شبکه «سی ان ان» در مقالهای به قلم «کورنلیوس ادیبر» یکی از مشاوران بنیاد «کارنگی» و نویسنده «خواسته ایران: درک حاکمیت جدید ایران» و مدرس علوم سیاسی در دانشگاه تهران در سال 2012 و 2013، به تهدیدات اخیر مقامات آمریکایی علیه شرکتهای خارجی که برای تجارت با ایران اقدام میکنند، اشاره کرد و نوشت این ایده که تاجران به دلایل سیاسی باید از تجارت در ایران خودداری کنند، نه تنها غیرعملی است بلکه غیرسازنده است. در واقع اصرار بر اینکه ایران هنوز برای تجارت آزاد نیست نمایانگر این مطلب است که بسیاری از سیاستگذاران در آمریکا اهمیت برقراری ارتباط درست با ایران در این نزاع به ویژه اشتیاق مردم ایران را برای نشانههایی مبنی بر آنکه اقتصاد آنها در آستانه بهبودی است، نادیده میگیرند.
شرکتهای بینالمللی آماده لحظهای هستند که تحریمهای ایران کاملاً لغو شود
شرکتهای بینالمللی که به سوی ایران هجوم آوردهاند، آماده لحظهای هستند که تحریمها علیه ایران به صورت کامل برداشته شود، با اینحال، فعالیتهای آمادهسازی، موضع آمریکا را تضعیف نمیکند بلکه در واقع این انتظارات را در بین تجار و مردم ایران بالا میبرد که در پایان این تونل یک کورسوی امید وجود دارد. چنین خوشبینی جایگاه روحانی در مقابل مخالفان تندرو وی را که به شدت از توافق ایران با آمریکا منتقد هستند، تقویت میکند.
بر اساس این گزارش، درست است که تحریمهای قوی در آوردن ایران به میز مذاکرات نقش داشت اما بعید است در حالیکه ایران نشانههایی از صلح و آشتی از خود نشان داده است، اگر آمریکا و همپیمانانش رویه خود را تغییر ندهند، جامعه بینالملل از تحریمهای شدید جدید علیه ایران حمایت کند. در واقع این ایده که سطح کنونی فشارها علیه ایران باید به طرز نامحدودی افزایش پیدا کند، نادرست است.
سی ان ان ادامه داد، هماکنون که حداقل سطح اعتماد از طریق مذاکرات مستقیم بین وزرای خارجه 1+5 و نتیجه توافق موقت با تهران ایجاد شده است، باقی جهان هماکنون به دنبال یک نوع راهحل هستند اما حتی اگر ضوابط سیاسی را کنار بگذاریم، به طور عملی واضح است که رویکرد افراطی در منصرف کردن تجار غربی در ایران موثر نبوده است. هر کسی که زمانی را در تهران گذرانده باشد، حتی قبل از انتخاب روحانی، این مسئله را میداند که عرضه سالم محصولات غربی از کوکاکولا گرفته تا آیفون، همگی گواه ابتکار شرکتهایی است که توانستهاند در کشوری که تحت تحریمها است، تجارت قانونی انجام دهند.
این گزارش اینگونه میافزاید، در واقع، شرکتهای آمریکایی به جای آنکه دست روی دست بگذارند به طرز چشمگیری در ایران فعال بودهاند. آنها احتمالاً هیأتهای رسمی به ایران اعزام نمیکنند اما از طریق نمایندگان واسطه، بسیاری از شرکتها به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری در بخشهایی از مواد شیمیایی گرفته تا غذا و نفت در ایران هستند.
این گزارش در پایان با اشاره به این موارد نتیجهگیری کرد که آمریکا با داشتن این مطالب در ذهن خود باید به این آماده شدن شرکتهای بخش خصوصی برای از سرگیری تجارت با ایران، خوشبین باشد.