۰۵ آبان ۱۳۹۱ - ۱۶:۲۵
کد خبر: ۲۵
داوود غیاثی راد

 

فرض می‌کنیم کشور «الف» به ما حمله کرده و ما می‌خواهیم در این نبرد، تلفات نیروی انسانی خود را کاهش دهیم و یا اصلا نبردی در کار نیست و دشمن در صدد حمله به ماست، در این صورت ما باید یک آلرت و آژیر خطر داشته باشیم که زود به صدا دربیاید و متوجه شویم و یا از قبل پیش بینی‌های لازم شده باشد و این برنامه‌ها ایجاد آمادگی همه جانبه کند.
اگر از قبل بر روی این آمادگی کار شده باشد، یعنی مردم باور داشته باشند که اگر آژیر به صدا درآمد به محض اعلام خطر باید به جایی مثل پناهگاه بروند و یا بلافاصله اقدامات لازم را انجام دهند تا دشمن فریب بخورد و به هدفش نرسد، در این صورت کاهش تلفات خواهیم داشت. که این تلفات می‌تواند اعم از تجهیزات و یا عامل انسانی باشد.

در بحث عامل انسانی، فرهنگ، باور و آموزش بسیار مورد توجه است. جامعه‌ای که پیشینه خوبی و فرهنگ مناسبی داشته و خطاهای فرهنگی آن کم و باور مردم مثبت و دقیق بوده، در کنار ایمان، اعتقاد و ایدئولوژی می‌تواند در بحث پدافند غیر عامل بخوبی عمل کند.

در دفاع مقدس که تجربه‌ای برای پدافند غیرعامل است، بهره‌وری عامل انسانی، بزرگترین رمز موفقیت در شکست دشمن و پیروزی ما بود. اگر به صورت علمی به پیروزی و شکست نگاه کنیم، خواهیم دید دشمن هدف‌ها، محدودیت‌ها و ما نیز محدودیت‌ها و هدف‌هایی داشتیم که محدودیت‌های ما بیشتر ولی هدف‌مان مقدس‌تر و محکم‌تر است اما دشمن با محدودیت‌های کمتر در اهدافش مشکل داشت و با همه اینها شاهدیم که ایران در این نبرد پیروز و به همه اهدافش رسید.

رسیدن به این هدف، چند فاکتور داشت.

فاکتور اصلی، بهره‌وری نیروی انسانی بود که باعث شد ما با حداقل تلفات حداکثر پیروزی را به دست بیاوریم. در حقیقت در دفاع مقدس، بهره‌وری عامل انسانی باعث شد تا کمبود تجهیزات ما جبران شود و ما این تجربه را حالا باید پس از چندین سال به پدافند غیر عامل منتقل کنیم.
به عنوان مثال در بحث پدافند غیر عامل اگر ما مثلا یک مترو، پل یا تونل داریم اگر بحرانی پیش بیاید، باید خط بهره‌برداری آن را تغییر دهیم و آن را تبدیل به یک پناهگاه کنیم تا باعث کاهش تلفات شود.

در این صورت بهره‌برداری ما در حوزه پدافند غیرعامل در امکانات شهری افزایش پیدا می‌کند.

اگر در همه حوزه‌ها میزان ورودی و خروجی در موضوع پدافند غیر عامل محاسبه شود، در نهایت با جمع همه آنها، نسبت بهره‌وری پدافند غیر عامل در کشور به دست می‌آید.

افزایش بهره‌وری انسانی یعنی افزایش بهره‌وری پدافند غیرعامل که در نهایت موجب کاهش تلفات، هزینه‌ها و زیان‌ها می‌شود و این مهمترین عامل موفقیت است.
پدافند غیر عامل موضوعی‌ است برای اینکه یک کشور عمر خود را افزایش دهد و فرهنگش را یکپارچه کند.

همچنین باعث ناامیدی دشمن و امیدواری عوامل داخلی می‌شود که این امیدواری باعث رشد، تعالی و مصون ماندن کشور از تهاجم دشمن خواهد شد.

اگر به هرم پدافند غیر عامل نگاه کنیم، در سطح آن که بیش از 70 درصد را شامل می‌شود مردم هستند.
باید بر روی سطح مردم که بسیار مهم است، تبلیغات پدافند غیرعامل انجام شود تا مردم بدانند در زمان بحران چه تکلیفی دارند و چه اقداماتی باید انجام دهند.
 
* سردار داود غیاثی‌راد، معاون بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس
گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر