
به گزارش پایگاه خبری پایداری ملی، نخستین جلسه کمیسیون تخصصی امنیتی-پدافندی سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی کشور مصوب شورای عالی سلامت و امنیت غذایی به ریاست سردار دکتر جلالی و با حضور اعضای ذیربط این کمیسیون برگزار شد.
در این جلسه، مسائل مختلفی مورد بحث و تصمیمگیری قرار گرفت، از جمله تهیه وظایف اساسی کمیسیون بر اساس مصوبه، تنظیم برنامه کمیسیون و تقسیم کار میان نهادهای عضو، تعیین تقویم جلسات و معرفی دبیر جلسات. همچنین تهیه برآورد تهدیدات، مخاطرات و الزامات سلامت در بخش غذایی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
سردار غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در این جلسه با بیان اینکه در دفاع زیستی باید توانایی شناسایی تهدیدات زیستی و عوامل آن را داشته باشیم، اظهار داشت: ما نیاز داریم تا رادارهای تشخیص دفاع زیستی خود را ارتقا دهیم.
سردار جلالی افزود: با توجه به گستره روزافزون تهدیدات و پیشرفت علم و فناوری، پدافند غیرعامل وارد حوزههای جدیدی شده است. پدافند زیستی یکی از این عرصههاست که تهدیدات نوین را شناسایی کرده و الگوهای دفاعی برای مقابله با آنها پیگیری میکند.
وی با تأکید بر اینکه بیاثرسازی تهدیدات و کاهش آسیبپذیریها از اولویتهای پدافند غیرعامل است، افزود: در پدافند زیستی، تأمین امنیت غذایی یک اولویت است، چرا که برهم زدن امنیت غذایی کشور میتواند به عنوان یک تهدید در دستور کار دشمنان قرار گیرد.
اهمیت ارتقای توانمندی رصد و تشخیص تهدیدات زیستی
سردار جلالی با اشاره به اهمیت ارتقای توانمندی رصد و تشخیص تهدیدات زیستی، متذکر شد: در این حوزه باید رادارهای تشخیص دفاع زیستی ارتقا یابند. این رادارها آزمایشگاههای تخصصی تشخیصی در حوزه دام، گیاه و انسان هستند که میتوانند تهدیدات زیستی را شناسایی کنند. رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور به اهمیت توجه به تهدیدات ناشی از دستکاری ژنتیکی اشاره کرد و گفت: ارزیابیها نشان میدهد که دستکاری انسان در ژنتیک میتواند مخاطره آمیز باشد. دستکاری ویروسها و افزایش قدرت بیماریزایی، کشندگی و سرایت آنها نمونهای از این تهدیدات است.
وی در ادامه به تبیین اهمیت تأمین امنیت داراییهای زیستی کشور پرداخت و گفت: مراکزی مانند بانک ذخایر ژنتیک گیاهی جزو داراییهای ارزشمند کشور هستند و باید از آنها با دقت مراقبت شود.
لزوم رصد تغییرات الگوی مصرف مواد غذایی و تغذیه
سردار جلالی با اشاره به لزوم رصد تغییرات الگوی مصرف مواد غذایی و تغذیه، خاطرنشان کرد: تغییرات الگوی مصرف مواد غذایی و رابطه آن با افزایش واردات برخی محصولات غذایی باید به طور مرتب رصد و پایش شود. اهمیت این موضوع هنگامی مشخص میشود که آگاه باشیم امنیت غذایی یک زنجیره به هم پیوسته است که شامل تأمین، دسترسی، اصالت و سلامت غذا میشود.
رئیس سازمان پدافند غیرعامل با تأکید بر مراقبت از توان خودکفایی غذایی کشور، آن را تضمینکننده امنیت غذایی دانست که رابطه مستقیم با تابآوری و قدرت ملی کشور دارد.
وی همچنین با اشاره به اهمیت کیفیت مواد غذایی، بر اهمیت ارتقای نظارت بر کیفیت مواد غذایی تأکید کرد و متذکر شد: واردکننده و ناظر کنترل کیفیت محصولات غذایی باید از یکدیگر تفکیک شوند تا نظارت بر کیفیت محصولات به درستی انجام شود.
اهمیت اجرای برنامههای سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی
سردار جلالی تأثیرات اجرایی برنامههای سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی را در مقابله با تهدیدات و مخاطرات حوزه غذا، مورد بحث و بررسی قرار داد.
وی همچنین به تشریح شیوهنامه این سند ملی، شرح وظایف و کارگروههای تخصصی آن پرداخت. لزوم بازنگری در سند مرزبانی زیستی، اهمیت دیپلماسی فعال در نظام پدافند زیستی و برآورد تخصصی تهدیدات و مخاطرات حوزه غذایی در سه سطح راهبردی، عملیاتی و فنی-تخصصی از جمله مسائل مورد تأکید رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور در این جلسه بود.
سردار جلالی همچنین اجرای ماده ۶۵ قانون جوانی جمعیت و رصد تهدیدات حوزه تروریسم غذایی را از جمله اولویتهای کمیسیون تخصصی دفاعی-امنیتی سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی دانست.