به گزارش پایداری ملی به نقل از برنا، گاهی از برخی کاربران پیامرسانهای ایرانی میشنویم که تعدد پیامرسانهای ایرانی، آنها را برای پیدا کردن مخاطبان خود در یک سکوی ایرانی دچار سردرگمی میکند، شاید شما هم از اطرافیان شنیده باشید که برای ارتباط با کاربران مدنظر خود، چند سکوی بومی را نصب کردهاند، بروز این چالش سبب شد تا متخصصان وزارت ارتباطات و کاربران زیست بوم به فکر یافتن راهحلی مناسب بیافتند.
اینترکانکشن، MXP یا ارتباط داخلی نامهایی است که امکان اطلاق آنها به راهحل ارائه شده از سوی متولیان امر وجود دارد، براساس این برنامه، کاربران سکوهای ایرانی میتوانند، ضمن اعطای مجوز به یکی از سکوهای ایرانی که روی تلفنهمراه نصب دارند با مخاطبان خود در سایر پیامرسانهای ایرانی ارتباط برقرار کنند.
عیسی زارعپور وزیر ارتباطات طی گفتگویی که شانزدهم مهر ماه سال جاری داشت، دربارۀ فعال کردن این امکان برای سکوهای ایرانی گفت؛ وزارت ارتباطات در دولت سیزدهم تلاش میکند که امکان اینترکانکشن بین پیام رسانهای داخلی مهیا شود، در همین راستا پروژهای نیز تعریف شده است و فراخوانی نیز برای آن تنظیم کردهایم به همین جهت امیدواریم که در فاصلۀ زمانی کوتاهی شاهد ایجاد امکان ارتباط داخلی میان همۀ سکوهای ایرانی باشیم.
حدود چهارماه بعد در شب دوازدهم بهمن ماه، براساس اعلام رئیس شرکت ارتباطات زیرساخت، مرحلۀ اتصال آزمایشی سکوهای ایرانی بین دو سکوی بله و ایتا با موفقیت انجام شد تا این طرح وارد مرحلۀ جدیدی شود، حالا طبق وعدۀ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، کاربران سکوهای ایرانی منتظر هستند که پیش از پایان سال جاری، این امکان به طور عمومی در اختیار آنها قرار بگیرد.
در پروندهای ویژه ضمن بررسی کارشناسی طرح فوق تا زمان اجرا، جهت ارتقاء کیفیت آن، تلاش خواهد کرد تا بهترین نتیجه در زیستبوم فناوری دیجیتال کشور بعد از اجرای برنامۀ مذکور اتفاق بیافتد.
رضا تقی پور عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی درباره تاثیر برقراری ارتباط داخلی میان پیام رسانهای ایرانی بر فعالیتهای زیست بوم گفت: پیش از اظهار نظر درباره این موضوع باید توجه داشته باشیم که ذاتا تعدد پیامرسانها امر مطلوبی است و مردم از آن استقبال میکنند؛ چرا که میتوانند براساس سلیقه خود، سکویی را انتخاب و کاربرش شوند، نکته مهم دیگر جمعیت یک پیامرسان است که ناخودآگاه در انتخاب کاربر تاثیر میگذارد، هرمقدار کاربر یک سکو بیشتر باشد به طور ذاتی شانس بیشتری جهت انتخاب شدن توسط کاربران جدید را خواهد داشت.
وی افزود: برای تنفس در این زیست بوم چند وجهی که تنوع و جمعیت دو رکن تاثیرگذارش است، باید طوری رفتار کرد که هردو موضوع برای کاربر ایرانی تأمین شود. تعدد سکوهای داخلی به طور قطع قدرت انتخاب کاربر را افزایش میدهد، اما از سوی دیگر سبب میشود که تعداد کاربران بین این سکوها تقسیم شود و کاربران برای یافتن یکدیگر در سکوها دچار چالش شوند، اما زمانی که امکان برقراری ارتباط داخلی یا mxp میان آنها فراهم باشد، چالش مهم مذکور از سر راه توسعه آنها برداشته میشود.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی تصریح کرد: برای درک بهتر اهمیت موضوع جمعیت و امکان دسترسی سهل به جامع هدف در توسعه زیست بوم پیامرسانها کافی است که قوانین جدید اتحادیه اروپا را بررسی کنید، در آن منطقه سکوهای قدیمی و بزرگتر آمریکا به نوعی انحصار ایجاد کرده بودند، اما اتحادیه اروپا در قوانین جدید خود ادامه فعالیت آنها را منوط به ایجاد امکان برقراری ارتباط داخلی میان سکوهای بومی اروپا و آمریکا کرده است بنابراین موضوع mxp امری جهانی و مهم بوده که کشور ما نیز اکنون برای اجرای آن میان سکوهای بومی آماده میشود بنابراین به طور کل معتقدم تحقق این اتفاق سبب خواهد شد که علاوه بر حفظ تنوع سکوهای بومی برای دسترسی کاربران ایرانی، دسترسی آنها به یکدیگر در فضای کلی زیست بوم نیز بهبود چشمگیری پیدا کند.
