مدیرعامل اویک گفت: اگر قرن نوزدهم را قرن زغالسنگ و قرن بیستم را قرن نفت قلمداد کنیم، باید قبول کنیم قرن بیستویکم بهویژه نیمه دوم این قرن را باید قرن انرژیهای تجدیدپذیر و دوره تغییر قدرت در عرصه انرژی در دنیا به شمار آورد.
غلامرضا منوچهری در کنگره نفت و نیرو با بیان اینکه دنیا در آستانه تحول گستردهای در بخش انرژی است، گفت: در 10 سال اخیر تحولاتی در بخش انرژی بروز کرده که اگر این تحولات را بشناسیم میتوانیم موقعیت و مسیر حرکت کشور در این صنعت را بازبینی کنیم.
وی با بیان اینکه ایران در جهت حداکثرسازی منابع انرژی در مسیری قرار دارد، گفت: خوشبختانه پیشبینیهای مناسبی برای رسیدن ایران به نقطه مطلوب در صنعت انرژی صورت گرفته که با سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری هم مطابقت دارد.
مدیرعامل شرکت نفتی اویک با بیان اینکه چند عامل و شاخص عمده باعث تحولات انرژی در دنیا شده است، گفت: تغییرات قیمت میتواند منجر به تحولات در این صنعت شود و شاهد این بودیم که در یک دوره کوتاه، قیمت گاز به شدت افت پیدا کرد و طبیعتا بسیاری از سرمایهگذاریها در این حوزه فاقد توجیه شد.
منوچهری با بیان اینکه در آینده انرژی فسیلی ابهاماتی وجود دارد، گفت: توافقات محیط زیستی به ویژه توافق پاریس و الزامات کشورها برای کاهش کربن، برنامههای صنعت نفت را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی گفت: از سوی دیگر بحران خاورمیانه که 60 درصد از انرژیهای جهان در این منطقه متمرکز است، میتواند باعث تحولاتی در صنعت نفت شود. همچنین بحران بین چین و آمریکا میتواند سرمایهگذاریها در این صنعت را با تغییراتی مواجه سازد.
وی با دستهبندی تحولات در صنعت نفت گفت: مقررات کاهش گاز دیاکسیدکربن و مقررات حذف و کنترل این گاز، ظهور انرژیهای تجدیدپذیر و برقی شدن صنایع و حمل و نقل و تبدیل مستقیم انرژیهای الکتریکی، رشد مصرف گاز و پایین آمدن تقاضا برای نفت و اجبار برای کاهش مصرف زغالسنگ، هاب انرژیهای جدید و منابع غیرمتعارف نفت و گاز در آمریکای شمالی چالشهایی را در صنعت نفت ایجاد کردهاند.
مدیرعامل این شرکت نفتی با بیان اینکه در ایران درباره حذف و کاهش گاز کربن کمتر صحبت شده است، گفت: این اقدام در کنوانسیون پاریس به کشورها تکلیف شده و سیاستهای اجرایی در این باره میتواند باعث تحولاتی در صنعت نفت شود.
وی ادامه داد: اگر روند فعلی ادامه یابد دانشمندان بر این باور هستند که کره زمین با بحران جدی مواجه میشود به همین دلیل باید میزان تولید کربن تا 1.5 درصد کاهش یابد از این رو مالیات کربن و یارانه برای کشورهایی که بتوانند میزان تولید کربن را کاهش دهند اعمال خواهد شد.
منوچهری با بیان اینکه تا سال 2050 مصرف برق دو برابر خواهد شد، گفت: سهم آن در مصرف نهایی انرژی از 19 درصد به 29 درصد افزایش پیدا میکند عمدتا مربوط به بخش حمل و نقل خواهد بود.
وی با اشاره به افزایش سرمایهگذاری در بخش انرژی برق گفت: سرمایهگذاری در بخش انرژیهای برقی از سال 2015 افزایش یافته و کشورها به شدت در این حوزه وارد شدهاند.
منوچهری با بیان اینکه سهم انرژیهای تجدیدپذیر در سرمایهگذاری حوزه برق افزایش یافته است، اظهار داشت: برقسازی و تکنولوژی ذخیرهسازی آینده دنیا را تسخیر میکند.
وی افزود: منابع انرژیهای تجدیدپذیر در عمده کشورها وجود دارند و دقیقا برعکس سوختهای فسیلی دنیا بر روی این حوزه متمرکز شده است و هزینه تولید این انرژیها در حال کاهش است به طوری که در سال گذشته 70 درصد هزینه تولید انرژی خورشیدی و 30 درصد تولید انرژی بادی کاهش یافته است و میتوان عنوان کرد که در کشورهای واردکننده نفت، تولید انرژی الکترونیکی ارزانتر از انرژیهای هیدروکربنی شده است.
مدیرعامل شرکت نفتی اویک اظهار داشت: تولید برق و انرژیهای الکترونیکی یکی از عوامل مهم در بازطراحی نقشه ژئوپولیتیکی در دنیا در قرن 21 خواهد شد و چین، آمریکا، اروپا و ژاپن بیشترین سرمایهگذاری را در تجدیدپذیرها انجام دادند به طوری که تنها کشور چین 45 درصد سرمایهگذاریها را در تجدیدپذیرها انجام داده است. بیشترین نوآوریها و صادرات تکنولوژیها در بخش تجدیدپذیریها مربوط به کشور چین است.
منوچهری افزود: اگر قرن 19 قرن زغالسنگ و قرن 20 قرن نفت بوده، قرن 21 به ویژه نیمه دوم این قرن دوره انرژی تجدیدپذیرها خواهد بود و تغییر نقشه ژئوپولیتیک را خواهیم دید.
وی با تاکید بر اینکه تا سال 2040 سهم گاز و انرژیهای تجدیدپذیر در تامین انرژی جهان افزایش چشمگیری خواهد داشت، گفت: سهم نفت و زغالسنگ به شدت کاهش مییابد از سوی دیگر سهم NNG در تجارت گاز نسبت به PPLIN رشد خواهد داشت.
مدیرعامل یک شرکت نفتی با تاکید بر اینکه آمریکای شمالی تا سال 2040 مازاد عرضه خواهد داشت، گفت: سالانه حدود یکسوم از کل سرمایهگذاریها در بخش بالادستی نفت و گاز در آمریکای شمالی خواهد بود که این میزان سرمایهگذاری سه برابر خاورمیانه است. حال اینکه خاورمیانه علیرغم ذخایر فراوان، سهم بالایی از این سرمایهگذاریها نخواهد داشت.
وی ادامه داد: آمریکا هنوز 6 میلیون بشکه نفت وارد میکند و در سال 2040 میتواند صادرکننده نفت باشد. مهمترین عامل افزایش تولید آمریکا در سالهای بعد نفت شیل است که تولید آن دوبرابر خواهد شد و از 6 میلیون به 12 میلیون خواهد رسید.
منوچهری ادامه داد: در ایران هم نیازمند ایجاد اکوسیستمهای کلان در بخش انرژی کشور هستیم که در این زمینه باید تنوع شرکتهای بالادستی افزایش یابد. زیرساختهای تولید انرژیهای تجدیدپذیر توسعه پیدا کند و توسعه منابع پشتیبان و تولید تجهیزات، تبدیل نفت خام و گاز خام به فرآوردههای پالایشی و پتروشیمی، توسعه تجارت فرآوردههای انرژی با همسایگان، ارتقای راندمان و کاهش شدت مصرف انرژی و توسعه استارتاپها، شتابدهندهها و شرکتهای دانشبنیان از جمله اقداماتی است که باید صورت پذیرد.