به گزارش پایداری ملی، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه گفته است حتی اگر ایران برنامه جامع اقدام مشترک را نقض کند، اروپا قصد ندارد فورا ایران را تحریم کند.
ماکرون که برای حضور در نشست سران گروه 20 در اوساکای ژاپن به سر میبرد، گفت: اروپا هیچگونه برنامه فوری برای پیروی از آمریکا و اعمال تحریم علیه ایران ندارد حتی اگر تهران تهدیدات خود درباره نقض توافق هستهای را عملی کند.
وی که در یک کنفرانس مطبوعاتی صحبت میکرد گفت که هدف اصلی وی کاهش تنشها میان ایران و آمریکا است اما با ترامپ درباره عدم دستیابی ایران به تسلیحات هستهای موافق هست.
ماکرون در حاشیه نشست سران
گروه 20 گفته بود که در دیدار با رئیسجمهور آمریکا از وی خواهد خواست
بخشی از تحریمهای اعمالشده علیه ایران را رفع کند، تا بلکه بتوان با
ایران وارد مذاکره شد.
رئیس جمهور فرانسه اضافه کرد: «در صورتی که ایران از محدوده ذخایر اورانیوم فراتر رود، اروپا ایران را تحت تحریم قرار نخواهد داد. در این حالت کاری که ما انجام خواهیم داد مستقیم رفتن به سراغ تحریمها نیست بلکه به دقت بر اساس توافقی که در سال 2015 امضا شد عمل میکنیم.»
وی افزود: «در صورت عدم انطباق، فرانسه، آلمان و انگلیس ابتدا وزیر ایران را برای توضیحات رسمی فرا میخوانند.»
بر اساس برنامه جامع اقدام مشترک که در سال 2015 میان ایران و گروه 1+5 حاصل شد، روند ارزیابی و انطباق اجرای این توافق توسط ایران چندین گام دارد که دست کم 50 روز به طول میانجامد و فقط در پایان این روند، اروپاییها میتوانند تحریمهایی را علیه ایران اعمال کنند.
برخی مقامات اروپایی گفتهاند که فرانسه، آلمان و انگلیس ممکن است در این مرحله از مکانیزم ماشه (بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران) استفاده نکنند و منتظر تخطی بزرگتری از ایران از توافق هستهای باشند.
ماکرون در ادامه این کنفرانس خبری به طور غیر مستقیم گفت که شرایط ایران برای این اقدام را درک میکند و گفت: تا همین اواخر، ایران از تمام این توافق پیروی کرده و مناسب رفتار کرده و از دستور العملها پیروی کرده است. هم اکنون به دلیل افزایش تحریمها و تنشها، آنها در حال تهدید انجام اندکی اقدام متفاوت هستند.
«آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان نیز در حاشیه نشست سران گروه 20 با رئیس جمهور آمریکا دیدار و درباره چگونگی آوردن ایران به میز مذاکره صحبت کرد.
وی گفته است: «این چیزی است که من خیلی خواستار آن هستم اما شرایط همچنان بسیار متشنج است.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون در 15 گزارش فصلی خود پایبندی کامل ایران به توافق هستهای را اعلام کرده است. این در حالی است که آمریکا 18 اردیبهشت سال 1397 از برجام خارج شد. پس از آن کشورهای اروپایی مدعی شدند که با اتخاذ اقداماتی مزایای ایران از توافق هستهای را حفظ خواهند کرد اما پس از گذشت یک سال اروپاییها همچنان هیچ اقدام عملی برای بهرهمندی ایران از توافق برجام انجام ندادهاند.
سرانجام شورای امنیت ملی ایران روز 18 اردیبهشت گذشته و در سالگرد خروج آمریکا از برجام، بر اساس بندهای 26 و 36 این توافق، در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی مردم ایران، و در اعمال حقوق خود، برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف کرد که یکی از موارد آن، عدم رعایت محدودیت ذخایر اورانیوم بوده است.