به نوشته این خبرگزاری انگلیسی، یکی از بخشهای شرکت هواوی، یکی از بزرگترین سازندهگان تجهیزات ارتباطی در جهان، در اواخر سال 2010، به ایران پیشنهاد فروش تجهیزات «اچپی» را ارائه کرده است.
شرکت هواوی در اینباره توضیح داد: نه هواوی نه شریک ایرانی آن، که یک شرکت خصوصی در هنگکنگ است، چنین معاملهای را برای فروش تجهیزاتی به ارزش حداقل 1.3 میلیارد یورو به شرکت مخابرات ایران، انجام ندادهاند.
با این حال، رویترز در گزارش خود آورده است که حتی در صورت عدم انجام این معامله، این موضوع نشاندهنده تمایل شرکتهای چینی برای کمک به ایران به منظور دور زدن تحریمهاست.
در ابتدای سال 2012، قانونگذاران آمریکایی با الزام وزارت خارجه این کشور به تحقیق در مورد شرکت هواوی مدعی شدند: این شرکت چینی تجهیزات ردیابی تلفن همراه به ایران فروخته است. سرانجام در ماه اکتبر، هواوی از سوی آمریکا به علت عدم ارائه مدارک لازم برای اثبات همراهی با تحریمهای علیه ایران مورد انتقاد قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، ماه گذشته، این شرکت فروش تجهیزات به شرکت «امتیان ایرانسل» ایران را تکذیب کرد.
شرکت «هواوی» در بیانیهای خطاب به رویترز تاکید کرده است که مدارک ارائه شده از سوی این خبرگزاری، مدارک مزایدهای است که توسط «اسکایکام» شریک این شرکت به رویترز داده شده است. همچنین، تجارت این شرکت در ایران کاملا با قوانین اجرایی سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا مطابق است و این شرکت به شدت به این قوانین متعهد میباشد و شرکای خود را به پیروی از این قوانین ملزم کرده است.
شرکت «اچپی» نیز در بیانیهای به رویترز اعلام کرد: این شرکت دارای سیستم کنترل گستردهای برای اطمینان از همراهی شرکا و توزیعکنندگان با تمام الزامات قانونی میباشد و هیچ تفاوتی در رابطه این شرکت با شرکت هواوی و دیگر شرکتها وجود ندارد. در قرارداد توزیع شرکت «اچپی»، فروش محصولات این شرکت به ایران ممنوع است و نیازمند همراهی با قوانین صادراتی آمریکا است.
سالها است که واشنگتن صادرات تجهیزات کامپیوتری به ایران را ممنوع کرده است. این کشور مدعی است که این تحریمها در راستای توقف ساخت سلاح هستهای ایران است درحالیکه ایران همچنان بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای خود تاکید دارد.
در ادامه این گزارش آمده است که بر روی این مدارک عبارت «بسیار محرمانه» درج شده بوده است.
به اذعان رویترز عبارت «بسیار محرمانه» بر روی این مدارک درج شده است. چگونگی رسیدن چنین نامه محرمانهای به دست رویترز و تلاش این خبرگزاری برای انتشار فعالیتهای تجاری شرکتها با ایران جای تامل دارد.
این خبرگزاری به بازوی اطلاعاتی تبلیغاتی تحریمها علیه ایران تبدیل شده است و در مواردی که شرکتهای بینالمللی با بیاعتنایی به تحریمها همکاریهای خود با ایران را دنبال میکنند، سعی میکند با انتشار گزارشهای اختصاصی و افشاگرانه، از یک سو این شرکتها را تحت فشار قرار دهد تا روابط خود با ایران را قطع کنند و از سوی دیگر مقامات غربی را برای تنبیه این شرکتها تحریک کند.
در انتها، رویترز اذعان کرده است که پس از این گزارش، تحقیقات وزارت بازرگانی آمریکا، وزارت دادگستری و برخی از شرکتهای فناوری اطلاعات این کشور درباره این موضوع آغاز شده است.