترکیه ای با بیان اینکه ایران و ترکیه در منطقه مانند فرانسه و آلمان در اتحادیه اروپا هستند، افزود: مصر هم اگر کودتا را برطرف کند، مانند انگلیس است. اگر این سه کشور بزرگ متحد شوند این امر به کل منطقه تسری پیدا می کند و هیچ کشوری نمی تواند در مقابل تصمیمات مشترک این سه کشور بایستد. امروز هم ایران و ترکیه می توانند در قضیه سوریه دخالت کرده و به این بحران خاتمه دهند، زیرا ایران بر روی بشار اسد و ترکیه بر روی مخالفان وی نفوذ دارد و هر دو طرف به ایران و ترکیه گوش فرا خواهند داد.

همکاری ایران و ترکیه عامل آرامش کل منطقه است

بولاچ با ابراز تاسف از عدم همکاری ایران و ترکیه خاطرنشان کرد: متاسفانه امروز برگ های برنده بازی در دستان روسیه و آمریکاست. اما هنوز هم ایران و ترکیه می توانند به اتفاق یکدیگر اینها را برطرف کنند.

وی گفت: در این منطقه نه ایران و نه ترکیه می توانند به تنهایی مطرح باشند، مصر هم همینطور. حرکت مشترک ایران و ترکیه به منزله برقراری آرامش و رفاه در کل منطقه است. قدرت‌های غربی بعد از سوریه و مصر به سراغ ترکیه و یا ایران خواهند آمد. تنها راه مقابله با این روند طرح دوباره امت واحد است، اما این امت واحد باید از مذهب و جغرافیا و قومیت مستقل باشد. این امت واحد را باید خوبی های مشترک، راستی های مشترک و اعتقادات مشترک تعیین کند و این ویژگی تنها در اسلام و مسلمان بودن وجود دارد.

همفکری عقلای ایران و ترکیه لازم است

بولاچ درباره راهکار نزدیکی ایران و ترکیه نیز گفت: برای اتحاد ایران و ترکیه کار را نباید تنها به دولت‌ها سپرد. برای اتحاد دو کشور انسان‌های بسیاری هم در ایران و هم در ترکیه هستند که می‌توانند در قالب نهادهای مردمی و جوامع روشنفکری و علما و صاحبنظران و غیره به طور مرتب گردهم آیند و ایده واحدی را مطرح کنند.

به گفته این روزنامه نگار ترکیه‌ای، بین ایران و ترکیه مشکل حادی وجود ندارد. چرا در حالی که ترکیه با فرانسه ای که خاک آناتولی را اشغال کرد متحد می شود و یا ایران با روسیه ای که خاک شمال ایران را اشغال کرده بود متحد می شود، ولی ایران و ترکیه نمی توانند؟

نجات منطقه با همکاری ترکیه و مصر و ایران ممکن است

بولاچ در پایان با تاکید بر اینکه جهان اسلام تکه پاره و پریشان شده و منابع و ثروت آن به یغما می رود، تصریح کرد: من چهل سال است که می گویم نجات این منطقه تنها به دست دادن ایران و ترکیه و مصر ممکن است. اگر این سه کشور گردهم آیند قدرت های جهانی قادر نخواهند بود منطقه را به این حال و روز بیاندازند. من معتقدم امام خمینی (ره) میراث بسیار ریشه داری را به ارث گذاشت و باز به آیت اله خامنه ای هم بسیار اعتماد دارم. در هر حال من به ترکیه و ایران خیلی امیدوارم. رئیس جمهور انتخاب شدن فردی میانه رو و طرفدار دیالوگ مانند حسن روحانی  و حضور اردوغان در مسند قدرت در ترکیه بزرگترین فرصت برای همگرایی ایران و ترکیه است.
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر