شاخص رقابت پذیری جهانی با ارائه مجموعهای از فاکتورهای مختلف و متعدد که هریک ضمن برخورداری از ضرایب متفاوت، منعکس کننده جنبه خاصی از رقابت پذیری هستند، به تبیین این پدیده میپردازد. در این شاخص فاکتورهای تأثیرگذار بر رقابت پذیری به ۱۲ گروه تحت عنوان «ارکان رقابت پذیری» اعم از «نهادها»، «زیرساختها»، «ثبات در حسابهای دولتی»، «بهداشت و آموزش ابتدایی»، «آموزش عالی و حرفهای»، «کارآیی بازار کالا»، «کارآیی بازار نیروی کار»، «پیشرفته بودن بازار مالی»، «آمادگی تکنولوژیک»، «اندازه بازار»، «پیشرفته بودن بنگاههای تجاری» و «نوآوری» تقسیم میشوند.
با توجه به این فاکتورها نمرهای به هر کشور داده میشود که این نمره هرچه بیشتر باشد دلالت بر رقابت پذیری بیشتر اقتصاد آن کشور دارد. ایران در گزارش امسال نمره ۴ را در شاخص رقابت پذیری به دست آورده که نسبت به سال قبل کمتر شده است. ایران در سال قبل نمره ۴٫۰۷ واحد در شاخص رقابت پذیری را به دست آورده بود.
سوئیس که بهعنوان رقابت پذیرترین اقتصاد دنیا شناخته شده است نمره ۵٫۷ را کسب کرده است. سنگاپور با ۵٫۶ و آمریکا با ۵٫۵ بهترتیب در رتبههای دوم و سوم از این نظر قرار گرفتهاند.کشور آفریقایی گینه نیز با کسب نمره ۲٫۸ در انتهای این ردهبندی قرار گرفته است.
تسنیم