ماهنامه معتبر "Combat Aircraft” در جدیدترین شماره خود برای اولین بار اطلاعات جالب دیگری را در مورد این پهپاد منتشر کرده است که شاید علت بیان آن، شکسته شدن قفل رموز و اسرار این پرنده فوق مدرن توسط متخصان دفاعی کشورمان باشد. جاسوسی این پهپاد از چین، حضور آن در امارات متحده عربی و سند مالی مربوط به قرارداد پشتیبانی از این پهپاد مواردی هستند که برای اولین بار توسط این ماهنامه منتشر می شوند.
بر اساس اطلاعات این نشریه تخصصی، پهپاد RQ-170 اولین بار در اوایل دهه گذشته میلادی وارد خدمت شده و پیش از آغاز تهاجم آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ میلادی به منطقه خاورمیانه وارد و بر فراز این کشور به پرواز های شناسایی اقدام کرده است. در همان زمان خلبانان و پرسنل پایگاه هوایی "Creech” در ایالت نوادای آمریکا نیز از وجود پهپادی ناشناس در این ایالت خبر می دادند که مشخصات آن مشابه RQ-170 بوده است.
Combat Aircraft افزوده است که این پهپاد در اسکادران سیام شناسایی در این پایگاه حضور داشته و از آنجا به ماموریت اعزام میشده است.نکته جالب این است که آمریکایی ها این پهپاد را "نگهبان” لقب داده بودند اما خدمه هدایتگر آن به دلیل خواص رادارگریزی و شکل خاص بدنه آن، لقب "روح” را به این پهپاد داده بودند.
بر اساس بخش دیگری از توضیحات این ماهنامه غربی، این پهپاد در سال ۲۰۰۷ میلادی برای نخستین بار در پایگاه هوایی قندهار توسط عکاسان رصد شده و با انتشار عکسهای آن لقب "جانور قندهار” به آن داده شد. در سال ۲۰۰۹ میلادی، تعدادی از این پهپادها به پایگاه نیروی هوایی آمریکا در اقیانوس آرام منتقل شده و به انجام پروازهای شناسایی بر فراز چین و کره شمالی پرداختهاند.
"نهایتاً تنها در دسامبر سال ۲۰۰۹ میلادی نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا به وجود این پهپاد اعتراف می کند اما پس از آن تقریبا به طور کامل در مورد آن سکوت کرده و در بودجه های این نیرو و نه در چارچوب سازمانی آن اشاره ای به هزینه ها و یا محل خدمت آن نمی شود.”
بر اساس بخشی از اطلاعات منتشره، تعدادی از این پهپادها مدتی در سال ۲۰۱۰ میلادی به پایگاه هوایی Al Dhafra امارات متحده عربی رفته و به احتمال زیاد تلاش داشته اند از آن پایگاه به سمت جنوب ایران رفته و انجام پروازهای شناسایی در مورد سایت های اتمی کشورمان بپردازند. در می ۲۰۱۱ میلادی نیز یک فروند RQ-170 وظیفه نظارت بر عملیات نیروهای ویژه آمریکایی در پاکستان برای کشتن اسامه بنلادن، سرکرده سابق شبکه تروریستی القاعده را بر عهده داشت.
Combat Aircraft افزوده است: اما یکی از جدیدترین اخبار در مورد این پهپاد که اولین سند رسمی در مورد هزینه های این پهپاد است توسط شرکت Engility که مرکز آن در ایالت ویرجینیای آمریکا است منتشر شده است. این شرکت با امضاء قرار دادی با نیروی هوایی آمریکا برای مدت سه سال امور مدیریت شبکه، طرح ریزی نقشه ها و امنیت مدیریت امور مربوط به این پهپاد را بر عهده گرفته است.
این مجله همچنین تاکید کرده است که البته این هزینه تنها بخش کوچکی از هزینه های این پهپاد است.”بر اساس اعلام نیروی هوایی آمریکا یک فروند پهپاد غیر پنهان کار مثل "ریپر” برای پرواز ، سوخت گیری و تعمیر و نگهداری هر سال هزینه ای در حدود ۵ میلیون دلار دارد. می توان این گونه تخمین زد که ناوگان فعلی پهپادهای RQ-170 آمریکایی که شامل ۲۰ فروند است حداقل هزینه ای در حدود ۱۰۰ میلیون دلار برای مالیات دهندگان آمریکایی خواهند داشت.”
مشرق