وی با بیان اینکه در ادبیات رئیس جمهور قبل مشهود بود که این مسئله رعایت نمیشود، عنوان کرد: در روند مذاکرات لازم است طرف مقابل حس نکند که برای امتیازگیری در مذاکرات، با سختگیری و کارشکنی میتواند سوء استفاده کند.
این کارشناس مسائل آمریکا تاکید کرد: اگر میخواهیم یک توافق قویتر و مفیدتری داشته باشیم باید در شرایطی مذاکره کنیم که طرف مقابل حس کند ایران قدرتمند است؛ بهترین کار هم برای اینکه بتوانیم خودمان را قدرتمند نشان دهیم این است که اقتصاد کشور را به مذاکرات گره نزنیم.
مرندی در تشریح اینکه دیپلماسی به سمت خوبی حرکت میکند، گفت: اخیراً رابطه کشور با کشورهای همسایه بهبود یافته و اکنون نیز در شرایطی قرار داریم که مذاکرات معطل تصمیم آمریکاییهاست؛ آمریکاییها در اواخر مذاکرات ناگهان رفتار و جهتگیریشان را تغییر دادند و فعلاً مذاکرات متوقف شده است.
وی در پاسخ به این سوال که دلیل «اصلیترین دلیل تغییر رفتار آمریکاییها چیست؟»، گفت: فشارهای داخلی مخالفین بایدن و طرفداران اسرائیل باعث شد تا آهنگ پیشرفتی که به ویژه در آخر مذاکرات دیدیم، متوقف شود.
استاد دانشگاه تهران در توضیح تغییر رفتار طرف آمریکایی افزود: شاید از قبل هم یک نشانههایی بود، افرادی از تیم آمریکایی استعفاء کردند و رفتند؛ معلوم بود در داخل آمریکا اختلافات قابل توجهی بر سر شیوه مذاکره تیم آمریکایی وجود داشت.
محمد مرندی ادامه داد: این مسئله نهایتاً به جایی رسیده است که دولت بایدن جسارت لازم را برای بدست آوردن یک توافق از دست داده؛ ولی با توجه به جنگ اوکراین و مشکلات روزافزون آمریکاییها و اروپاییها، توقف مذاکرات به زیان آمریکاست بیش از آن که به زیان ایران باشد.
وی با بیان اینکه ایران در حال حاضر نفت خود را با قیمت کامل میفروشد و ارز حاصل از آن هم وارد کشور میشود، تصریح کرد: عقلانیترن کار برای آمریکاییها این است که لجاجت، زیاده خواهی و ترس از مشکلات داخلیشان را کنار بگذارند و کار را تمام کنند.