به تازگی گزارشی منتشر شده که در آن اشاره به آزمایشی شده که فیسبوک در سال ۲۰۱۲ مخفیانه بر صفحه ششصد و هشتاد و نه هزار کاربر انگلیسی زبان صورت داده است. این آزمایش این گونه بوده که فیسبوک با ایجاد تغییراتی در News Feed این کاربران، درصدد پی بردن به این نکته بوده که آیا در معرض احساسات قرار گرفتن این کاربران منجر به ایجاد تغییرات در عادات رفتاری آنها برای نوشتن مطالب در فیسبوک میشود یا خیر؟
بنابراین، در یک هفته برای تعدادی از این کاربران بیشتر نوشتههایی از سوی دوستان ایشان نمایش داده میشده که به لحاظ محتوایی واجد احساسات و انگیزههای مثبت بوده است، در حالی که برای عده دیگر بیشتر نوشتههایی از دوستان ایشان نمایش داده میشده که محتوای منفی داشته و هر دو اینها جداگانه رصد و بررسی شدهاند.
بر پایه این آزمایش فیسبوک به این نتیجه رسیده که احساسات واگیردار و مسری هستند! بر این اساس که طی این آزمایش یک هفتهای مشخص شد آن دسته از کاربرانی که در معرض پستها و نوشتههای مثبت بودند، در فعالیتها و نوشتههای فیسبوکی خود نیز نشانهها و انگیزههای مثبت از خود نشان دادهاند و عکس این مورد در خصوص افرادی اتفاق افتاده که در معرض پستها و نوشتههای منفی بودند.
البته این موضوعی است که پیش از این نیز بارها اثبات شده؛ برای نمونه، همواره برای همگان اتفاق افتاده که با دیدن یکی از دوستان خود که غمگین یا افسرده است، احساسات شما نیز تا حدی برگرفته از حالات وی تغییر میکند؛ اما آنچه آزمایش مخفی فیسبوک ثابت کرده، این است که حتی متون به تنهایی نیز این قابلیت را دارند که احساسات افراد را تحت تأثیر قرار داده و تغییر دهند.
فیسبوک بر این باور دارد که این نخستین بار است که یک چنین نتایجی به این شکل به دست میآید و همچنین نخستین بار است که یک چنین آزمایشی با این وسعت و این نتایج انجام میگیرد، ولی شاید این برای کاربران فیسبوک ناخوشایند و ناراحت کننده باشد!
البته فیسبوک اشاره نموده از هیچ یک از قوانین و مقررات قانونی و تعریف شده در این آزمایش تجاوز نکرده است، زیرا کاربران در حین نامنویسی برای عضویت در فیسبوک، مجوز انجام چنین آزمایشهایی را به این شبکه اجتماعی دادهاند؛ اما نکته موجود در این میان، آنکه انجام یک چنین آزمایشهایی روی کاربران بدون آگاهی دادن به آنها و آگاه ساختنشان از این موضوع، به گونهای سوءاستفاده از جایگاه و محبوبیت این شبکه اجتماعی تلقی میشود.
تابناک