این نماینده مجلس یازدهم در پاسخ به این سوال که اجرای طرح مذکور چه تاثیر بینالمللی در توسعه زیست بوم ایرانی اسلامی خواهد داشت، تأکید کرد: برقراری ارتباط داخلی میان پیامرسانهای داخلی علاوه بر تسهیل ارتباط میان کاربران ایرانی در دیدگاه کلان سبب بهبود ارتباط میان مردم ایران و مردم منطقه نیز خواهد شد به هر صورت در حال حاضر کاربران قابل توجهی از کشورهای مختلف جهان و منطقه غرب اسیا عضو پیام رسانهای ایرانی هستند که اجرای چنین طرحی ارتباط آنها با مردم ایران را تسهیل خواهد کرد.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: اجرای موفق این طرح سبب خواهد شد تا ما بتوانیم در آینده نزدیک با پیامرسانهای بزرگ فعال در کشورهای دوست و همسایه مذاکره کنیم تا مشابه کاری که اتحادیه اروپا در حال انجام آن است، میان ایران و کشورهای دوست و همسایه اجرایی شود و شاهد برقراری ارتباط میان پیامرسانهای ایرانی و نمونههای موفق مشابه در کشورهای دوست و همسایه باشیم، امری که تحقق آن کمک جدی به تحقق تمدن نوین ایران اسلامی در سطح منطقه غرب آسیا و جهان خواهد کرد. اجرای چنین طرحی در فضای مجازی درست مانند این است که ما تعدادی جزیره از هم جدا را به یکدیگر متصل کنیم و یک مجمع الجزایر متحد و قوی به وجود بیاوریم.
تقیپور در ادامه درخصوص نحوه تقسیم درآمد و هزینههای اداره مجمع الجزایر مجازی مورد اشاره و نحوه اداره آن گفت: شاید مهمترین نکتهای که سبب شده این طرح تاکنون اجرایی نشود همین مسئله نحوه تقسیم درامد و هزینههایش است، برای فائق آمدن به این چالش باید دستورالعملهای دقیقی نوشته شود تا هریک از کشورها و سکوهای دخیل، بر اساس میزان تأثیر و نقشی که در زیست بوم دارند از درآمد و هزینهها سهم داشته باشند به نحوی که نهایتاً منجر به برقراری یک ارتباط موفق میان کشورهای دوست و همسایه شود.
وی درباره تاثیر اجرای این طرح در شکلگیری تمدن نوین ایرانی اسلامی مورد انتظار رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب اضافه کرد: باید بپذیریم که ارتباطات یکی از ارکان مهم شکل گیری هر تمدنی است و قطعاً اجرایی شدن طرح مذکور به شکلگیری تمدن نوین ایرانی اسلامی کمک خواهد کرد.
عضو شورای عالی فضای مجازی درباره تاثیر منفی احتمالی این طرح در روند اجرای مصوبه شورای عالی فضای مجازی مبنی بر تسهیم حق تولید ترافیک سکوها با کاربران گفت: آنچه شورای عالی فضای مجازی تصویب میکند در حد کلیات است و بعدتر در قالب آییننامهها و مقررات این مسئله به نحوی مدیریت خواهد شد که چالشی بر اجرای هیچ یک از طرحها عارض نشود. در بعد داخلی توافق سکوها با نظارت تنظیمگر مسیر را تسهیل خواهد کرد، بعد بینالمللی هم با توافق کشورها و وضع مقررات شفاف فرایند قابل مدیریت خواهد بود.
این مقام مسئول اعتقاد دارد که مهمترین چالش پیشروی مدیران و متولیان اجرای طرح مذکور برای عملیاتی کردن آن اجرای مرحله اولش است؛ چرا که بعد از عملیاتی شدن اولیه، امکان شناسایی نقاط ضعف و تصحیح آن وجود دارد، اما پیش از اجرای طرح چنین امکانی میسر نیست. تنظیمات دقیق و چارچوببندی صحیح فقط زمانی امکانپذیر است که طرحی در واقعیت کلید خورده باشد.
نماینده مردم تهران در مجلس یازدهم معتقد است که اجرای این طرح باید به نحوی باشد که خود سکوها برای عضویت و حضور قدرتمندتر در آن رغبت داشته باشند، مقررات حمایتی ابتدا باید سکوهای داخلی و بعد از آن سرویسهای فعال بینالمللی (کشورهای دوست، همسایه و مشترکالمنافع) را جهت عضویت در مرکز تبادل پیام پیامرسانها تشویق کند.
تقیپور در خاتمه پیش بینی کرد که استقبال مردمی مناسبی از طرح مذکور صورت بپذیرد؛ چرا که در حال حاضر امکان برقراری ارتباط آسان با جامعه مخاطبین خود که در پیامرسانهای مختلف عضو هستند را ندارند، اما زمانی که طرح مذکور اجرایی شود با عضویت در هر یک از سکوهای ایرانی امکان ارسال و دریافت پیام با جامعه مخاطبین خود که در سکوهای مختلف حاضر هستند را خواهند داشت.