۱۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۲۱:۱۸
کد خبر: ۳۳۵۴
رایان کراکر معتقد است:« اعمال تحریم‌ها آسان است، اما پس از آن در تحریم‌ها گیر می‌افتیم. از سوی دیگر به نظر می‌رسد هرچه اعمال فشار بیشتری علیه ایران انجام می‌شود،جمهوری اسلامی نیز بیشتر بر مواضع خود پافشاری می‌کند».

   رایان کراکر مدت‌ها به عنوان دیپلمات ماهر آمریکایی در جهان اسلام و عرب مطرح بوده است. جورج بوش، در سال 2007، او را سفیر آمریکا در عراق معرفی کرد تا سیاست خارجی را نجات دهد و چهار سال بعد، باراک اوباما او را مسئول هیات آمریکایی در افغانستان کرد. اما کراکر که بوش او را "لورنس آمریکا" در جهان عرب توصیف می‌کند، اکنون می‌گوید روسای سابق‌اش در مورد نگران‌کننده‌ترین موضوعی که خاورمیانه با آن مواجه است، یعنی برنامه هسته‌ای ایران دچار اشتباه هستند و سیاست کورکورانه‌ای را دنبال می‌کنند.

کراکر در جمع 35 دیپلمات زبده آمریکایی قرار دارد که متخصص سیاست خارجی و اطلاعات جاسوسی بوده و تلاش می‌کنند کاخ سفید و کنگره را به تغییر رفتار در قبال اهداف هسته‌ای ایران ترغیب کنند. این گروه دو حزبی که نام "پروژه ایران" را برای خود انتخاب کرده‌اند، شامل "ریچارد لوگار" سناتور سابق و "مایکل هایدن"، رئیس سابق سیا است. همچنین "توماس پیکرینگ" سفیر سابق آمریکا در روسیه و "جیمز دابینز"، دیپلمات کارکشته آمریکایی که اخیرا به جمع نمایندگان ویژه آمریکا در امور افغانستان و عراق ملحق شده، در این گروه حضور دارند.

کراکر در مصاحبه با نشریه لس آنجلس تایمز می‌گوید: «تحریم‌های سنگین‌تر مانع ادامه عملیات غنی‌سازی اورانیوم در ایران نمی‌شود، بلکه، اوباما باید دیپلماسی را تقویت کرده و به دنبال امتیاز‌دهی به جمهوری اسلامی ایران باشد».وی می‌افزاید: «اعمال تحریم‌ها آسان است، اما پس از آن در تحریم‌ها گیر می‌افتیم. از سوی دیگر به نظر می‌رسد هرچه اعمال فشار بیشتری علیه ایران انجام می‌شود، جمهوری اسلامی نیز بیشتر بر مواضع خود پافشاری می‌کند».

کراکر و همفکرانش در پروژه ایران توصیه نمی‌کنند که تحریم‌ها علیه ایران به سرعت لغو شوند. آنها می‌گویند، محدودیت‌های تجاری روند دسترسی ایران به تکنولوژی هسته‌ای را کند کرده و در نهایت در کاهش سرعت حرکت ایران به سوی مدرن‌سازی نظامی و پیشرفت هسته‌ای موثر بوده است. اما آنها در عین حال می‌گویند برخوردهای تند، کارایی ندارد.

البته این گروه با مخالفت‌های جدی مواجه هستند. سابقه اعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران به زمان انقلاب اسلامی می‌رسد. تحریم‌های اخیر ایالات متحده و اتحادیه اروپا نیز صادرات نفتی و در نهایت درآمد نفتی ایران را کاهش داده است. از سوی دیگر انتظار می‌رود تحریم‌های جدی‌تری علیه ایران اعمال شود که به تحریم کامل تجاری منتهی شود. اما همچنان برخی مقامات در دولت اوباما از ایده شیرین‌تر ارائه مشوق‌ها به منظور باز کردن راهی آبرومندانه برای خروج تهران از بن‌بست هسته‌ای، استقبال می‌کنند.

مایکل سینگ، مشاور سابق کاخ سفید در دولت بوش نیز با این نظر موافق است. او می‌گوید، برخی مقامات از ارایه امتیاز به ایران حمایت می‌کنند. اما احتمالا این استراتژی به سرانجام نمی‌رسد. مخالفان پروژه ایران می‌گویند، دیدگاه‌های اعضای این گروه موضع تندروها در ایران را تقویت کرده و اعتبار آنها را افزایش می‌دهد. در مقابل کراکر و همفکرانش می‌گویند، اگر دولت آمریکا به ایران امتیازاتی ارایه ندهد، ریسک درگیری نظامی افزایش می‌یابد.از سوی دیگر کراکر 63 ساله که سال گذشته بازنشسته شده، می‌گوید، رویکرد سختگیرانه علیه ایران به ثمر نمی‌رسد. کراکر، سفیر آمریکا در عراق، سوریه، لبنان، کویت و پاکستان بوده و افکار و ایده‌هایش هواداران مخصوص به خود را دارد.

به عقیده کراکر، تاریخ نشان داده اگر ایران با تجربه‌ای مانند عراق مواجه شود، به چیزی کمتر از یک جنگ تمام عیار نظیر آنچه در سال‌های 1980 اتفاق افتاد، رضایت نمی‌دهد. اما در عین حال به نظر می‌رسد مقامات تهران در صورتی که منافعی مشاهده کنند، از مصالحه حمایت می‌کنند. گفتنی است پروژه ایران در گزارشی که ماه گذشته منتشر کرد، یادآور شد تحریم‌ها به سخت‌تر شدن موضع ایران کمک کرده و انگیزه جمهوری اسلامی ایران برای هسته‌ای شدن را افزایش داده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر