۰۶ تير ۱۳۹۸ - ۱۸:۳۰
کد خبر: ۵۱۰۴۶
مقاماتی از کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس مشغول تحرکاتی برای فیصله دادن به طرح صلح عربی هستند تا طرح جدیدی را جایگزین آن کنند.

به گزارش پایداری ملی، منابع آگاه مصری خبر دادند، مقاماتی از کشورهای عربی و حوزه خلیج فارس مشغول تحرکاتی برای فیصله دادن به طرح صلح عربی هستند.

طرح صلح عربی، طرحی است که اتحادیه عرب در اجلاس سران سال 2002 در بیروت معرفی کرد و بر تشکیل کشور فلسطین بر اساس مرزهای اشغالی 1967 و پایتختی قدس شرقی و همچنین بر حل عادلانه مساله آوارگان فلسطینی و عقب‌نشینی اسرائیل از بلندی‌های جولان اشغالی و بخش‌هایی در جنوب لبنان که کماکان تحت اشغال اسرائیل است، تاکید کرده تا در ازای تحقق این موارد، کشورهای عربی هم رژیم اشغالگر اسرائیل را به رسمیت بشناسند.

منابع مصری در گفت وگو با الخلیج اونلاین تاکید کردند: در شرایط کنونی که برای کشورهای عربی پایبندی به بندهای طرح صلح عربی دشوار شده است بخصوص درباره دو بخش مربوط به حمایت از مسئله فلسطین و عادی سازی آشکار با اسرائیل حالا تحرکاتی برای لغو این طرح و جستجوی طرح جایگزینی منعطف تر از آن آغاز شده است.

این منابع خبر دادند، ائتلاف عربی جدیدی به رهبری عربستان و با حضور کشورهای مصر، بحرین، امارات و عمان تشکیل شده تا به توافقی برای تدوین نهایی طرح صلح جدیدی با رژیم اسرائیل دست یابند و آن را به طور رسمی در نیمه های سال 2020 اعلام خواهند کرد.

منابع مصری افزودند: برخی کشورهای عربی و در راس آن امارات به رغم اینکه همه بندهای طرح صلح در اجلاس بیروت را امضا کرده بود حالا این طرح را پیچیده توصیف می‌کنند و با قدرت خواهان لغو آن و تدوین طرح جدیدی با توافق کشورهای عربی است به گونه‌ای که طرحی منعطف‌تر برای منطقه باشد.

طرح نزدیکی به اسرائیل

به گفته این منابع، کشورهای عربی که نامشان برده شد از طریق طرح جدید درصدد نزدیکی آشکار با رژیم اشغالگر هستند و می‌خواهند هیچ بندی حتی مسئله فلسطین در طرح جدید مانعی برای عادی سازی آشکار آنها با تل آویو نباشد.

منابع مصری تصریح کردند: قرار است طرح جدید با تلاش‌های آمریکا برای تبدیل کردن اسرائیل به یک متحد راهبردی، نظامی، اقتصادی و حتی سیاسی کشورهای عربی هماهنگی داشته باشد و همه قید و بندهای طرح صلح عربی بیروت را در هم شکند.

به گفته منابع مصری، رایزنی‌ها برای تدوین طرح صلح جدید عربی به طور رسمی از چند هفته قبل آغاز شده و در همین خصوص دیدارهایی در برخی کشورهای عربی انجام شده است.

منابع مذکور تاکید کردند: امروز تصمیم حکام عرب، نزدیکی به اسرائیل است. حتی اگر به زیان همه امت عربی و اسلامی باشد و امنیت و آینده حکام عرب مهم‌تر از فلسطین و مسئله آن شده است و این را رژیم اشغالگر به خوبی متوجه شده است.

به گزارش الخلیج اونلاین پس از گذشت هفده سال، سرنوشت طرح صلح عربی با شکست روبرو شده  است، چرا که محمد بن سلمان، ولی‌عهد سعودی از فلسطینیان خواست یا صلح را بپذیرند و یا سکوت اختیار کنند.

این را ولی‌عهد سعودی در نشستی که مارس 2018 در نیویورک با نهادهای یهودی آمریکا داشت بیان کرد و گفت: مسئله فلسطین دیگر اولویت عربستان محسوب نمی‌شود آن هم به دلیل مسائل جدی‌تری که در منطقه وجود دارد.

در همین رابطه «خالدة جرار»، یکی از رهبران جبهه خلق برای آزادی فلسطین در کرانه باختری سخن از اصلاح یا لغو طرح صلح عربی را نشانه شکست عرب‌ها در دستیابی به راه حل توافقی دانست که به مسئله فلسطین آسیب نزند.

وی در گفت‌وگو با الخلیج اونلاین تصریح کرد: طرح صلح عربی در همان اجلاس بیروت هم ضعیف تدوین شد و در برخی بندهایش در قبال مسئله فلسطینیان منصفانه وضع نشده است، بخصوص مسئله آوارگان و عرب‌ها حتی از آن چیزی که فلسطینیان خواستند، گذشتند، اما حالا اگر بخواهند همان طرح را هم اصلاح کرده و به اسرائیل نزدیک‌تر شوند کار خطرناکی است و نشانه حرص و ولع آنها برای عادی سازی با رژیم صهیونیستی است.

به گفته این شخصیت فلسطینی، جاه طلبی عرب‌ها برای رسیدن به اسرائیل بیش از دفاع از مسئله فلسطین است و تلاش کشورهای عربی برای دور زدن طرح‌های سابق نشانه تمرکز تلاش آنها بر قضیه عادی سازی و نه اعاده حقوق فلسطینیان و پایان اشغالگری است.

جرار با اشاره به تاثیر منفی و بزرگ اصلاح یا لغو طرح صلح عربی بر مسئله فلسطین گفت: در شرایطی که با خطرهای معامله قرن آمریکایی و کارگروه اقتصادی بحرین مواجه هستیم، حرف از اصلاح طرح صلح عربی اوضاع را خطرناک‌تر می‌کند.

یاکوف نایجل، مشاور امنیتی سابق بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی، به روزنامه بریتانیایی تلگراف گفته است که عربستان سعودی آماده است تا هرگونه توافقنامه صلح بین اسرائیل و فلسطین را امضا کند، هرچند که برای فلسطینی‌ها مطلوب نباشد.

قابل توجه است که ایالات متحده و اسرائیل تلاش زیادی برای اصلاح یا لغو طرح صلح عربی انجام داده‌اند اما همیشه با مخالفت قوی عرب‌ها مواجه بوده است، اما روابط میان کشورهای عربی و اسرائیل در ماه های اخیر که شاهد تحولات ناگهانی بوده این مسئله را شتاب بخشید.

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهونیستی هم در مناسبت‌های مختلف سیاسی ابراز امیدواری کرده است عرب‌ها با مذاکره برای اصلاح طرح صلح عربی موافقت کنند، اما طرف فلسطینی با هر گونه اصلاح آن مخالف است.

نتانیاهو مفادی از طرح صلح عربی را که خواهان اصلاح آن است مشخص نکرده اما گفته که اسرائیل آماده مذاکره با کشورهای عربی برای حل طرح صلح عربی به گونه‌ای است که بازتاب تغییرهای دراماتیکی باشد که از سال 2002 در منطقه رخ داده اما باید در نهایت مسئله مورد توافق یعنی تشکیل دو کشور برای دو ملت را مصون بماند.

«جرد کوشنر» فرستاده و داماد «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا روز سه شنبه در گفت‌وگویی با شبکه «الجزیره» به انتقاد از طرح صلح عربی پرداخت و گفت: طرح صلح عربی یک اقدام شریف بود اما به صلح مورد نظر بین فلسطینیان و اسرائیل منجر نشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر