۱۱ آذر ۱۳۹۱ - ۱۴:۲۰
کد خبر: ۵۸۴
چالش تکراری اوباما در کاخ سفید؛
برخی تحلیل‌گران می‌گویند در کنار رویاهای اوباما برای دور دوم ریاست جمهوری‌اش، یک کابوس نیز وجود دارد و آن برنامه‌های هسته‌ای ایران است.
به گزارش پایداری ملی به نقل از محدوده، آمادگی ایرانیان برای دور دوم ریاست جمهوری باراک اوباما، چندان به دارازا نکشید؛ شاید چندان واضح نباشد که در هفته گذشته دقیقاً چه اتفاقی در نوار غزه رخ داد اما رد پای ایران در این بحران به چشم می‌خورد.

به گزارش فایننشال تایمز، ایران موشک‌های دور برد را در اختیار حماس قرار داد تا از آن برای هدف قرار دادن تل‌آویو و اورشلیم استفاده کند؛ همچنین تهران از رهبران حماس و گروه‌های تندروی فلسطینی حمایت همه جانبه‌ای به عمل آورد.

با گذشت سه هفته از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، کمان دور دوم ریاست جمهوری اوباما شفاف‌تر شده است؛ 3 اولویت در سیاست داخلی شامل تأمین بودجه، اجرای اصلاحات در قانون مهاجرت و تغییرات جوی، این روزها دلمشغولی اوباماست.

در بخش سیاست خارجی نیز خروج از افغانستان، نگاه به آسیا و دستیابی به توافقی با ایران که زمانی توسط جورج بوش به عنوان محور شرارت معرفی شده بود، اولویت دارد.

از سوی دیگر درگیری 8 روزه در نوار غزه، سوریه را نیز دست کم برای مدتی از کانون توجه جامعه بین‌المللی خارج کرد.

علاوه بر این، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل با طرح‌آتش بس پیشنهادی مصر و آمریکا موافقت کرد تا از انعطاف نظامی و حسن نیت جامعه بین‌المللی برای تلاش‌هایش به منظور متوقف ساختن برنامه‌های هسته‌ای ایران استفاده کنند.

کریم سجادپور، تحلیل‌گر امور ایران در مؤسسه صلح بین المللی کارنگی بر این باور است که قدرت نرم ایران در خاورمیانه در زمان آشوب‌هایی که می‌تواند به اقدامات آمریکا یا اسرائیل مربوط باشد، افزایش می‌یابد.

تور دیپلماتیک اوباما به کشور‌های آسیایی اولویت‌های بین المللی وی را در دور دوم ریاست جمهوری به تصویر کشید اما درگیری بین حماس و اسرائیل کاخ سفید را بر آن داشت تا ترمزها را فشار دهد.

اما نکته اینجاست که ارتباط این مسائل با کمان مورد نظر اوباما برای 4 سال آینده کجاست؟ ارتباط ساده‌ای وجود دارد و آن این است که تا چه اندازه برای رئیس‌جمهور آمریکا دشوار است که مشکلاتی که از سوی ایران ایجاد می‌شود را نادیده بگیرد.

به عبارت دیگر بحران غزه نشان داد که در 4 سال آینده شاهد طیفی از مشکلات برای پراکنده کردن توجه جامعه بین‌المللی از این مشکل خاص خواهیم بود.

اکنون که 3 هفته از انتخابات آمریکا می‌گذرد می‌توان آسان‌تر، دستور کاری که احتمالاً اوباما از آن پیروی می‌کند را پیش‌بینی کرد؛ ریچارد هاس، رئیس شورای روابط خارجی آمریکا که کتابی را در خصوص سیاست خارجی آمریکا منتشر کرده و در آن تأکید دارد که نخست سیاست خارجی باید از جبهه داخلی آغاز شود بر این عقیده است که بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا در مقایسه با مسائلی نظیر ایران یا سوریه برای آمریکا اولویت بیشتری دارد.

سیاست‌های خارجی اوباما نیز می‌تواند شامل پایان دادن به جنگ افغانستان و پیشبرد استراتژی نگاه به آسیا باشد که در آینده چالش‌های اقتصادی و امنیتی را متوجه آمریکا خواهد کرد؛ اما ایران این توانایی را دارد که این روند را بر هم بزند.

تمامی رؤسای جمهور آمریکا پس از جیمی کارتر این تجربه را دارند که ایران می‌تواند حرکت آمریکا برای خلاص شدن از خاورمیانه پر آشوب را منحرف کند.

در واقع گفته می‌شود که اوباما سفر خود را با آسیا نیمه‌کاره رها کرد تا به بحران غزه پایان دهد؛ به بیان دیگر در شرایطی که ایران و دیگر گروه‌های اسلامی‌گرا قادر هستند اقداماتی را انجام دهند، آنگاه حرکت آمریکا به سوی آسیا دشوارتر خواهد شد.

ادامه درگیری فلسطین و اسرائیل موجب می‌شود که اوباما وقت و هزینه بیشتری را برای رسیدگی به این موضوع اختصاص دهد؛ این در حالی است که برخی تحلیلگران می‌گویند در کنار رؤیاهای اوباما برای دور دوم ریاست جمهوری‌اش، یک کابوس نیز وجود دارد و آن برنامه‌های هسته‌ای ایران است.

کارشناسان بر این باورند که با توجه به تمایل آمریکا برای فاصله گرفتن از منابع نفتی خاورمیانه، رئیس جمهور می‌تواند آسان‌تر از مشکلاتی که در این منطقه با آنها درگیر شده، فاصله بگیرد؛ اما در هر صورت مسئله هسته‌ای ایران دست کم برای آینده‌ای قابل پیش بینی همراه همیشگی سیاست خارجی اوباما خواهد بود.
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر