یک دیپلمات بلندپایه به خبرگزاری رویترز گفتهاند کشورهای 1+5 دولت جدید ایران را فرصتی برای توافق هستهای با ایران میبینند.
بر اساس این گزارش یک دیپلمات بلندپایه گفته است آقای حسن روحانی با شعار ترمیم زیرساختهای اقتصادی ایران روی کار آمده است و بنابراین او در ماههای آینده تحت فشار خواهد بود.
وی افزوده است آقای روحانی در این اندیشه است که در صورتی که بخشی از تحریمها برداشته نشوند، حمایتهای عمومی از او ریزش خواهند کرد.
این دیپلمات برجسته که نامش را افشا نکرد، گفت: «انتخاب آقای روحانی میتواند فرصتی فراهم آورد و ما انتظار داریم در لحن گفتوگوهای ایران تغییر ببینیم.»
اظهارات این دیپلمات پس از آن مطرح میشود که مقامات ارشد کشورهای 1+5 در هفته گذشته در بروکسل دیدار کردند تا راهبردی برای آینده مذاکرات هستهای با ایران طراحی کنند.
کشورهای 1+5 پس از این نشست گفتند امیدوارند هر چه سریعتر مذاکرات هستهای را از سر بگیرند. برخی دیپلماتها هم از آغاز مذاکرات در ماه سپتامبر، قبل از نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک خبر دادهاند.
دیپلمات اروپایی همچنین با اشاره به تخصص رئیس جمهور منتخب ایران در مسائل هستهای گفت: «وی علاقه ویژهای به پرونده هستهای دارد و آن را هم به خوبی میشناسد؛ چون برای کارش اهمیتی حیاتی دارد.»
یک دیپلمات غربی دیگر هم گفته است که انتخاب آقای روحانی به ریاست جمهوری ایران در میان کشورهای 1+5 «بهترین نتیجه ممکن» ارزیابی شده است. با این حال یک نگرانی این کشورها هم این است که لحن مصالحهجویانه آقای روحانی ممکن است بر عدم اقدام ایران در این زمینه سرپوش بگذارد.
وی گفت: «ایجاد برداشتهای مثبت، بدون نتایج عملی [با وجود آقای روحانی] امری آسانتر است.»
گفتوگوهای کشورهای 1+5 با ایران برای حل و فصل دیپلماتیک آنچه کشورهای غربی به آن مناقشات مربوط به برنامه هستهای ایران میگویند، انجام میشود.
کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا ادعا میکنند برنامه هستهای ایران جنبههای نظامی دارد. تهران همواره این ادعا را رد کرده است. ایران تاکید دارد که به عنوان یکی از اعضای متعهد آژانس بین المللی انرژی اتمی و پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی (ان پی تی)، حق استفاده از فناوری هستهای برای اهداف صلح آمیز را دارد.
آخرین دور مذاکرات ایران و گروه «1+5» در روزهای 5 و 6 ماه آوریل امسال (16 و 17 فروردین ماه) در آلماتی قزاقستان برگزار شد.