روزنامه گاردین به مشکلات مجروحان هشت سال دفاع مقدس پرداخته است که تحریمهای غیرقانونی اعمال شده توسط غرب، مشکلات بغرنجی را برای آنها به وجود آورده است.
در حالی که هفته گذشته سازمان سیا با انتشار اسنادی، از نقشِ آمریکا در حملات شیمایی رژیم صدام حسین رسماً پرده برداشت، اما نویسنده ایرانی تبار تنها به نقش آلمان-غربی در تولید سلاحهای فوق اشاره کرده و حرفی از اسناد منتشر شده و کارخانههای انگلیسی به میان نیاورده است.
در این گزارش از احمد، جانبازی سخن گفته که در هشت ماه گذشته سه بار عمل پیوند قرنیه داشته است که دو بار اول، بدنش قرنیه پیوندی را پس زده بود. یکی از دلایل این مساله را عدم دسترسی به داروهای عادیای دانستهاند که باید پس از عمل جراحی مورد استفاده قرار گیرد. چشم راست وی کاملاً نابینا شده است و چشم چپ وی تنها 20 درصد بینایی دارد. پیوندی که به تازگی داشته است، آخرین امید احمد برای داشتن درجه پایینی از بینایی است.
این جانباز 43 ساله در حالی که همسرش با حالت عصبی ناخنهای خود را میجوید، ابراز خوشبینی میکند و میگوید: "آخرین باری که در بیمارستان بودم، شانس داشتم که هم اتاقیام از کادرهای پروازهای بینالمللی بود. وی به من گفت که در سفرش به سوئیس، داروهای مورد نیازِ بعد از عمل جراحی را برایم خواهد خرید."
"احمد نیازمند به یک سال مصرف دارو است تا اطمینان حاصل کند، عضو پیوندی مورد پذیرش قرار گرفته است. دوست جدیدش قول داده به میزان سه ماه مصرف، دارو برای وی بیاورد. بدون این داروها، تقریباً حتمی است که احمد نابینا خواهد شد."
وی یکی از بازماندگان سلاحهای کشتار جمعی است که در جنگ 88-1980 ایران-عراق استفاده شده بود و تاکنون چشمانش 50 بار عمل جراحی شدهاند. 60 درصد ریه وی سوخته است و برای کاهش درد، مجبور است هر روز بارها از داروهای استنشاقی استفاده کند و قرصهای متعدد، توانسته وی را زنده نگه دارد.
این روزنامه انگلیسی میافزاید: "ماجرای وی، نمونهای از عواقب ناشی از استفاده از سلاحهای کشتار جمعی در جنگ است که تحریمهای غرب علیه ایران یک لایه اضافی به درد و رنج آنها افزوده است: کمبود دارو."
اعتراض سیاسی IPPNW
بازدید هیات IPPNW از موزه صلح تهران
دکتر ماتیاس جوشهایم از آلمان و گونار وستبرگ از سوئد پس از آنکه شاهد مشکلات جانی در ایران شدند، تصمیم گرفتهاند برای رساندن داروهای حیاتی دست به اقدامی بزنند. این دو نفر در نوامبر 2012 به عنوان اعضای هیاتی از "پزشکان بینالمللی برای ممانعت از جنگ هستهای -(International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW- به ایران سفر کردند و با دکترها، دانشجویان پزشکی دیدار و از بیمارستانها بازدید کردند.
تابستان جاری شاخه سوئدی و آلمانی IPPNW اعلام کردند داروهای استنشاق به ارزش 4 هزار یورو برای بیمارانی که از صدمه جدی به ریه به دلیل گازهای خردل در دهه 1980 رنج میبرند، میفرستند. جوشهایم، رئیس سابق شاخه IPPNW میگوید: "هدف از این اقدام تنها کاری بشردوستانه نیست بلکه اعتراضی سیاسی به عواقب تحریمها برای قربانیان جنگ در ایران است."
وستبرگ، استاد رشته پزشکی در دانشگاه گوتبورگ از سال 2004 تا 2008 رئیس مشترک IPPNW بود نیز میگوید: "کمبود داروهای حایتی در ایران، سلامت و حتی حیات بسیاری از ایرانیان را امروزه به خطر انداخته است."
وی میافزاید: "میخواهیم با فعالیتمان به مردم و سیاستمداران شرایط را نشان دهیم. انتظار داریم که رهبران سیاسی -هم در کشورهایی که این تحریمها را اعمال کردهاند و هم در ایران- فوراً گامهایی بردارند تا مشکلات واردات دارو و محصولات پزشکی را به ایران حل کنند."
گاردین تعداد بازماندگان سلاحهای شیمیایی را 100 هزار نفر در ایران تخمین زده است که از تمام کشورهای دنیا بیشتر است.