۰۳ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۸:۱۴
کد خبر: ۶۰۳۶۱
ایالت فلوریدای آمریکا قصد دارد ۷۵۰ میلیون پشه را که از نظر ژنتیکی مهندسی و دستکاری شده اند، برای کاهش جمعیت پشه ها آزاد کند، چرا که وقتی این پشه های اصلاح شده با پشه های معمولی تولید مثل کنند، فرزندان ماده آنها زنده نمی مانند و در نتیجه با کاهش شدید جمعیت پشه های حامل بیماری مواجه خواهیم شد.
به گزارش پایداری ملی به نقل از  ایسنا ، فلوریدا به تازگی آزادسازی ۷۵۰ میلیون پشه دستکاری ژنتیکی شده را تصویب کرده است. این آزمایش که برای کاهش چشمگیر جمعیت پشه ها به احتمال زیاد از سال ۲۰۲۱ آغاز می شود، اولین بار است که در در ایالات متحده با پشه های مهندسی شده انجام می شود و به این معناست که این پشه ها فرزندانی را به دنیا می آورند که نمی توانند زنده بمانند.

استارتاپ انگلیسی " اکسیتک(Oxitec)" مستقر در ایالات متحده که پشه ها را مهندسی ژنتیکی کرده است، قصد دارد جعبه های پر از تخم پشه را در فلوریدا قرار دهد که حاوی پشه های نر دارای ژن محدود کننده است و وقتی آنها با پشه های ماده آمیزش کنند، فرزندان ماده آنها زنده نمی مانند. 

از آنجا که تنها پشه های ماده انسان را نیش می زنند، این می تواند به جلوگیری از شیوع بیماری هایی که پشه ها ناقل آنها هستند، کمک کند. 

گونه ای که دانشمندان در حال حاضر مورد هدف قرار داده اند، پشه موسوم به "تب زرد" است که گونه ای تهاجمی است که بیماری هایی مانند تب دنگی، چیکونگونیا و زیکا را منتقل می کند.

"کوین گورمن" رئیس عملیات جهانی شرکت "اکسیتک" می گوید: با آزادسازی چندین باره در طول چند هفته، جمعیت پشه های ماده به تدریج کاهش می یابد و ما قادر خواهیم شد تا شیوع بیماری ها را کاهش دهیم.

این شرکت می گوید این روش در آزمایش های قبلی در سایر کشورها از جمله برزیل برای کاهش جمعیت پشه ها به طور چشمگیری کار کرده است. 

"گورمن" می گوید: ما برنامه های چند ساله داشته ایم که بیش از ۸۰ درصد کنترل را در هر سال فراهم کرده است. 

وی افزود: این بسیار فراتر از چیزی است که مردم سعی می کنند پشه های تب زرد را با مواد شیمیایی کنترل کنند، زیرا این پشه ها بسیار مقاوم هستند. 

این استارتاپ همچنین ادعا می کند که این روش یک روش سازگار با محیط زیست برای کنترل پشه ها است، زیرا هدف قرار دادن فقط یک گونه خاص ممکن است و پس از گذشت حدود ۵ تا ۱۰ نسل، ژن اصلاح شده از جمعیت آنها خارج می شود، چرا که ماده های دارای این ژن می میرند و تعداد پشه های اصلاح شده در هر نسل، نصف می شود و هیچ ردپای اکولوژیکی باقی نمی گذارد. 

با این حال، گروه های حامی محیط زیست استدلال می کنند که این فناوری به اندازه کافی آزمایش نشده است و به طور بالقوه می تواند اثرات ناخواسته ای داشته باشد.

"جیدی هانسون" مدیر سیاست گذاری مرکز بین المللی ارزیابی فناوری و مرکز ایمنی مواد غذایی می گوید: اگر آنها این کار را برای کاهش جمعیت پشه های تب زرد انجام دهند، ممکن است جمعیت سایر پشه ها افزایش یابد و محتمل ترین گزینه، پشه های ببری آسیا هستند که در حمل برخی از بیماری ها بهتر عمل می کنند.

البته شرکت "Oxitec" می گوید که در آزمایش پشه های خود در مناطق دیگر، افزایش قابل توجهی در جمعیت پشه های ببری مشاهده نکرده است.

"هانسون" همچنین می گوید که این استارتاپ برای درک اینکه چگونه این پشه ها می توانند روی گونه های محلی که این حشرات را می خورند، تأثیر بگذارد، آزمایشات بیشتری انجام دهند. او می گوید: هر محیط متفاوت است. ما می خواهیم آنها قبل از آزادسازی این پشه ها، محیط زیست فلوریدا را بررسی کنند.

وی استدلال می کند که این خطر نیز وجود دارد که پشه های مهندسی شده بتوانند از آمیزش با هم نوع خود عبور کنند و گونه های ترکیبی جدید ایجاد کنند که در مقابل حشره کش ها مقاوم تر باشند. وی معتقد است که سازمان حفاظت از محیط زیست که اوایل امسال مجوز این کار را به "Oxitec" داده است، با دقت عمل نکرده است.

هانسون استدلال می کند که راه حل های بهتری وجود دارد. به عنوان مثال، واکسن تب زرد وجود دارد و واکسن های دیگر برای بیماری های ناشی از نیش پشه از جمله واکسن هایی که همزمان چندین بیماری را هدف قرار می دهند، در حال تولید هستند. 

با این وجود، اگر پشه های دستکاری ژنتیکی شده ایمن و مؤثر باشند، می توانند ابزاری قدرتمند باشند. در سطح جهان سالانه بیش از یک میلیون نفر در اثر بیماری های حاصل از نیش پشه ها می میرند. از آنجا که تغییرات آب و هوایی جمعیت و دامنه حرکتی پشه ها را گسترش می دهد، این مشکل می تواند بدتر نیز شود. 

این استارتاپ که توسط "بنیاد گیتس" حمایت می شود، به طور ویژه می خواهد پشه هایی را که مالاریا را گسترش می دهند، هدف قرار دهد. 

"گورمن" می گوید: از میان صدها گونه پشه موجود، فقط تعداد معدودی بیشترین بیماری زایی را دارند. با استفاده از مهندسی ژنتیک می توان جمعیت آنها را به اندازه کافی کاهش داد که دیگر نتوانند آن بیماری ها را گسترش دهند. ما واقعاً می خواهیم با فلوریدا همکاری کنیم تا بتوانیم حمایت آنها را جلب کنیم و به آنها نشان دهیم که این فناوری واقعا بی خطر است و واقعاً می تواند کمک کند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر