نیویورک تایمز به نقل از گزارش جلسه دیدار المالکی و سفیر آمریکا افزود: المالکی در دیدار با سفیر آمریکا در بغداد که در اوایل ژوئیه انجام شد، عنوان کرده است که پیامی از طرف مقامات ایرانی را منتقل میکند و بیان کرده است که حسن روحانی، رییس جمهور منتخب ایران در خصوص هرگونه مذاکرات با آمریکا جدی است.
بنا بر ادعای این گزارش اگرچه المالکی گفته است که با معتمدین رهبر معظم ایران در تماس بوده است اما دقیقا نگفته است که با چه کسی در ایران ارتباط داشته است.
این گزارش حاکی است: برخی مقامات غربی مطمئن نیستند که آیا مقامات ایران خواسته اند از عراق به عنوان یک کانال استفاده کنند یا اینکه این ایده، ابتکار المالکی است.
مقامات وزارت امور خارجه آمریکا درباره اقدام نخست وزیر عراق یا اینکه آمریکا ممکن است در پاسخ چه گام هایی بردارد، اظهار نظری نکردند. مقامات آمریکایی از آغاز دولت اوباما گفته اند که از گفت و گوهای مستقیم با ایران استقبال می کنند.
پاتریک ونترل، یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: عراق شریک آمریکا است و ما به طور مرتب با مقامات عراقی درباره طیفی از مسایل از جمله ایران گفت و گو می کنیم.
وی افزود: همان طور که بارها گفته ایم از گفت و گوهای مستقیم با ایران در راستای رفع نگرانی های جامعه بین المللی دررباره برنامه هسته یی ایران استقبال می کنیم.
گری سیمور، که در دولت اول اوباما دستیار ارشد امور منع اشاعه در شورای امنیت ملی آمریکا بود گفت: این موضوع که ایران از عراق برای ارسال پیام درباره تمایل به مذاکره درباره مساله هستهای استفاده کند قابل باور است و « ایران مالکی را فردی قابل اعتماد میداند».
این روزنامه افزود: حتی اگر درباره گفت و گوهای مستقیم توافقی صورت گیرد، این گفت وگوها بسیار دشوار خواهد بود.
سیمور گفت: ایجاد کانال دوجانبه ضروری است اما شرط کافی برای رسیدن به یک توافق نیست.
به نوشته این روزنامه، مقامات غربی گفتند که المالکی تنها سیاستمدار عراقی نیست که گفت وگو میان آمریکا و ایران را ترغیب میکند. گفته میشود که عمار الحکیم، ریس مجلس اعلای عراق نیز این موضوع را مطرح کرده است.